Горанов: Можем да увеличим минималната заплата!

Трябва да задържим работещите в България, настоя той
123
Горанов: Можем да увеличим минималната заплата!
Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че има възможност минималната работна заплата да се увеличи.

Кабинетът предвижда тя да нарасне от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. Работодателите обаче са против и дори призоваха минимална заплата да няма.

Още по темата

Във връзка с напрежението между бизнес и синдикати по темата министърът каза, че ролята на държавата е да модерира процеса, но ако не се постигне съгласие как тя да бъде променяна, правителството ще определи това.

"Ситуацията на пазара на труда в момента е такава, че според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата. Аргументите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание. Въпросът е на баланс и какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната", коментира още министърът.

Горанов напомни обаче, че ръстът на минималното възнаграждение е сред предизборните обещания на ГЕРБ.

"Според нас част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната. И бизнесът трябва да се настрои да бъде толкова ефективен, че да успеем да задържим работещите хора в България", посочи той.

"Ако само с мерки за подобряване на конкурентоспособността сме постигали резултати през годините, то поддържането на квалифицирана работна ръка и на успели и богати българи става и през възнаграждение", категоричен е финансовият министър.

Владислав Горанов посочи, че консервативната фискална политика в средносрочната бюджетна прогноза се запазва като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж. Засега оценките са за растеж около 3% за тази година, но според него има предпоставки за по-висок с "няколо десети от процента".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
22
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ГРОБАРИ СТИГА СТЕ НИ ЗАЛЪГВАЛИ! ЗА ДОСТАТЪЧНО ВИСОКИ ДОХОДИ Е НЕОБХОДИМО: 1/ ДА СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ.2/ ДА УПРАВЛЯВАТ ЧЕСТНИ ХОРА, НО ТОВА НЕ СТЕ ВИЕ3/ ДА ВИ НАБУТАТ В ЗАТВОРА КЪДЕТО ВИ Е МЯСТОТО.
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е това увеличение 40 лв , бедни сме за много , не за малко...
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИСКАМ ВСИЧКИ ДА БЕДНЯЦИ ОТ КОМЕНТАРИТЕ, КОЙТО НЕ СА УСЕТИЛИ РАСТЕЖ НА ЗАПЛАТИТЕ СИ ДА МИ КАЖАТ ОТ КЪДЕ СА, КАКВО РАБОТЯТ И КОЛКО ПАРИ ВЗЕМАТ.
47
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе ми е най-забавно някой да ми говори за растеж, когато за 10 години дълга се е увеличил почти 3 пъти :D Още колко има да ви прецакват масоните.
46
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дребния и среден бизнес нямат никакъв шанс вече, ще остане един град и останалото все така разпадаща се провинция с роми. Кой ще изкарва заплатите на хрантутниците на държавна работа, които даже не плащат и осигуровки не знам, сега частния сектор им ги плаща, а той ще се свива все повече и повече, демографската катастрофа ще е брутална, всички ще смучат на Бойко мутренското его около 2025-та, когато еврофондовете ще са спрели и страната изцяло ще трябва да разчита на смехономиката си.
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте тези двамата, първият едвам дишащ от тлъстини и измами, вторият с доволна усмивка, вече е милионер. Помните ли Борисов 1, напусна парламента защото искал да стане милионер. Вече е и на Ярема строи палат за 4.5 милиона лева. Тези които гласуваха за Тиквара не разбраха ли, два мандата нищо, а третият нищо с гарнитура, ОП, дребни лъжци и неуки, крадци, лакоми и проЗДи. Вдигна ли ви цените Бочката, в Пловдив води кара с 52%, да во е честито. Изберете си ги отново и ще плащате защото дишате.
44
9
 
5
 
! Отговори
50 преди 6 години
До до 50Аха, значи от 7-8 години ти стоиш на 400-500 лева заплата...горкият.Как си плащаш интернета бе приятел ? Интересно ми как си вярвате на собствените си лъжи. Искам да ми кажеш къде живееш и колко пари получаваш.
43
0
 
14
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
И нещо ВАЖНО !Нали не си правите илюзии че дори и да се вдигнат заплатите цените ще си останат същите.Цените на храни,горива ,стоки,жилища и всичко за което се сетите ще бъдат нагласени спрямо това увеличение.Никой в тази загиваща държава няма да ви остави да си поемето дори глътка въздух.Затова хората емигрират и се спасяват.
42
0
 
13
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
За твое сведение ние не слушаме сладките приказки на Ани Салич и Юксел Кадриев как средната заплата в България растяла с 9% на година и какви реки от мед и масло текат в България.Вярваме единствено на джобовете си.А това,което влиза в тях не се е променило от 7-8 години поне.Но за сметка на това,излизащото от тях е нараснало поне 3 пъти.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнес кадърнос дано оня види
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Село село кога ще се събудиш
39
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВДИГАТ МИНИМАЛНАТА - ПЛЮЕТЕСРЕДНАТА СЕ ВДИГА - КРЕЩИТЕ ЛЪЖИ, ФАЛШИВИ НОВИНИ ВИЕ В КОМЕНТАРИТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ И 1 ЛЕВ ОТГОРЕ. СТОЙТЕ СИ НА СЕЛО
38
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 48Ти т Ъп ли си бе, приятел ? Искаш ли да се вдигне минималната заплата или искаш да останеш на 460 лева ? Просто не те разбирам какво плюеш.Т ъ п ли си ?
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Донодъбнишкият пъпеш да започне самият той да получава 500 лева,та да го видя тогава как ще си дострои палата в полите на Витоша,дето струва близо 5 милиона.Че строи и още един в съседство за братовчед си.Опомни се,народе.Докато не изметем управниците като тоя грозник и неговия трътлест началник,нищо добро не ни чака.Същото трябва да направим и с капиталистите-ликвидатори каато наглеца Домусчиев и другите подобни изедници.С тия цени на енергията масовата заплата в България трябва да е 1200 лв.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е *** пенсионери,които ги създадоха политиците през последните 27 години,да поработят за българският бизнес,иначе мандалото ще щракне!! :-)
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИКОЙ НЕ ВИ КАРА ДА РАБОТИТЕ ЗА 600 ЛЕВА. 2020 ЗАПЛАТАТА ЩЕ Е СРЕДНО 1300 ЛЕВА, АКО СЕ ЗАПАЗИ СЪЩИЯТ ПРОЦЕНТ НА УВЕЛИЧЕНИЕ (9 %).
34
6
 
1
 
! Отговори
ИВАН преди 6 години
КОЕ НЕ РАЗБИРАТЕ В КОМЕНТАРИТЕ БЕ ? КОЕ ПЛЮЕТЕ БЕ ? ИСКАТЕ ЛИ ПОВЕЧЕ ПАРИ ИЛИ НЕ ИСКАТЕ ? НЕ ВИ РАЗБИРАМ "ДА МАХНЕМ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА" - ПЛЮЕТЕ. "ДА УВЕЛИЧИМ МИНИМАЛНАТА" - ПЛЮЕТЕ. ЗАЩО ?
33
0
 
10
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Горанов,Народа не желае да му се пробутват празни приказки.Минималната работна заплата и да я вдигнеш,вече е късно.Хората искат контрол над работодателите.Справедливо заплащане на труда,уважение към работещите,жестоки санкции към тези които унижават работниците под каквато и да било форма.Бързина и адекватност.Тези неща липсват и няма как да се променят Горанов защото ти и цялата пасмина управляващи сте със същия манталитет като тези които дават работа.БООКЛУЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ
32
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите се увеличават с по ~9 % годишно, спрете да говорите глупости. Реално всички мои познати се усетили разликата, само вие в коментарите работите за по 400 лева и едва живеете.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чорбаджиите трябва да разберат че за да върви техния бизнес трябва да върви и бизнеса на тези които работят за тях това че те нямат огромни цехове халета магазини мерцедес и и BMW не означава че само за ядене работят да изучиш децата да купиш жилище ремонти да дадеш нещо под наем да от гледаш животни или някакви посеви да продадеш и други.това също е бизнес ако този баланс го няма тогава работника отива другаде да работи сменя професии него не го интересува че някъде на някой той му е нужен