Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!

Така изисквала ситуацията в света, твърди МО шефът
Обновена: 19 май 2017 21:04 | 19 май 2017 20:30, Петя Славова
274
Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че е убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин. Това е наборната служба, заяви Каракачанов при откриването на изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" днес в Националния военноисторически музей.

Темата винаги е била актуална, без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия. Нямаше да ги има Съединението на България и победите при Сливница, възгласа "Одрин падна!", Червената стена, кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница, нямаше да има нищо, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Дебатът по думите му е отворен и той се надява изложбата да допринесе за формиране на общественото мнение и съзнание по въпроса.

Българската армия е такава, защото е армия на българския народ, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов. Хора, посветени, не по задължение, а с убеждението, че служат на България - това можем да видим на изложбата по думите на Попов.

Експозицията разказва историята на наборната служба - от момента на излизане на първите документи през април 1878 г., през перипетиите, през които минава системата на наборната служба в България, до момента, в който тя престава да съществува, посочи директорът на музея Соня Пенкова. Тя отбеляза, че дебатът за наборната служба има повече от 20-годишна давност в обществото.

Директорът на НВИМ и министърът заявиха, че по подготовката на изложбата е работено от дълго време и тя няма общо с факта, че Каракачанов е министър отскоро.

Пред журналисти Красимир Каракачанов припомни, че в коалиционното споразумение се предвижда дебат по въпроса за наборната служба и той не е решен поради различия в мненията.

Министърът е убеден, че дискусията по темата ще ориентира хората. Няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия, коментира Каракачанов, попитан за финансови разчети колко ще струва връщането на наборна служба, като обясни, че тези въпроси са дискусионни, защото има много параметри за уточняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
1
 
! Отговори
Не се карайте преди 6 години
ВОенно обучение след 10 клас е достатъчно ..Една учебна година стига.комбинирано с изучаван ена чужди езициДа се въведе доброволна наборна.Младежите след десет клас се тероризират в НАГЛО ПРЕСТЪПНИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ .Само за една учебна година може да се готвят съвременни войници по всички специалности.
215
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия патриоти , след като се овластиха, плъзнаха като *** по трупа на България.
214
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тоя армия ли му трябва или детска занималня?!
213
12
 
4
 
! Отговори
Г преди 6 години
Мъдро решение така *** обратните ще избягат в САЩ а мъжете ще останат в БГ!
212
1
 
11
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
За Петър:Ако във времето на задължителната служба някой беше попитал - какво избираш- казарма или Н. Йорк ? Питащия моментално щяха да го освидетелстват. Просто беше абсурдно да има повече от 1 отговор. Каракачанов си живее още в онова време. Те всички са си там.
211
2
 
14
 
! Отговори
Petar, NY преди 6 години
Тогава няма да остане момче над 18 години в България, всички ще емигрират.
210
0
 
12
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Каракачанов ще събори кабинета Борисов. Не онези с " хайл", а това неграмотно,самовлюбено и властолюбиво момченце.
209
5
 
18
 
! Отговори
Митове за казармата. преди 6 години
1. Там ставаш мъж. Аз си бях станал мъж още в училище.Ако някой там са го направили мъж или жена си е негов проблем.2. В казармата няма п...али. Почти всички мъже над 35 са служили. Иската да кажете че няма п.. над 35?3. Там те учат на дисциплина. Започнете да шофирате,отидете на опашка в някоя институция,отидете на кръчма вечер и т.н и ще видите,колко са дисциплинирани българите,дори и тези над 35.
208
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 238.Да. Старите тормозят младите,защото последните са беззащитни.Ставаше ли ти пи...та,когато биеше и тормозеше по-слаби и беззащитни хора от теб?
207
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре беше, особенно да гледаш мамини синчета как за нищо нестават , да се възпитават дори и роми във патриотизъм, твърдо ЗА , Каракачане !!!
206
1
 
19
 
! Отговори
Pesho преди 6 години
Изкопайте тука един ров. Утре запълнете рова и изкопайте донего още един. Това беше казармата едно време. Един приятел се самоуби щот не издържа на издевателствата.
205
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лудия каракачанов си повярвал, че може да прави каквото си поиска с българския народ...
204
1
 
7
 
! Отговори
Черкез преди 6 години
Тези, както са си повЕрвали, сигурно и социализЪмЪ искат да върнат. Поне да кажат кой от всички - развития ли, зрелия ли...
203
1
 
2
 
! Отговори
Lettu преди 6 години
Dignahte li bg minimalni zaplati kato belgiiskite ili sha idva li isliamska darjava da vi gi diga?!
202
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tiq patriot4eta hepten se obarkaha ve4e :)Ta ne razbiram koy 6te voyuvame ili pak togava 6te si izbereme nqkpy za vrag
201
0
 
1
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към Агджата(225),Не допускаш ли че точно това целят!?
200
5
 
16
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към тези които за " трудова повинност" говорят:Я ми кажете как пълнолетен, неосъден насила ще го затвориш( казармата си е затваряне,не е свободен) и насила ще го накараш да работи!?Комунизмът много хора е объркал,дори такива които не са комунисти с ком.категории разсъждават. Със законможеш да го накараш да носи оръжие, но нищо повече.
199
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Каракачанов, аз изпълнявам дълга към Родината си всеки месец. Ходя на работа и на месец плащам между 500 и 600 лева данък върху заплата ми. Къде отиват тези пари не знам и не ме интересува. Изпълнил съм си дългът. Мола не ме занимавайте с глупости.
198
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да иде мазния *** той в казармата, белким отслабне свинята.
197
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един горд бащаКой го спира синът ти ? Като иска да служи-става кадрови военен и 30 години,до пенсия ще прави само това.