Европа – ключов фактор за дигиталната карта на света

Български еврокомисар с ресор Дигитализация е шанс за България
11 май 2017 13:15, Екип на Bloomberg
15
Европа – ключов фактор за дигиталната карта на света
Снимка: Bloomberg TV Bulgaraia

Български еврокомисар да поеме ресор "Дигитализация" в ЕС е много голяма възможност за България. Това каза Огнян Траянов от БАИТ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Далеч не може да се говори, че този ресор е маловажен, защото е ясно, че всяка организация трябва да се дигитализира. Непрекъснато говорим за това и то е вече въпрос на оцеляване. Друг жизненоважен проблем е киберсигурността, а и вече не говорим като преди 10 години за виртуална и физическа реалност. Това, което преди наричахме виртуална реалност, днес е ежедневие - разплащания, обслужване, електронни услуги".

"А колкото до обвиненията, че тази област няма да се поеме от специалист, аз и в предишните управления не си спомням тази област да се е поела от специалист", каза Траянов. По думите му тук става дума за дейност, която стои по-високо дори от една политическа позиция, за изграждане на политики за формиране на единен пазар от 28 държави. Още повече, че Европа има много ключова роля в световния дигитализационен процес. Въпреки че не е водеща по отношение на развитието и прилагането на нови информационни технологии.

"Пред Европа стои отговорността да каже как тези технологии да се използват, до къде да влязат. Тя дава насоките до къде е морално и до къде не - как да се предпазим и до къде се простира личното ни пространство, включително и в интернет и до къде се простира личната ни неприкосновеност. Тя диктува какви опции да се дадат на всеки един гражданин, за да може той спокойно да използва услугите на електронно управление, електронно здравеопазване и т.н.".

От друга страна "информационните технологии са толкова голяма област" и вече няма "такова нещо, като специалист информатик", вече има поне десет различни професии в тази област, подчерта гостът. Той каза още и, че експертната помощ се формира чрез т.нар. експертни звена, които преценяват кое е прогресивно от технологична гледна точка и какво да се осигури, за да са съвместими различните системи.

Къде стои България на общата дигитализационна карта, която Европа се опитва да изгради? В какво са разпознаваемите успехи на България в областта на дигитализацията на институционално ниво? Какви са спирачките и проблемите пред развитието на българската дигитализация? Как държавата на практика стимулира източването на IT кадри, които и без това са свръхдефицитни за българската икономика? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
що за дигитализация е виваком като доиде време за работа бави нета на определени хора очевидно е и го правят системно да е бавен уж че има силен трафик аман
8
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Хайде, да ни е честита нова думичка в тюрлюгювеча, с който ни залива гербаджийската пропаганда и обслужващите я медии. Дигитализация - точно този ресор е останал незает и го пробутват на нас. Сега това трябва да се обяви за голям успех.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе аборигениии половината та и повече от бг политически"елит" са абсолютни селяни. ква дигитализация
6
0
 
2
 
! Отговори
Баба Пенка преди 6 години
Що каза, че не разбрах ? Нещо за повишаването на пенсиите ли е ?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кплкото И БАВНИЧКО И ДОРИ ДА СПРЕ ПРИВАТИЗАЦИЯТА КОЛКОТО И ДА СЕ ЖЕЛАЕ ОТ ДЕПУТАТИТЕ. ПАЗАРА ОТ ЕВРОПА СЕ РЯЗШИРЯВА ЩЕ СЕ НАЛОЖИ НАД КУРУПЦИЯТА И МАФИЯТА.Жалко за пропуснатпто време от 27 години
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските ИТ специалисти (скоро ще ги преименуват на ДТ - дигитални технологии) ще работят за запада докат работят на ниско заплащане което все пак е много добро за българия и разбира се вършат черната работа в ДТ бизнеса. В момента в който намерят по евтина дестинация за ДТ аутсорсинг и в България остават без работа. Има си закони при пазарната икономика и капитализма, пазарарът е най-добрият регулатор, и никакъв комисар по ДТ може да примени тези закони.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Български еврокомисар с ресор Дигитализация е шанс за България"А от къде ще го намерят този комисар по дигитализация? Засега е предложена една дама която е учила за учителка по френски и няма и един ден тридов стаж, директо от студентската скамейка е взета на хранилка при ГЕРБ.
2
0
 
2
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Демилитаризацията означава, че в бъдеще няма да има книжен носител, всичко дигитално, така ще могат да пренаписват класическите романи както си искат. Министерството на истината ;)
1
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Абе и шеф на чистачките в Европарламента да бяха я направили пак щеше да е шанс за България.Впрочен това момиченце какво разбира от така наречената "дегитализация"Абе то и Захариева нищо не разбира от дипломация ама какво от това,важното е да е от Герб.