Здравната организация гонила лекарите в чужбина

Поне 500 медици намират работа зад граница всяка година
10
Здравната организация гонила лекарите в чужбина
Снимка: Булфото, архив

Регламентите и организацията на работа са причините младите лекари да търсят работа зад граница. Признанието за това не е от кого да е, ами имено от тези медици, които вече изкарват хляба си зад граница, стана ясно  на дискусия за младите лекари, на която присъства и здравният министър Николай Петров.

Още по темата

Според него пък за решаването на проблемите в здравеопазването има консенсус, но приоритетите не могат да бъдат по силите на един министър.

Нужно било заедно с пациентските организации и бизнесът да се намери пресечната точка и да се направи план за излизане от трудностите.

По думите на Петров правителството има ясен приоритет и мерки ще бъдат взети като се заложи на правила и регламенти.

Предстои и решаването на затрудненията, които младите лекари срещат при специализациите си, добави още той.

Шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ също засегна проблемите, свързана с наредбата за специализациите.

Тя допълни, че трябва да се намери решение за това всички медицински специалности да представляват интерес за младите медици.

По думите й лекарят трябва да е свободен на базата на получените знания и опит, да търси най-доброто решение за лечение на пациентите си, без да бъде ограничаван от клинични пътеки или други затруднения.

Не е нормално да не сме създали такива предпоставки, че лекарят да избере на първо място собствената си държава, каза председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.

Той припомни, че ежегодно над 500 млади специалисти напускат България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
sanirvane преди 6 години
100 procenta laja.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма пари за здравеопазване? Амииии, ЕС отпуска за магистрали. За здраве парите можеха да дойдат от потоците. Но потоци няма. Така каза ПразноТиквеников. Няма инвестиции. Защо? Тока скъп, газта скъпа, бензина скъп няма минна промишленост и от там евтини суровини, няма селско стопанство и лека промишленост. От къде пари за здраве? от магистралите? Или от магистралните работнички? Ами и те избягаха в Европа ;)Всеки народ си заслучажа управниците, които им оправят здравето.
8
0
 
6
 
! Отговори
Антифен на системата преди 6 години
Другари,чак сега ли се сетихте?Нали се сещате за трите линии на житейско и кариерно развитие - партийна,сексуална и роднинска?Това как точно ще го промените,че нещо не ми става ясно.Добре,че все още има чисти млади хора които искат да учат и кандидатстват медицина,до голяма степен и защото всички други сфери са още по-опорочени.Както и да е,дерзайте.Ако успеете,значи България поне малко ще заприлича на държава.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност БГ се обезлюдява благодарение на нашите политици !
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решението им е да се въведе доплащане, както е в частните болници, а държавните болници се водят към фалит с тия недоплатени клинични пътеки
5
0
 
16
 
! Отговори
решения били търсили преди 6 години
И младите и старите лекари искат да работят с нова апаратура, а не с остарели бокл-уци.До 2020 г не се предвижда да се купува апаратура по европейски програми, а Касата не плаща тия "екстри"
4
0
 
26
 
! Отговори
хм преди 6 години
Търсят решения някой да им работи без пари
3
1
 
13
 
! Отговори
124 преди 6 години
Имам доста приятели лекари и сестри,които работят в щатите и Канада,но на всички се наложи/сестри/ да започват от най-ниската степен и да се явяват на изпити поне десетина години,за да стигнат най-после до най-високата сестринска степен.Лекарите се наложи да изкарат целия курс по медицина,за да станат лекари,а до тогава работеха като сестри от най-ниска степен.Голяма част от тях не работят като лекари.
2
3
 
37
 
! Отговори
блс пасе преди 6 години
Интересно,решение били търсили!Навсякъде щата на лекарите в държавни и общински болници е 680 лева...Пари има само в пътеките по инвазивна кардиология,но собственици на тези болници са мутри.Половината учене е хаос,специализацията е ангария.медиите и власта насъскват хората срещу лекарите!По света се чака 1 седмица за преглед и 90 дена специалист,а тук всеки иска веднага да бъде прегледан.И всичко това за 680 лева...Не,благодаря!!!
1
1
 
35
 
! Отговори
маке преди 6 години
и тука е проста работата абре не ги изравнявайте заплатите с европейските направете ги така че ората да изкарат месецо да могат да спестят некой лев да идат 10 дена на почивка без да зимат кредит за тва елементарно е не да си лекар даскал или инженер