БСП внесе поправка: В хипермаркета – задължително продукти от BG

Поне 75% от алкохола в магазините трябвало да е български
Обновена: 19 май 2017 16:18 | 19 май 2017 13:00,
128
БСП внесе поправка: В хипермаркета – задължително продукти от BG
Снимка: архив, Reuters

БСП внесе поправки в Закона за храните за защита на българското производство.

В тях е разписано задължение на щандовете на големите магазини да има определен минимум продукти българско производство. 

Предложението на социалистите е в магазините за търговия на дребно с оборот над 2 млн. лв. българското мляко и млечни продукти да са над 70% от всички млечни продукти. 

Месо и месни продукти от България (без пилешко) трябва да са над 25% от предлаганите, настояват още от БСП. Българското пилешко ще трябва да е над 50% от пилешкото на щанда, ако проектът на социалистите бъде приет. 

БСП настояват виното и спиртните напитки да бъдат българско производство в минимум 75% от асортимента. 

Ако законът бъде приет и търговците не га спазват, те ще бъдат глобявани с 10 на сто от годишния оборот на продуктите, по отношение на които не е спазена забраната. 

Социалистите предлагат в закона да се запише и специално изискване – надписът на опаковките, че продуктът е произведен в България, да означава именно това. Противното ще се третира като заблуда на потребителя. 

С промените се цели защита на българското производство от нелоялни търговски практики на местния пазар, се казва в мотивите на социалистите.

Според тях с новите текстове ще се гарантира равнопоставеност на родните производители с чуждите, голяма част от които идват от страни с високи земеделски субсидии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Разбира се,че българското трябва да е с предимство.
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз това не го разбирам. Вместо да се мисли как българските продукти да са на качество и на цена, които е конкурентни, по-лесно е автоматично да се спира останалото. Направо Северна Корея ще бием по комунистически мазохизам.
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Партията на *** е добре да се премести от Позитано 20 в Карлуково.
86
2
 
5
 
! Отговори
we преди 6 години
Чист популизъм! Къде ни е индустрията и родното качествено производство?! То и сега всички колбаси произведени в България са от месо внос от Испания или Франция, но според етикета са Български. Скоро няма да имаме индустрия която е способна да осигури суровини за родно производство! И в момент когато се стремим към премахване на бароери и граници да се приемат подобни закони ( което едвали ще се случи) е просто крачка назад.
85
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни занимавайте с брътвежите на червените изостанали русофилистични ***.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако законът бъде приет и търговците не га спазват" - да ви се.ра на правописа. Едно време правописните грешки бяха до 4-ти клас!
83
0
 
5
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Това което сме загубили за 45г.,не може да се въстанови никога.
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не мога да схвана, става въпрос за 75% от марките продукти или за 75% от стойността на предлаганите продукти. Защото и в двата случая това ще доведе до ограничаване на предлагането и до изхвърляне на некачествени застояли продукти. По този начин българското производство никога няма да се стреми да достигне някакви конкурентни стандарти. Вместо да изпише вежди на българския производител БСП ще му извади очите.
81
1
 
1
 
! Отговори
Циник до 110 преди 6 години
Бегай оправяй мйкя ти...пак те вика!
80
2
 
5
 
! Отговори
Циник до 107 преди 6 години
Еееее...как другаря Гергов ще продава иначе кремвирши( правилната дума е кремвурст) от копита, рога , и кожи ! Ти ся кво искаш - да затвори екарисажа ли?Тцъ..тцъ...тцъ
79
1
 
11
 
! Отговори
Градус Ментов преди 6 години
Значи пърцуцата и ментаците да са над 70% или от Карнобатския или от Пещерските разбойници. Евалата, бре, те това хич не е лобизъм и платен интерес. Ясно е кой плащал за изборния "успех" на комуноидите.
78
1
 
7
 
! Отговори
забележете преди 6 години
Тези руски номера БСП ги предлага защото комунистическата номенклатура изкупи на безценица заводите и сега се опитва да задължи търговците да им купуват произведените стоки ! Комунистите не искат да се конкурират с другите производители от ЕС ,а се стремят чрез закон да задължат търговците да купуват и продават техните стоки !
77
2
 
8
 
! Отговори
монополисти преди 6 години
Така искат да пречат на свободната търговия и по този начин няма да има конкуренция и родните производители ще правят каквото си искат понеже на търговците ще им се наложи ограничение да внасят стоки от чужбина !
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо да глобяват и потребителите, ако не закупуват съответните проценти български стоки.
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБанките сега са претъпкани с напечатани евра и моловете с ГМО, но хората не са щастливи.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарите да въведат и купони за българските стоки. Ех какъв кеф беше по времето на Луканов - купони, опашки.... А сега кво - само една демокрация.
73
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам 75% от щандовете да бъдат празни. Така ще изглеждат като по татово време и другарите ще бъдат хепи :)
72
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Млечните продукти от кои мандри трябва да бъдат? От мандри на другарите, или от мандри обрани от партизаните?
71
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ходя в хипермаркета, за да ИЗБЯГАМ от българските стоки, те искат и там да ми ги натрапят?!?
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазарувал съм в Лидл в Испания ... ама испанските храни са супер.И тук пазарувам в Лидл, може да е малко по-скъпо, но е качествено!