Мажоритарният вот няма да успее в НС. Категорично!

Внесеният законопроект – класически популизъм, смятат анализатори
11 май 2017 09:30,
28
Мажоритарният вот няма да успее в НС. Категорично!
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Категорично законопроектът на ГЕРБ няма да успее и няма да има мнозинство в НС за промяна на избирателната система в мажоритарна. Около това мнение се обединиха социологът Евелина Славкова и политологът проф. Димитър Димитров.

Според двамата внасянето на законопроект за мажоритарна избирателна система в два тура е логичен популистки ход от страна на ГЕРБ с цел да спадне напрежението в обществото.

Още по темата

"Това е политическа игра на ГЕРБ - те застанаха зад референдума точно когато той имаше нужда от осиновяване от политичска партия. Ще бъде запазена избирателната система, която имаме в момента", коментира Евелина Славкова пред Bulgaria ON AIR.

Според социолога Слави Трифонов търси друго поле за изява, но нито той, нито екипът му си дават сметка за случилото се на референдума.

"Да използваш всяка вечер шоу, в което да манипулираш общественото мнение, е много сериозен проблем. Хората, които отидоха да гласуват, всъщност не знаеха за какво гласуват", каза още Славкова.

Проф. Димитър Димитров настоя, че описаната от Трифонов електорална практика не съществува никъде в Европа. Той допуска, че е възможно шоуменът да има връзки с партии, които стоят зад него. По думите му Трифонов не рискува просто ей така.

"Ще има всякакъв вот при мажоритарни избори, включително и корпоративен. Това е най-рисковият възможен сценарий. В България няма регистър на избирателите. Когато имате два адреса и пренасяте от постоянния към настоящия адрес вие манипулирате изборите", обясни политологът.

Проф. Димитров прогнозира, че премиерът ще покани Слави Трифонов да протестира пред "Позитано", тъй като БСП ще е голямата група, която ще е срещу промените в Изборния кодекс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
4050 преди 6 години
Chudia se kak izgoria predi izvestno vreme nemskia parlament i zasto...kakvi nesta se sluchvat v eu...parlamenti....partiini adresi...
25
1
 
2
 
! Отговори
gomat преди 6 години
sha ima parvoulska lutenitsa togava...;)
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мажоритарен вот едва ли, но поне отзоваване на депутатите да разрешат, защото какви народни слуги са, като неможем да ги сменяме.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приказки,има конституция,там са изложени,заложени основните изисквания,ред за регистрация,учреждители и инициатори кат състав,насрочени време и тема кат въпрос/и за разглеждане,логично необъркващи мисловно,по давност,легитимност от страна на желаещите да участват доказали го и уважили го с подпис кат личен избор,начин на провеждане,място определено за общест.социални изяви и адрес,възможности от учредителите за контакт и легитимно включване от друг адрес,брой,ред за внасяне и закон-база,референт
22
3
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименНе е вярно, че тази система е от 30 години! В началото доста време имаше смесена система. Нека ви напомня, че преди идването на Симеон, поне в продължение на пет години постоянно се тюхкахме няма ли кой да разбие двупартийния модел! Сега - изведнъж - пак почнахте да го искате! Ами нали при него всеки път управлява ДПС! Ту с БСП, ту с другите - които и да са!
21
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 6 години
До стас и нелиАми направо искай да се запише, че от депутати няма нужда, а шефа на мафията лично решава какви закони да влязат в действие! Така ще спестиш на мафията пари за купуване на депутати!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До стас и нелиДепутатите и трима да са и вместо да взимат заплата, да давата по 1000 лв на месец на държавата, пак няма да прокопсаме. Другаде е скрито кучето.
19
2
 
10
 
! Отговори
стас и нели преди 6 години
прво да се намалят депутатите на 70 броя и субсидия по един лев на глас, та тогава дасе гласува за вида избирателна система, заплатите им да бъдат до три средни заплати месечно, но без безотчетни две хиляди лева и без пари за участие в комисия.
18
4
 
16
 
! Отговори
97724 преди 6 години
При глупав и необразован избирател, каквато и избирателна система да се направи, резултатите ще са пак същите. След като досега са го лъгали бедния-умен българин, така и ще продължават да го лъжат.Не забравяйте, че народа си заслужава управляващите.
17
2
 
17
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ако хората гласували на референдума не са знаели какво вършат,какво да кажем за тези,които вкараха в парламента сегашните хубавци.
16
2
 
16
 
! Отговори
extremist преди 6 години
"Да използваш всяка вечер шоу, в което да манипулираш общественото мнение, е много сериозен проблем. - ТО И ИЗПОЛЗВАШ ВСЕКИ ДЕН ПАРЛАМЕНТА ДА КРАДЕШ Е МНОГО СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ. ИНАЧЕ СЪМ СИГУРЕН ЧЕ НА ГЕОРГИ ГЕРГОВ МУ Е ДОБРЕ ЧУДЕЙКИ СЕ КАК ДА ИЗХАРЧИ 50 000 000
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славчо води класацията на телевизионние измамници. Беа му хвърлени през "прозореца", на телевизорите и уиндоусите на компютрите милиони левове)))Дребните кокошкари, които лъжат бабички, нервно пушат в ъгъла.Имам чувството, че това не е държава, а лудница.
14
2
 
10
 
! Отговори
ФИЛ преди 6 години
ИСКАМ САМО РАБОТЕЩИ И НЕЗАВИСИМИСЪД,ПРОКУРАТУРА И МЕДИИ. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ,ИСКАМ 60 ДЕПУТАТА И 1лв. СУБСИДИИ
13
3
 
6
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Това е най-адекватният коментар до момента и освен всичко е самата истина.
12
7
 
6
 
! Отговори
тъй, тъй! преди 6 години
До Анонимен - наивния, дето писал: "Истината е че при мажоритарния вот депутатите трябва да заслужат за да бъдат избрани да влязат в парламента."Няма начин! Ми то, всеки издигнат за депутат ще е "заслужил". Изобщо "мой човек" няма да минава, само "свой човек"!
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На калпава ракета космоса й пречи.И вашта е такава, системата ви е проблем, а не избирателя и неговите решения.На пияният шофьор колата ли му е виновна, че се размазал или е убил някого на пътя?МКога ще пораснете и ще проумеете, че нищо няма да се промени, докато вие не се промените.Получавате това, което СТЕ.
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 2 Слави излъгал 2,5 млн.да гласуват за референдума, а защо партиите не излъгаха останалите гласоподаватели да гласуват против референдума.След като проспаха времето сега да си теглят ярема. Ще им спре кранчето кандидат депутатите да си плащат за място в листата и високата субсидия
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Не, защото после ще искате референдум за пропорционална система. Най-добре е да бъде смесена както в развитите демокрации. 100 процентова мажоритарна система има само в Таджикистан, Узбекистан и Джибути. Все "високоразвити" и "проспериращи" бивши колонии.
8
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тенденциозно се подбират коментатори противници на мажоритарния вот. Истината е че при мажоритарния вот депутатите трябва да заслужат за да бъдат избрани да влязат в парламента. Този е мой човек него ще го вкараме в парламента няма да минава.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5А защо не пробваш да се хвърлиш от някъде? Може да помогне може и да не помогне - проба грешка. Защо не ? Да не си на 5 годинки бе 'пробващия' ...