Костов: България да преразгледа позицията си за Македония!

Според него, съпротивата на Радев е намалила рисковете за страната
Обновена: 13 май 2017 20:29 | 13 май 2017 17:05, Петя Славова
125
Костов: България да преразгледа позицията си за Македония!
Снимка: архив, Булфото

Бившият министър-председател Иван Костов съветва България да се превърне отново в оная незаобиколима сила, фактор в региона, който е била, до 2001 г. Според него, България се нуждае от дълбок преглед на своята политика по отношение на Македония и трябва да го направи.

"Първо трябва да се каже, че онази криза преди 16 години завърши с Охридското споразумение, което реши конфликта, който беше на границата на гражданска война между двете етнически общности в Македония. Охридският договор е призната основа за мира в Македония. Това, което виждам сега е отстъпление от Охридския договор и трябва да се каже директно.

Още по темата

Според Охридския договор правото да се говори, да се ползва друг език - албански, в общините, които имат повече от определен процент от населението, е дадено на самата община.", коментира той пред БНТ.

По думите му,  пробивът на това споразумение в искането на албанските партии е диктувано от самата Албания. А договореността например е албанският език да стане наравно с македонския, втори официален език. "Не може депутат да започва да пее албанския национален химн в македонския парламент. Аз не видях реакции на това поведение, защото това, което българската страна е признала и за това, което е работила, беше Охридското споразумение от 2001 г. Аз си мисля, че в ЕС и НАТО не се разбират в дълбочина тези процеси, не се разбира спецификата на региона, поради което не се заема и правилна позиция."

Костов подчерта, че основната цел на българската политика трябва да бъде Македония да изпълни изискванията, да стане член на НАТО и след това на ЕС . "България се нуждае от дълбок преглед на своята политика по отношение на Македония и трябва да го направи. Новият министър трябва да се опре на целия опит и способност за преценка, която разполага българската дипломация и не само. Да направи тези консултации и да актуализира позицията, защото ситуацията е много силно променена в сравнение с 2001 г. И знаете ли, България има изключителен шанс да се превърна в оня фактор, който беше на Балканите, незаобиколим фактор, за решаване на проблемите на Балканите, каквито бяхме до 2001 г.", каза той.

Според него, в момента рисковете са намалели. "От една страна практически в Турция нещата като че ли стават по-тревожни и като че ли по-несигурни, по-нестабилни. От друга страна рисковете за България като че ли намаляха първо заради много твърдата съпротива, която срещна опита на Ердоган да се намеси в българския политически живот по време на изборите.

Много твърда, неоразмерена разбира се, провокативна на места, но практически и президента Радев, и останалите много твърдо се противопоставиха, блокираха влизането на откровено доминирана и управлявана от Анкара партия в българското Народно събрание, което щеше да бъде лош прецедент."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този човек пусна новини на турски по БНТ, извини се на турските сепаратистки организации за "възродителния процес" и най вече опорочи вярата в демокрацията у нас, като един отявлен червен хамелеон.
46
2
 
3
 
! Отговори
54 преди 6 години
еиии за нещо да си прав...
45
2
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
До там беше самовлюбен, че когато не спечели изборите през 2001 не вярваше на ушите си и гледаше като теле пред камерите. Не ме разбирайте погрешно - тези след него не бяха по-добри. Той все пак имаше характер и си позвли да размаха пръст на Европа, че търпението ни не е безгранично. Да се величае Костов като някакъв спасител обаче, би било грешно
44
1
 
7
 
! Отговори
Трън Дънди преди 6 години
Сега още по-страшни са концесиите-хем ни ограбват богатствата и замърсяват околната среда,хем им плащаме ако кажат че няма печалба.Третият кабинет се е забързал с голяма скорост за закона за концесиите,защото това му е спуснатата задача от началниците.Щом си ги харесвате,дерзайте.
43
2
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
И разбира се, да не забравяме геройската масова приватизация - последното което остана за раздържавяване когато беше министър-председател - това последно опоцкване също помогна на бюджета тогава. Някой някога да взе дивиденти за повече от 10 лв?
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 42Заради пропаднала Македония загуби части от Добруджа и Тракия. Аман от лаици.
41
16
 
10
 
! Отговори
сс преди 6 години
Костов изкара България от две катастрофи, след Луканов и Виденов. Правителството му направи така че България да е в НАТО и ЕС. Не допусна 200,000 косовари по време на войната в бивша Югославия. Факти, факти...Гербарасти и *** въртят все една и съща плоча, пак факт.
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бяхме такъв фактор наистина дойде Костов на власт 2001г. и разпродаде всичко на безценица. Hаряза ракетите тоя човек трябва да е взатвора какво по-голямо признание чака Цацаратурата.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В началото, като финансов министър, под лозунга че сме свърх-индусриализирани стимулира мощно унищожаването/разграбването на индустрията - нямаше време за нищо - шокова терапия - така и никога не стигна времето някой свестен да инвестира в БГ. В същото време умилително възхваляваше собствениците на магазинчета- как отрано замитат пред тях - бъдещата средна класа. После като МП, съсипа същите с касовите апарати (и големите вериги) за да напълни съдрания бюджет, понеже вече нямаше индустрия.
38
5
 
9
 
! Отговори
12 преди 6 години
Плюете по Костов ама всичко натук след него е тотална некомпетентност и простотия. Понякога се чудя как сме могли да изберем на времето да ни управлява такъв силен държавник. Преди месец си избрахме Борисов за 3-ти път което само по себе си абсурдно. :(
37
7
 
8
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
АКО ЧЕТЕМ ВНИМАТЕЛНО И БЕЗ ЕМОЦИИ ТОВА КОЕТО ПРЕДЛАГА КОСТОВ ЩЕ ВИДИМ, ЧЕ ТО Е В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ. ОСВЕН ТОВА ХОРА Я МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ, А НЕ ПОД ЧУЖДО ДАВЛЕНИЕ. КОСТОВ Е УМЕН ПОЛИТИК, А И УСПЕШЕН, НО БЕ ДЕМОНИЗИРАН И ТО МНОГО УСПЕШНО ОТ МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО ТЕ БЪРЗО ПРЕМИНАХА В РЪЦЕТЕ НА МАФИЯТА, А ТОЙ УСПЕШНО И СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ. БЕЗ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА МУ ПРИПИСВАТ ДАЛАВЕРИ, КОИТО АКО БЯХА ВЕРНИ И ГЕРБ И БСП ОТДАВНА ЩЯХА ДА СЕ РАЗПРАВЯТ С НЕГО.
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В целия период от Освобождението до 1989г., без значение от режима и политическата система, целта на всички български управници е била връщане на Македония в пределите на Българската държава! Защо след 1989г. ПРЕДАТЕЛИ като Костов, Желев, Петър Стоянов, мадридския крадец Симеон, Станишев, Първанов, Боко, Плевнелиев, Каракачанов, Валери Симеонов и пр. ***, отстъпиха от тази цел и дори работиха в полза на македонизма, е въпрос на който някой ден ще трябва да отговарят??? Или пред Народен съд или пред Бога
35
2
 
7
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
"България да се превърне отново в оная незаобиколима сила, фактор в региона, който е била, до 2001 г". Защо Костов живее с илюзията, че при него всичко е било много стабилно не мога да разбера? Той е един от главните виновници за сасипването на българската индустрия, бандитската приватизация и липсата на стабилни инвестиции. Вярно е че не пъсна албанци в България - това трябва да се отчете
34
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Костов спаси загиваща България. Тези, които не го разбират, или са с много ниски вежди, или платени провокатори. Ако и двете категории са мнозинство - значи българският народ си залужава нерадостната съдба.
33
14
 
3
 
! Отговори
Вярно е преди 6 години
Имаше Възродителен процес,Етническо прочистване на страната от комунистическата хунта и диктатура....но но си вкараха автогол,,1989 год турското малцинство спря да се труди и държавата фалира и до ден днешен е в блатото и няма изглед близките десетилетия да се оправи.....с злоба и омраза не се управлява държава,България е мултиетническа държава
32
4
 
12
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Спомняте ли си как Костов през последния си мандат в парламента внесе скандалната декларация за признаване на възродителния процес, която беше гласувана и приета от Народното събрание с мнозинство? Разбира се, че са виновни и тези дето я подкрепиха, но не е виновен този, който яде баницата, а този който му я дава. В случая Костов дава баницата на депутатите, а те я изяждат с приемането на декларацията за признаване на възродителния процес като престъпление, даващо право на Турция да ни съди.
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бившият министър-председател Иван Костов съветва България да се превърне отново в оная незаобиколима сила, фактор в региона, който е била, до 2001 г."Ванка, това означава да вкараме в затвора всички демокради, които са били на власт, вклюючително и тебе, след което да ви запорираме имуществата и да анулираме всички договори, които сте подписвали. Не знам дали сте наясно, че с кланянето си пред Запада с цената на всичко, вие ни превърнахте в едно нищо.
30
8
 
14
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Абе Костов още ли не е в затвора? Нанесе толкова много щети на България.
29
14
 
4
 
! Отговори
НИКОЛАОС ГЕОРГИАС преди 6 години
МАКЕДОНЦИТЕ СА ГРЪЦКО ПЛЕМЕ,,МАКЕДОНИЯ Е ГРЪЦКИ РЕГИОН С 43 000 КВ КМ = КОЛКОТО ХОЛАНДИЯ ПО ПЛОЩВНИМАВАЙТЕ МНОГО, НА КОЙ И НА КОИ САМОЗВАНЦИ -- КАЗВАТЕ МАКЕДОНЦИ И МАКЕДОНИА !!ГЪРЦИЯ ЩЕ ВЪЗДАДЕ СВОЯТ ЮМРУК НА ВСЕКИГО, КОИТО ИМА ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ГРЪЦКОТО МИНАЛО, СЛАВА И ИСТОРИЧЕСКИ РЕГИОНИ .
28
4
 
8
 
! Отговори
Командира преди 6 години
А колко хубаво бе по Жан-Виденово време....................Чак не е истина.