Спира приватизацията на акции и дялове на държавни дружества

Бюджетът няма да бъде актуализиран заради председателството ни на ЕС
Обновена: 10 май 2017 14:04 | 10 май 2017 14:00, Веселина Йорданова
7
Спира приватизацията на акции и дялове на държавни дружества
Владислав Горанов. Снимка: архив, Булфото

Държавата забранява приватизацията на свои акции и дялове, както и на акции и дялове от дъщерни дружества. Това ще стане със законопроект, който ще бъде публикуван още днес на страницата на Министерството на икономиката за обсъждане.

Обособени части от имущества на държавни дружества или на дъщерни ще бъдат продавани след решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага, обясни ресорният министър Емил Караниколов след заседанието на правителството.

Под приватизация се разбира и продажбата на имоти - частна държавна собственост, които се предлагат от областните управители, съгласувано с министъра на финансите.

Анализите на Агенцията за приватизация показвали, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък, са раздържавени. Останалият пакет се предлага в последните 3-4 години без никакъв интерес, а дружествата в забранителния списък са стратегически за държавата. Ще направим всичко възможно те да бъдат развивани, разясни Караниколов. По думите му дружествата, останали в Министерството на икономиката, са и на печалба, сред тях и Военно-промишленият комплекс.

Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че приватизацията до голяма степен е изиграла своята роля. Фокусът сега бил върху прекратяване на всякакви спекулации, свързани с държавната собственост, както върху новата визия за управлението й, в която ролята на парламента се увеличава.

„Стратегията за развитие на държавните дружества от Военно-промишления комплекс е свързана с увеличаване на тяхната роля както за отбранителните способности на Българската армия, така и като икономически субекти, които могат да реализират резултат за държавата“, обясни Горанов, като напомни, че пазарът на въоръжение се развива.

Стратегията за отдаване на летище София на концесия остава непроменена, информира още финансовият министър. Процедурата ще бъде стартирана отново, след като бе спряна от служебното правителство. Според Горанов причина за промяна няма – премиер и транспортен министър отново са Борисов и Московски, които са взели решението преди.

Бюджетът на държавата няма да бъде актуализиран заради допълнителните пари, които вероятно ще наложи председателството ни на ЕС. По думите му бюджетът за 2017 г., както е подготвен, има достатъчно възможности да отговори на необходимостите от финансиране.

Увеличението на минималната пенсия от 1 юли и 1 октомври, за което се договориха ГЕРБ и Патриотите, обаче ще наложи актуализация на бюджета на Националния осигурителен институт. За полугодието тя ще е 180 лв., а от есента – 200 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
4
 
! Отговори
калоян преди 6 години
Браво , то от ГЕРБ били по-големи социалисти от "социалистите" дето приватизираха всичко за жълти стотинки , за което да "благодарим" на Костов , Нинова и компания !!!
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще бъде замразено доката Пеевски или друг олигарх или политик не си харесат нещо от държавната баница, след това процедурата е ясна- промяна на зкона смъкване на цената и нашия човек става горд честен собственик!Това сме го виждали при Булгартабак дипломатическия клуб и др.Но народа български си обича гербавите и гласува като луд за тях така че всичко е Ок.
4
1
 
11
 
! Отговори
до шушка преди 6 години
Е най после разграбиха всичко а пари в хазната почти не са влезли,приключи най големия обир на народа в историята на България наречен"приватизация" честито.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо нито един журналист не смее да попита Владислав Горанов как така със заплата 2 850 лв успя да построи палат в Бистрица на стойност 4 000 000 лв.Иначе знаем, че няма корупция и че румънците ни дишат праха.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вращат комплексираното "футболистче" - Владко Владимиров на поста шеф на БДЖ. Сега гледват многомилионни търгове с правилния процент за правилните хора
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То остана ли нещо за подаряване, извинете за продаване?