Обещано от Борисов: Даваме пари за ин витро без лимит!

Асоциация "Искам бебе": Решението бори демографския проблем у нас!
80
Обещано от Борисов: Даваме пари за ин витро без лимит!
Снимка: БТА

Държавата ще осигурява финансирането на необходимия брой ин витро процедури за зачеване по лекарска препоръка.

"Колкото лекарите преценят, че е съобразно и ефективно и щади и жените. Изцяло даваме възможност на докторите да определят – 3, 4, 5, 6, колкото преценят", съобщи лично премиерът Бойко Борисов пред журналисти в МС.

"Многократно чух, че сме се отказали от това свое обещание, извинявам се, че със седем дни сме закъснели. Трябваше не само да се осигурят парите, а и съответният инструмент това да се случи", разясни той.

За миналата година държавата е заделила в бюджета около 12 млн. лева за асистирана репродукция, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

"Тази година ресурсът е същият, но на практика лимит на финансирането няма да има. За догодина постановката ще бъде подобна", добави Горанов.

Фондът за асистирана репродукция ще заработи по-бързо и одобрението ще е в рамките на 5-6 месеца, съобщи д-р Георги Стаменов.

"Предложихме да има 4 опита, така че всички неуспели ще могат да кандидатстват по още веднъж", допълни той.

По думите му по този начин България става сред трите европейски държави, които обръщат най-сериозно внимание на процедурата.

Фондът за асистирана репродукция ще може да финансира и замразяване на яйцеклетки и ембриони при жени с онкологични заболявания.

"Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност", заяви лекарят.

Мария Янева, председател на Асоциация "Искам бебе", каза, че взетото решение е изцяло в подкрепа на пациентите и ще реши демографския проблем у нас.

На въпрос за исканията за повече средства от майки на деца с увреждания, Владислав Горанов каза, че темата се дискутира активно със социалния министър и "вероятно ще има решение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
15
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
РЕШЕНИЕТО ДА НЕ СЕ ОГРАНИЧАВА ЗАЧЕВАНЕТО ЧРЕЗ ИН ВИТРО Е МАЛКИЯ ПРОБЛЕМ НА ДЪРЖАВАТА, НО ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ Е В ОСИГУРЯВАНЕТО НА НОРМАЛЕН ЖИЗНЕН СТАНДАРТ, ТАКА ЧЕ БОКО ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА УДАРЕН. СЛЕД ПОЯВАТА НА ТИЯ ДЕЦА СЕМЕЙСТВАТА ТРЯБВА ДА ИМАТ НОРМАЛНИ ДОХОДИ ЗА ДА ГИ ИЗДЪРЖАТ И ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА Е ОСИГУРЕНО САМО ЗА ВЪРХУШКАТА ПОЛИТИЧЕСКИ КРАДЦИ!
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...после с ангажимент бебетата като пораснат да гласеват...правилно.Не искам да съм лош пророк ,но както са тръгнали световните "инженери", това ще им е еднственият начин да си отглеждат "хора", защото хората рязко намаляват.Дизайнерските бебета са на хоризонта, подобни политики просто правят нещата по-лесни за "преглъщане""Гатака" е факт, не фантастичен филм
41
2
 
5
 
! Отговори
А. Христов преди 6 години
Нинова вдигна шумотоевица за отстъплението от обещанията на коалициата... ииии нямаше как, в един ден задна за земеделските земи, и опс, парички за инвитро.. ШУБЕТО СИ Е ГОЛЯМ СТРАХ са казали хората, пуста власт, за нея е всичко, не щото им е мил народа! СМЕШНИЦИ!!!
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във България само Стаменов може да прави ИН ВИТРО другите са шарлатани,представете си какво източване на здравната каса ще е.Цветни снимки не могат да разчетат,правят инсеминации и взимат на хората парите,тъпчат двойките с хапчета карайки ги да ги пият с години,едни от най големите шарлатани са във Варна
39
7
 
5
 
! Отговори
НЕ Е РЕШЕНИЕ !!! преди 6 години
Даваме пари за ин витро без лимит!Защо вместо това не вземете да насърчите раждаемостта чрез по-добра социална политика и социална защита за младите майки и до 4-то дете? Да не се налага половината жени да градят кариера до 40 и после да се чудят как да раждат? Как ли - имам някои идеи: майчински в пълен размер до втората година, данъчни (подоходни и имуществени) облекчения за многодетните семейства, частична помощ за ученици (или допълнителни данъчни облекчения) многодетните.
38
5
 
2
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
Държавническа политика ... похвално! ГЕРБ + още около 20 000 гласа. Добре е! А вечните догонващи от БСП ... пак са в небитието на историята!
37
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей ко става бе ? Hарода да плаща сметката на всеки наркоман, който се друсал с всекви наркотици и алкохол и сега се чуди що не може да има деца ? Откъде-накъде, че и цяла асоциация кой плаща за тия асоциации щом имат пари за цигари и алкохол и ин витрото да си плащат сами !
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да сега никой никога не е обещал че ще спре да взима пари , дори и малко за нещо.Винаги се печели с обещание за даване.Ще гласувам за този, които обещае да спре да ми взима , да било то по 1 на месец за нещо.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От американското посолство лити казаха?А за техните кражбине те информираха.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми във България Ин витро може да прави само Д-р Стаменов,другите клиники ще източват здравната каса ,Казвам ви във Варна например хабер си нямат,там правят инсеминации като лъжат хората ,че това е ин витро и им взимат парите
33
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
т.е.момичета евете се за пари с бежанциправете аборти безбройкато решите да имате децание ще ви плащаме за безброй опитивъпреки неразумния ви начин на живот
32
4
 
6
 
! Отговори
от Дания преди 6 години
И аз подкрепям хомосексуалиста. В Бъглария още живеят в комунизма и всичко се дирижира от Москва, истината е на Запад при демоктацията, тук хората живеят нормално.
31
3
 
6
 
! Отговори
29 преди 6 години
Не съм хомосексуалист но те подкрепям с две ръце,това едва ли ще стане скоро защото тук нацията е изкривена от пет века османска империя и век и половина руски башибозук,може би ако не бях имигрирал в чужбина и да видя хората как живеят как мислят,сега щях да те псувам и обиждам,разбираш ли какво ти казвам ?
30
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които не могат да имат деца са много малко, под 0.1%. Защо просто не стимулират другите, които могат да правят деца по начина по който е определила прородата да се правят, ами от данъците трябва да плащаме за бебета от ерпуветки, и не е ясно какви деца се раждат с тези генетични технологии, вече променят и ДНКто.
29
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички българи които искат деца ,но немогат да имат да осиновят по едно *** и за детето добре и за държавата.По лесна процедура при осиновяването да има.Ергени след 35 да плащат данък .Семейства с по едно дете или да имат второ aко не могат да си осиновят иначе България загива с по едно дете 2.3 е коефициента за ръст на раждаемостта който ни е необходим.
28
6
 
10
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 6 години
И за хомосексуалистите да се приеме закон да могат да осиновяват деца както е във Франция и в цивилизованите демократични страни. Все още в България няма истинска демокрация, все още!
27
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да може тези, на които природата е казала "ти деца няма да имаш" да си правят безброй опити и да пълнят домовете с увредени, нещастни деца.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Собствениците на Българската телекомуникационна компания (БТК), водени от Спас Русев, Милен Велчев и руската банка ВТБ, вече са успели да изпомпат 30 млн. евро от телекома. Това показват данните от тримесечния отчет на БТК към края на март 2017 г. НАЛИ УЖ БЯХМЕ БРАТЯ ВЕ,ЕЕЕЕ,УЖ ВЕЧНА ДРУЖБА ,ВЕЧНА СЛАВА ЛОЗУНГИ ПЪК ТЕ НА КРАДЕЛИ КАТ ИЗОГЛАВЕНИ
25
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Требе да им спрът децките! Прават по 15 деца да зимат децки, а белите българчета не могат да се раждат!
24
0
 
15
 
! Отговори
Ин Витро преди 6 години
Работничка в петричката фирма "Авист" където работела като "машинен оператор" е била уволнена ден след като е съобщила на ръководството, че е бременна. Василка Чаева от петричкото село Първомай изпаднала в шок от съобщението, че ще й бъдат прекратени трудовоправните взаимоотношения три месеца преди да изтече шестмесечният й изпитателен срок. Младата жена очаква второ дете и след като била установена бременността й съобщила за нея на собствениците на фирмата.