На мушка – парите за здраве: За едни има, за други не, защо?

БСП към ГЕРБ: Обещаното 3% увеличение няма да покрие нуждите
12 май 2017 12:23,
26
На мушка – парите за здраве: За едни има, за други не, защо?
Архив: Булфото

БСП взе на мушка финансирането на болниците. Социалистите протестираха, че едни болници получават необосновано допълнително финансиране, а на други, сред които големи и уважавани болници, парите необосновано се намаляват. 

"Неприемливо е институция като "Пирогов" да вземе с 800 000 лв. по-малко", обяви соцдепутатът Георги Михайлов в декларация от името на БСП от парламентарната трибуна. 

Според него болничните екипи на много места в страната са притеснени, че има реална заплаха за финансовото съществуване на болниците. Соцдепутатът е категоричен, че обещаното 3-процентно увеличение няма да покрие съществуващите нужди и загуби. 

"Определени болници са получили рязко увеличение на финансирането, без да има промяна нито в дейността, нито в приема", каза Михайлов. В същото време утвърдени болници, сред които много университетски, получават по-малко средства. 

"БСП не може да приеме тези факти и настоява да се увеличи бюджетът на НЗОК и той да бъде адекватен на дейностите", обяви социалистът.

Левицата настоява да бъдат спазвани принципите на справедливост и равен достъп до здравеопозването, а също и да се направи експертен анализ за здравния статус на населението в различните райони. 

"Декларирахте преди изборите, приоритетите ви са образование и здравеопазване, а след изборите започвате с концесии. Това е още едно отстъпление. БСП остава последователна, всеки ден ще поставяме въпросите, които вълнуват българските граждани", обърна се към ГЕРБ Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари