Йотова готви център за българите зад граница

Много ведомства носили отговорност, нещата не вървели
26
Йотова готви център за българите зад граница
Снимка: Булфото, архив

Нов общ координационен център за проблемите на българите в чужбина ще бъде създаден, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново, където участва в честването на патронния празник на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

Според нея това, че дейностите, свързани с българите зад граница са отговорност на много ведомства, създава сериозни проблеми. Така че за да се подобри работата им предстои създаването на общ координационен център. Един от проблемите, по които той ще работи, е изучаването на българския език в чужбина, каза Илияна Йотова.

"Ще се борим българският език да получи статут на матуритетен език, защото само по този начин можем да мотивираме тези деца. Матуритетният език носи точки след това за висшето образование в чуждите висши учебни заведения", обясни тя.

По думите й според изследване на БАН над 15 млн. души в целия свят говорят и пишат на български език, но въпреки това има само 2-3 постановления, които регламентират тази дейност.

Според нея трябва да се започне от училищата зад граница, които подготвят децата на български език, а специално за тях има и асоциация с амбициозни преподаватели.

Йотова обясни, че трябва да се изгради цяла система за това как да се учи българския език зад граница.

"Различно е – по един начин стоят нещата в западните покрайнини, по съвсем различен - в Западна Европа, зад океана също. Съвсем други са и местните специфични условия. Чаках да се сформира новото правителство и сега предстоят конкретни действия", посочи още Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
harmanliii преди 6 години
migar i za tiah ste praviat konzlageri?!
10
0
 
3
 
! Отговори
месара преди 6 години
или по точно казано - център за доходи на бсп !
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Викаш "Немъ ора". Успяхте да изгоните почти всички кадърни. Нали получавате европари за интеграция на роми и мигранти. Какво ревете - повечето са комунисти в душата.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарката идЙотова да се прибира на село!
7
0
 
13
 
! Отговори
aaa преди 6 години
Йотова да готви център за българите в БЪЛГАРИЯ като начало......
6
2
 
12
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Яката дупара знае как се сгъват европейски пари
5
1
 
15
 
! Отговори
т.минал 2 преди 6 години
Поредния псевдо център за нещо си и едни пари са за общото благо в личните сметки за шопинг в капиталиска чужбина ...........
4
4
 
2
 
! Отговори
Камен преди 6 години
Въпрос на подход и последователност. Бихме могли да превземем Русия и отвътре.Така съпротивата ще е по-малка и съгласието ще е по-голямо.Те самите вече чустват че Москва е не е верния водач.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни трябват корани и библии. България си има свои алегории в Българските Народни Приказки. Но като са решили, може да четем и корана. В него също има поучителни алегории. Аз в къщи държа Талмуда, Библията, Корана, Буда, Сун Тзи, и Конфуций на един рафт. Богатството е в многообразието. Хората на една книга са ограничени.
2
3
 
16
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Браво на кухата лейка. Стройте че скоро в България няма да остане Българин. Всички над 21г и с интелект над 80 ще са зад грабица а на вас оставяме да се разправяте с 1 мил индианци и няколко хиляди имигранти от Авганистан. Честита ви нова България 2030г че може и по-скоро.
1
7
 
8
 
! Отговори
Камен преди 6 години
Дай боже и комунистите да започнат да работят за България.Какво става с връзките с Башкирия и Татарстан?