Обещано от Борисов: Даваме пари за ин витро без лимит!

Асоциация "Искам бебе": Решението бори демографския проблем у нас!
80
Обещано от Борисов: Даваме пари за ин витро без лимит!
Снимка: БТА

Държавата ще осигурява финансирането на необходимия брой ин витро процедури за зачеване по лекарска препоръка.

"Колкото лекарите преценят, че е съобразно и ефективно и щади и жените. Изцяло даваме възможност на докторите да определят – 3, 4, 5, 6, колкото преценят", съобщи лично премиерът Бойко Борисов пред журналисти в МС.

"Многократно чух, че сме се отказали от това свое обещание, извинявам се, че със седем дни сме закъснели. Трябваше не само да се осигурят парите, а и съответният инструмент това да се случи", разясни той.

За миналата година държавата е заделила в бюджета около 12 млн. лева за асистирана репродукция, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

"Тази година ресурсът е същият, но на практика лимит на финансирането няма да има. За догодина постановката ще бъде подобна", добави Горанов.

Фондът за асистирана репродукция ще заработи по-бързо и одобрението ще е в рамките на 5-6 месеца, съобщи д-р Георги Стаменов.

"Предложихме да има 4 опита, така че всички неуспели ще могат да кандидатстват по още веднъж", допълни той.

По думите му по този начин България става сред трите европейски държави, които обръщат най-сериозно внимание на процедурата.

Фондът за асистирана репродукция ще може да финансира и замразяване на яйцеклетки и ембриони при жени с онкологични заболявания.

"Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност", заяви лекарят.

Мария Янева, председател на Асоциация "Искам бебе", каза, че взетото решение е изцяло в подкрепа на пациентите и ще реши демографския проблем у нас.

На въпрос за исканията за повече средства от майки на деца с увреждания, Владислав Горанов каза, че темата се дискутира активно със социалния министър и "вероятно ще има решение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж обещаха но не го изпълниха! броя опити е все още 3 и се чака 1 година.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напоследък бездетните семейства се увеличават и това е такаНе е лошо предложението, но и малко да вдигнат възрастовата граница при жинитеПоловината коментари са пошлиЗасрамете се. Като непознавате болката да нямаш дете, не се включвай и не пиши прости коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
До 66 преди 6 години
Да говориш чужд език не те прави автоматично емигрант, а по-образован. Ако си *** пак можеш да драснеш от бг без до гавориш и български добре. Примери бол
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И нека източването започне сега
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как по точно това ще пребори демографската криза, като всички родители, абсолютно всички, записват децата си още на 5 на чужд език и от основното училище ги готвят за емигранти и това им е фикс идея??? Няма никаква логика!!!
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята е супер. Само генетичен материал да се взима от норвежци, филандци, шведи и руснаци.
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ни ги зачеват, после ще ги зарибяват, че клиентите за амфетките намаляват!
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 51Въпросът е защо? Никой не търси причината, а само предлага решение. По такъв начин нуждаещите се се увеличават и зачеването по естествен път ще става рядкост
55
2
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Чудесна идея и за гей-браковете да има нещо кинти - финансии или пак дискриминации ? Държавата да подпомага гей-браковете за да има повече деца.
54
3
 
14
 
! Отговори
ягодин преди 6 години
Прекрасна инициатива! Само тези които истински желаят деца ще оценят програмата. А мрънкалата в БГ колкото искаш доводи ще измислят за да оплескат нещо. Дребни душички ...
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов, кога най-после ще защитиш собствения си народ от пипалата на всякакъв род унижения и компромиси???
52
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отворен е поредният прозорец на ОвертонБез лимит на бебетата заченати в епруветка(лимит на тези, родени по стария начин, отживелица)Научете се да четете.
51
6
 
2
 
! Отговори
БОЙКОБОЙКО преди 6 години
Немаш грешка шефе, само ти ще оправиш България.
50
2
 
1
 
! Отговори
Bashta преди 6 години
Boiko, to za rodenite veche na bql svqt deca nqma dostatuchno mqsto v qslite i detski gradini, ti si trugnal da stimulirash in-vitro procedurite za oshte deca.Vzemete osigurete dostatuchno qsli i detski gradini i osigurete lekarstva za malkite deca za da borite demografskata kriza.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що е станало с демографския въпрос и проблем,че толкова много опити ще се правят и се разрешават де с лимит де без него успоредно бебета ще се правят като по стахановската програма ударници ще се изявят и челници от младежи по-скоро недозрели като младежкото движение и млади активисти за производство и възпроизпроизводство на рода,родата с наставници дето помляха рода и родата,блян ли е туй или блескави идеи в съвремието,въпросът биологически е в изхранването както е било винаги и в Англия дори.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да финансира ин витрото да създаде условия за достоен живот тук на хората и малко ще са тези, които ще заминават за чужбина.
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живеем във "Време разделно" и който може да чете между редовете ще се сети какво става.
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Масово образованите хора са с репродуктивни проблеми. Благодарение на такава процедура вече сме трима :) успех на всички!
45
3
 
3
 
! Отговори
ggg преди 6 години
ще има ерво финансиране на програми *мъжко непорочно зачатие* ама пари за гледането на децата после не се предвиждат
44
5
 
5
 
! Отговори
ggg преди 6 години
а тези който имаме вече деца с какво да ги гледаме бе гуспуда приставители ? или на тировете оуууу четем тука 1 милярд излишък до март ! Абе гупуда райздавайте не на електората от пенсионери и *** ама на хората който са го направили тоя излишък тай 5 хилки за 3-то при образовани семейства и 3 хилки за второ ,освобождавай от месни данъци и такси семейства с 3 деца ,безплатна винетка и безлихвени кредити и задължение на държавата да ти осигури право на труд !!