Дневните центрове с грижа за децата с увреждания

Бисер Петков: Над 160 млн. са предвидени за тези деца за 2017 г.
3
Дневните центрове с грижа за децата с увреждания
Архив: Булфото

Заместваща грижа за деца с увреждания да се предлага в дневните центрове. По тази мярка работи МТСП в помощ на родителите на деца с увреждания, стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков пред журналисти в МС.

Социалната услуга ще е краткосрочна - да се освободят родителите и близките за известен период, без да абдикират от своята грижа за децата си, обясни той.

Родители на деца с увреждания протестират днес с шествие. Основно тяхно искане е помощ от държавата и след навършване на 18 г. на детето.

Петков увери, че се проучват внимателно всички искания на протестиращите и ще бъде даден ясен отговор кои от тях могат да бъдат удовлетворени.

Над 160 млн. лева са предвидени за помощ на деца с увреждания за 2017 г., а техният брой у нас е около 26 хил.

Работи се и за въвеждането на електронен регистър на хората с увреждания, което е едно от исканията. По думите на министъра – немалко е направено, но той не функционира напълно към момента.

МТСП ще работи и за отделяне на социалните услуги от социалните помощи. Целта е с новите социални услуги да се адресират индивидуалните потребности на хората с увреждания.

"Трябва внимателно да се обсъди доколко е възможно да се финансира цялата лична помощ, която лицата претендират", каза обаче министърът.

По думите му част от исканията на протестиращите вече са удовлетворени със Закона за бюджета за тази година. Той напомни, че с промени в Закона за семейните помощи на деца семействата на деца с над 90% увреждания получават месечна помощ в размер на 930 лв. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мили майки, пишете се приемен родител на детето на тази до вас....Ще взимате повече, отколко сега
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре са децата с увреждане, а възрастните с увреждане кучета ги яли. Друг е въпроса, колко от парите стигат до децата с увреждане, а не само до родителите им.