Горанов: Можем да увеличим минималната заплата!

Трябва да задържим работещите в България, настоя той
123
Горанов: Можем да увеличим минималната заплата!
Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че има възможност минималната работна заплата да се увеличи.

Кабинетът предвижда тя да нарасне от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. Работодателите обаче са против и дори призоваха минимална заплата да няма.

Още по темата

Във връзка с напрежението между бизнес и синдикати по темата министърът каза, че ролята на държавата е да модерира процеса, но ако не се постигне съгласие как тя да бъде променяна, правителството ще определи това.

"Ситуацията на пазара на труда в момента е такава, че според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата. Аргументите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание. Въпросът е на баланс и какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната", коментира още министърът.

Горанов напомни обаче, че ръстът на минималното възнаграждение е сред предизборните обещания на ГЕРБ.

"Според нас част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната. И бизнесът трябва да се настрои да бъде толкова ефективен, че да успеем да задържим работещите хора в България", посочи той.

"Ако само с мерки за подобряване на конкурентоспособността сме постигали резултати през годините, то поддържането на квалифицирана работна ръка и на успели и богати българи става и през възнаграждение", категоричен е финансовият министър.

Владислав Горанов посочи, че консервативната фискална политика в средносрочната бюджетна прогноза се запазва като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж. Засега оценките са за растеж около 3% за тази година, но според него има предпоставки за по-висок с "няколо десети от процента".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Току-що Герберастите чрез ВАС отмениха увеличинието на минималната заплата на 460 лв и я върнаха на 430 лв.Чудя се има ли още балъци, които да гласуват за тия.*** НАРОТ !!!
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдът върна заплатата от 420 лв
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам какво смятат да вдигат , ама новината е , че ВАС е отменил МРЗ от 460лв.
67
0
 
4
 
! Отговори
Не си пия хапчетата преди 6 години
528 Hz или ще бъдете пометени от тази планета. Биологичните ви триизмерни превозни средства няма да издържат на вибрационната промяна.
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че можете да я ВДИГНЕТЕ не ме впечатлява, все пак 460 лв не са много банкноти.Въпросът е можете ли да живеете на месец с тия пари, като обикновените хора.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов, вдигай МРЗ с по 50% на година, кво ги слушаш тия измислени "бизнесмени".
64
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опитвам се да си спомня кога за последно, или кога изобщо в България е имало национална стачка? Гърците през дувара успяват да се обединят, а ние блеем, съединението прави силата. Ами те, кожодерите се обединиха, и властта обсебиха...а профсъюзите си чоплят носа! Гледах Референдум снощи и съм в потрес от поведението на Домусчиев!
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гоуеми сте - чудите се дали да вдигнете мин. заплата с 50 лв... ще задържите ... дръжки...
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приказки до небето.. нищ друго..
61
2
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
А довърши ли къщата за 1 000 000 ,бе момче?
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Също бих ви посъветвал да се настроите на честотите на 528 Hz, защото ще се случи специфичен подбор и очистване на планетата. Космосът ми го каза и не е нужно да ми намекваш, че не съм добре, мн съм си добре даже, отлично знам кой съм, откъде идвам, накъде отивам, и мн добре виждам какви са потенциалите за разгръщане на бъдещето, както и кой лъже, защо, какви цели и намерения има, какви ще са последствията за хората от това, че са забравили да обичат.
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз само казвам, че в период от 10 години ще станат мн промени на тази планета и в съзнанието на хората, не е нещо, за което са необходими хапчета и лечение :D
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо по-оригинално не можа ли да измислиш, тези които не подозират за какво става въпрос ще са най-уплашени.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 69Пий си хапчетата, моля те.
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А и на масоните няма да им се размине, хората ще разберат кое е истинското лице на елита и какви манипулации, злоупотреби, пропаганда, престъпления с/у цялата човешка раса са извършвани, каква е тази система, каква простотия е капитализма, целият свят ще се промени, като в началото ще изглежда мн зле, ама ще е за добро. За промените в природата на тази планета няма да говоря, те са отделно, но също ще са мн интересни.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мн хора ще са се ядосали и ще търсят по-малкото и по-голямото зло за равносметката от прехода.
54
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2025-та ще разберете истината как е постигнат този фиктивен растеж, засега си мислете, че се развивате и живеете мн по-добре, хаха, сметката още не е платена!
53
0
 
6
 
! Отговори
Един от бедните преди 6 години
Собственик на бизнес за дърводелски услуги в една вече мн ромска община без никакво бъдеще, която запада все повече, а инфраструктурата е плачевна, докато поредния кмет, този път от герб, си строи къща за над 300 000 лв, като преди да стане кмет не можеше да си го позволи. Оказа се, че заместник кметовете и те са си купили апартаменти в софия и един от тях и той си строи нова къща :D Кметовете от бсп преди това се уредиха по същия начин, докато всички млади избягаха или в чужбина, или софия, хах
52
2
 
13
 
! Отговори
. преди 6 години
МОДЕРАТОРЧЕТА, НЕ МИ ТРИЙТЕ КОМЕНТАРИТЕ, ДА НЕ ПУСКАМ ВПН-А.ИСКАМ ВСИЧКИ НЕУСЕТИЛИ РАЗЛИКАТА ОТ ПОКАЧВАНЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ ПОСЛЕДНИТЕ 5-6 ГОДИНИ ДА МИ КАЖАТ ОТ КЪДЕ СА, КАКВО РАБОТЯТ И КОЛКО ВЗИМАТ.
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали знаете, че сега трябва да сте кротки и послушни, докато мине най-големият проблем за страната - председателството на ес, мн ясно, че ще ви омайват с положителни статистики и приказки за растеж, докато страната е потънала в дългове и проблеми, всеки живее на кредит, пълна пародия на държава, където над 50% от парите за обществените поръчки се крадат и така си е още от началото на мутренската демокрация в БГ, след председателството голямата секира, а след еврофондовете нови заеми и фалит.