Поредна драма в НЗОК. Отново криза с направленията

Касата не контролира и парите за лекарства, смятат специалисти
18 май 2017 09:07, Петя Славова
3
Поредна драма в НЗОК. Отново криза с направленията
Снимка: Bulgaria ON AIR

Лекари сигнализираха за недостиг с направленията, а в същото време посочват как Здравната каса отчита спестени пари. Д-р Галинка Павлова потвърди твърдението в студиото на "България сутрин", че НЗОК не разходва правилно средствата.

"Проблемът е в чиновниците в Здравната каса. Бюджетът е ясен, но някой в касата си позволява в момента да се правят икономии в извънболничната помощ, създавайки напрежение", категорична бе тя.

Заместник-председателят на Български лекарски съюз заяви, че спестената сума може да покрие 3% от исканията на болниците и дефицитите в болничната помощ. И изрази недоволството си как пари, които Лекарският съюз е извоювал за лечебните заведения се пренасочват за лекарства. "Парите за лекарства, тяхното нарастване, техният темп е неконтролируем" - подчерта тя.

"Тази ситуация не е плод на сегашното управление или предходното. В последните 10 години нещата в здравеопазването стават все по-зле и никога не са били толкова лоши", отсече д-р Павлова в Bulgaria ON AIR.

Като причина да се стигне дотук тя посочи неразбиране в здравната сфера, както и в създаването на законите за здравеопазването, още и недофинансиране, както и проблем с кадрите.

"Регулативните стандарти в новия рамков договор са по-ниски с 15-20% на места, в сравнение с предходното тримесечие и за същия период миналата година. В момента пристигат гневни писма от много райони на България", заключи тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са резултатит от управлението на нашмърканото Пепи.
2
0
 
9
 
! Отговори
д-р Нинов преди 6 години
Една напълно излишна институция ! Джипито раздава талони на стойност 300 лв/например/ и всеки си ги харчи според заболяването и нуждите ! Ако му останат ,ще ги ползва следващата година с натрупване...
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 % от бюджета на НЗОК се изяжда от чиновниците там.