Експерт: Няма заявка за продължаване на съдебната реформа

"Необходими са допълнителни усилия за продължаване на реформите"
Обновена: 17 май 2017 19:35 | 17 май 2017 14:55, Екип на Bloomberg
6
Експерт: Няма заявка за продължаване на съдебната реформа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма заявки засега от страна на Европейската комисия (ЕК), че механизмът за сътрудничество и проверка за готовността на България относно присъединяването ѝ към Шенген през 2019 може да отпадне като политически жест на добра воля. Това коментира Иванка Иванова от Институт "Отворено общество" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ последният доклад на ЕК показва, че са необходими допълнителни усилия за продължаване на реформите в България. За страната ни най-големият риск би бил да бъде разделена от Румъния, оставайки единствената държава спрямо която има такъв механизъм. 

"В момента в България механизмът за проверка на ЕС е единствената гаранция, че темата за реформа на правосъдната система продължава да присъства в общественото пространство и управляващите политически сили чувстват натиск отвън да предприемат макар и ограничени стъпки в тази област", коментира експертът. 

"Без механизма има сериозен риск всичко, постигнато досега, да бъде много бързо компрометирано", отбеляза Иванова. 

Най-големият проблем според експерта е, че новото правителство не дава ясна заявка за продължаване на съдебната реформа. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
полиция в близост преди 3 години
Иванка Иванова е експерт по усвояване на средства от Отворено общество и провеждане на семинари.Така реформираха повече от 10 години МВР със съвети.Накрая нито реформа нито сигурност само разрушения.Техните протежета станаха ръководители и правеха реформи.Сега е такъв резултата.Ако те правят реформа в правосъдието резултата ще е същият- никакъв до по лош.
4
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Няма нужда от експерт за да стане ясно - Съдебна реформа няма да има! Б.Борисов за това и става за 3 път Министър председател, да блокира тази Реформа! Ако има такава, не се знае какви "кирливи ризи" ще наискачат за него и ГЕРБ! А със сигурност ще са много и кирливи! Като започна с хвалби за прокуратурата, това стана ама съвсем ясно! В основата на Реформата трябва да е точно прокуратурата !
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експер името на експерта ли е? Експер Саломидинов Парелков? Нещо такова? Говедото поне заглавията превежда без правописни грешки.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отворено общество се спонсорира от Сорос. Той е виновникът за сегашното ни положение, а вие го цитирате.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що е то "експер"?