БСП внесе поправка: В хипермаркета – задължително продукти от BG

Поне 75% от алкохола в магазините трябвало да е български
Обновена: 19 май 2017 16:18 | 19 май 2017 13:00,
128
БСП внесе поправка: В хипермаркета – задължително продукти от BG
Снимка: архив, Reuters

БСП внесе поправки в Закона за храните за защита на българското производство.

В тях е разписано задължение на щандовете на големите магазини да има определен минимум продукти българско производство. 

Предложението на социалистите е в магазините за търговия на дребно с оборот над 2 млн. лв. българското мляко и млечни продукти да са над 70% от всички млечни продукти. 

Месо и месни продукти от България (без пилешко) трябва да са над 25% от предлаганите, настояват още от БСП. Българското пилешко ще трябва да е над 50% от пилешкото на щанда, ако проектът на социалистите бъде приет. 

БСП настояват виното и спиртните напитки да бъдат българско производство в минимум 75% от асортимента. 

Ако законът бъде приет и търговците не га спазват, те ще бъдат глобявани с 10 на сто от годишния оборот на продуктите, по отношение на които не е спазена забраната. 

Социалистите предлагат в закона да се запише и специално изискване – надписът на опаковките, че продуктът е произведен в България, да означава именно това. Противното ще се третира като заблуда на потребителя. 

С промените се цели защита на българското производство от нелоялни търговски практики на местния пазар, се казва в мотивите на социалистите.

Според тях с новите текстове ще се гарантира равнопоставеност на родните производители с чуждите, голяма част от които идват от страни с високи земеделски субсидии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Циник до снайпера преди 6 години
Сори...аман от г л а в а н а ц иПоста ми е за имитатора ти
28
0
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
До *** до 14 Прав си .Тоя не може да пише за въжета , камо ли за вериги. Не му обръщай внимание.
27
0
 
1
 
! Отговори
Циник до снайпера преди 6 години
Няма как да стане...след теб са само едноклетъчни...амеби..чехълчета...и т.н.
26
0
 
2
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Предния коментар е до носталгика по тошовото време с коментар 25 разбира се!
25
1
 
2
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
До *** По npocто си и от мене даже :-)
24
0
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ ЗАЩОТО ПАРТИЙНИЯ БИЗНЕС ЗАПАДА ДРУГАРИ!
23
6
 
4
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
Тия от БСП още не са разбрали че държавата няма работа с бизнеса. Капитализма е самолегурираща се и много проста ситема и затова е прогресивна.Стига да можеш да накарош парите да идват при теб и си О.К.
22
2
 
2
 
! Отговори
Циник до 27 преди 6 години
За а х м а ц и хапчета за съжаление няма открити!Препоръчвам тиха евтаназия.. може и при ветеринарния лекар в се*лото ти!:-)
21
2
 
12
 
! Отговори
Амаха преди 6 години
Те "другарите" десетилетия наред точно това правеха - 99 % от стоките по магазините за простолюдието бяха български (разбирай пълен ***), а те "богопомазаните" си търгуваха само от Корекома (100 % внос).
20
1
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До *** до 5 Браво приятел. Коментара ти е най верен.Комунистите да го ду...т.
19
0
 
5
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Пак частни интереси се защитават - Дори знам на кой !- Ех тея далавери ,Ех !Вместо да се търсят начини за поощрение на малките производители на Истинско Българско месо,мляко,плодове и зеленчуци , те алкохола та алкохола на " онея " да се изкупи !
18
3
 
2
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Виното и спиртните напидки да са над 75 % български. Каква е тази равнопоставеност ? Ами цигарите? Отново се готви повишаване на акциза , а после защо имало контрабанда. Ами държавата я създава. Я направете цигарите по 1 лев каквато в същност е действителната и цена и гледайте как производството се увеличава 100 пъти. И контрабандата се изнася в съседните страни и производителите доволно и пушачите най вече.
17
1
 
10
 
! Отговори
ист преди 6 години
Лицемерни са както винаги другарите. Не споменават да се продават над 50 % български леки коли, камиони, телевизори, таблети, трактори, комбайни,локомотиви........ТЪПО.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне 75% от алкохола в магазините трябвало да е българскиАз не искам да пия български алкохол.
15
0
 
15
 
! Отговори
The Ghost преди 6 години
И сега БГ производителите ще си надуват цените и за продукцията ще има гарантиран пазар в супер-хипер-меркатите.
14
3
 
12
 
! Отговори
Циник до 14 преди 6 години
Я пак...зареждам от Шел (Франкфурт) - поне веднъж в седмицата!Покажи си носа от България, и тогава пиши за "веригите"
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какти и да се въртите, каквото и да правите все повече ще ви влиза и мизерията ще става все по-жестока, нито БСП, нито ГЕРБ може да оправят нещата. Сега сме пазарна икономика, пазара определя търсенето и предлагането, умните и кадърните са добре, а 90те процента нудачници ще стават все по зле и по-зле и това е нормално при капитализма и пазарната икономика, така е във всяка страна от Третия свят, кой ви каза, че с капитализма ще влезете в клуба на богатите няколко държави.
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се допуснаха толкова много чужди вериги да стъпят на пазара, че им дадоха сертификат клас А. В Германия няма Билли, няма и бензиностанции на шелове. Но германецът си обича родното и е безмислено някой да се пробва да стъпи там, също никой политик няма да им даде зелена светлина, защото знае, че е свършено с него!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости, които не бива да се приемат. Да, в Европа продават предимно местни продукти, но това е поради изразената култура на потребителите. Просто нашите по стар комунистически обичай, знаят само да забраняват и разрешават, а не да обучават.
10
5
 
21
 
! Отговори
Циник до 5 преди 6 години
*** кое наричаш ефективна икономика по времето на правешкият овчар?Докато Германците произвеждаха милиони автомобили, и заливаха света с тях - родните ТПК произвеждаха налъми, и га*лоши - класик, и плетени дамаджани без промана в "дизайна" 45 години!Сви*ня от кладенчова вода - и посткомунист от икономика!Икономика нямаме - точно заради тези 45 години!