Край на драмата с промените в режима на земеделските земи

ГЕРБ оттегли подкрепата си за спорните промени в закона
17 май 2017 11:45, Екип на Dnes.bg
10
Край на драмата с промените в режима на земеделските земи
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

ГЕРБ сложи край на драмата с промените в режима на земеделските земи и запуши устата на еколози и собственици на терени, закъснели да поискат право на строеж, които протестираха пред парламента.

Внесените промени в Закона за опазването на земеделските земи няма да видят бял свят, защото най-голямата група в парламента оттегли подкрепата си за тях. Това означава, че режимът си остава същия и върху нивите с променен статут може да се строи до 23 май 2017 година, а не както гласеше първоначалното предложение на Обединени патриоти и ГЕРБ до 23 май 2020 г.

Освен, че народните представители на Бойко Борисов оттеглят подписите си под поправките в закона, според шефа на групата им в парламента Цветан Цветанов, същото ще направят и другите съвносители - тези от ОП.

Ексземеделската министърка Десислава Танева категорично отрече да се верни внушенията, че поправките обслужвали интересите на големи инвеститори най-вече по Черноморието, каквито обвинения се чуха от страна на еколозите и левицата. Тя припомни, че срокът до 23 май тази година е бил въведен именно от ГЕРБ през 2011 г. и бил дисциплиниращ.

Преди това нямаше срок, всичко беше безсрочно, прехвърли тя топката в полето на БСП.

Танева обясни, че законът касае около 1800 имота в черноморски области, като някои от тях са и на 25 километра от морския бряг, а заявленията за строеж били едва 23.

Цветанов пък отчете като грешка на депутатите от ГЕРБ, че предварително не са започнали да говорят по същество за евентуалното удължаване на срока, което довело до напрежението в обществото. Според него това е дало и възможност на БСП да говори за лобизъм, какъвто нямало.

Социалистите приветстваха оттеглянето на проекта, но се отказаха от позицията си, че той е бил резултат от лобистки интереси. Според червените съдбата на проекта показала и неразбирателство в управляващата коалиция.

"Такъв тип законодателство вече не може да минава незабелязано", обяви Валери Жаблянов. Жельо Бойчев пък изчете имената на депутатите от ГЕРБ под проекта на Патриотите и ги призова да не се правят, че нямат общо със закона.

След оттеглянето на закона против него се изказаха и депутатите от "Воля". Депутатите на Веселин Марешки обясниха, че са подкрепили програмата на управляващите, но не и работа срещу обществото. "Няма да допуснем поредната порция бетон да се излее на плажа", отсече и Марешки.

Христиан Митев от Обединени патриоти отрече промените да били лобиски и обвини БСП и Воля, че като нямали аргументи против, говорели с клишета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: земеделски земиГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на Бойко МИЛОСТИВИЯ!!!
1
2
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Това зелените и защитниците на животни са за пребиване.И те като съдебната система се изхранват от мерзавщина.