Евгени Диков поиска Кодекс за административните нарушения

Не са нужни конституционни промени, заяви шефът на Следствието
13 май 2017 21:35, Петя Славова
2
Евгени Диков поиска Кодекс за административните нарушения
Снимка: Булфото

Не конституционни промени, а Кодекс за административните нарушения и наказания - за това се обяви сегашният директор на националното следствие Евгени Диков по време на изслушването му за член на ВСС.

Той повтори тезата си, че трябва да има разделяне на простъпки и престъпления, промени в НПК за въвеждането на модерните технологии в разследването и отпадане на излишен формализъм. Според него в НК трябва да се сложи край на архаичността, да намерят място "новите" престъпления.

Диков обясни обаче, че ВСС няма законодателна инициатива, но може да е мост. Той смята, че следващият състав на ВСС трябва да работи за намаляване на натовареността, пише БТА.

И три мандата начело на НСлС не са достатъчни да се заличат резултатите от едно среднощно парламентарно заседание, на което професията бе посечена, каза Диков, като по този начин обясни орязаните правомощия на следователите. Но изрази надежда за професията, като цитира данни, според които на конкурса за младши следователи са се явили 46 кандидати за едно място.

Според Диков програмното бюджетиране трудно може да се въведе във ВСС. Ние не можем да предвидим колко самолета ще паднат, колко терористични актове ще се извършат, мотивира се директорът на националното следствие.

Според него натовареността на следователите зависи преди всичко от благосклонността на окръжния прокурор.
Следователи от националното следствие споделиха, че се чувстват като на доизживяване (заради малкото дела), при положение че колегите им от следствения отдел на спецпрокуратурата и на СГП изнемогват. И поискаха от Диков решение на проблема.

Гласуването за Евгени Диков е следващата събота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ВССЕвгени Диков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dikov promeni ne prasni prikaski zazarov sa zum gey kakvo stava mlakna se