Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!

Така изисквала ситуацията в света, твърди МО шефът
Обновена: 19 май 2017 21:04 | 19 май 2017 20:30, Петя Славова
274
Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че е убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин. Това е наборната служба, заяви Каракачанов при откриването на изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" днес в Националния военноисторически музей.

Темата винаги е била актуална, без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия. Нямаше да ги има Съединението на България и победите при Сливница, възгласа "Одрин падна!", Червената стена, кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница, нямаше да има нищо, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Дебатът по думите му е отворен и той се надява изложбата да допринесе за формиране на общественото мнение и съзнание по въпроса.

Българската армия е такава, защото е армия на българския народ, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов. Хора, посветени, не по задължение, а с убеждението, че служат на България - това можем да видим на изложбата по думите на Попов.

Експозицията разказва историята на наборната служба - от момента на излизане на първите документи през април 1878 г., през перипетиите, през които минава системата на наборната служба в България, до момента, в който тя престава да съществува, посочи директорът на музея Соня Пенкова. Тя отбеляза, че дебатът за наборната служба има повече от 20-годишна давност в обществото.

Директорът на НВИМ и министърът заявиха, че по подготовката на изложбата е работено от дълго време и тя няма общо с факта, че Каракачанов е министър отскоро.

Пред журналисти Красимир Каракачанов припомни, че в коалиционното споразумение се предвижда дебат по въпроса за наборната служба и той не е решен поради различия в мненията.

Министърът е убеден, че дискусията по темата ще ориентира хората. Няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия, коментира Каракачанов, попитан за финансови разчети колко ще струва връщането на наборна служба, като обясни, че тези въпроси са дискусионни, защото има много параметри за уточняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да видя Каракачана да направи 5 коремни и влизам
195
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След Волен Сидеров и Ангел Джамбазки, влизам и аз в казармата.
194
2
 
36
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Приемам залози, че в деня, в който върнат казармата в БГ няма да остане нито един младеж. Всичко живо ще е в чужбина. Тоя шебек за какъв се мисли?
193
1
 
26
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Простотия след простотия! В развитите държави наборна служба няма! Тази казарма е едно загубено време. И създава предпоставки за далавери на управляващите! Нито поделения има вече, нито имаме ресурс... На какво ще ги научите в тая казарма? Как се яде 3 пъти дневно, как се пие ? По-добре инвестирайте парите в образованието, стипендии и някакви програми за младежката безработица, а не да ги храните и поите 1г!!!
192
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е няяяяяяяяяяяяяяяма да стане!
191
2
 
29
 
! Отговори
Фен преди 6 години
Каракачанов, късно е либе за китка, както се казва!Поделението, в което служих, Ямбол, всичко е не просто изоставено, а тотално разрушено от враг, който никой не предполагаше тогава-ордите ромски нашественици.Къде ще ги настанявате сегашните епилирани анаболни герои?
190
3
 
16
 
! Отговори
Армейски генерал преди 6 години
Каракачанов започва усърдно да спи на герберско течение
189
3
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Абе знаете ли, че това национализма е като тотоманията?Колкото по-беден ставаш, толкова повече играеш на тото и се надяваш да удариш джакпота!
188
2
 
9
 
! Отговори
ggg преди 6 години
На големият ти тумбак ще сложим шлем и меч и бегом на фронта.Достатъчно е в средните училища 2 часа седмично да се изучава военно дело ,а на 18 лагери по 2 седмици да стрелят .Иначе тия параидиотите само лобистки законопроекти !
187
3
 
14
 
! Отговори
аусдсдух преди 6 години
Кюфте, айде влез във форма и тогава ме вкарвай в геййй кошара насила.Може и да си служил, но ако те набарам ще ти спукам закръглените бузи от шамари...Тия зорлем искат да изгонят всички млади и продуктивни хора.
186
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грешка - дядо му на Каракачанов е бил в "Народния съд" и е избивал невинни хора.Все тая.
185
2
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
"Няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия, коментира Каракачанов, попитан за финансови разчети колко ще струва връщането на наборна служба, като обясни, че тези въпроси са дискусионни, защото има много параметри за уточняване."Не глава а куха кратуна!!!Тоя в казарма не е ли бил???Противно на масовата представа, че при бай Тошо имаше изобилие от ядене, в казармата бях вечно гладен. Как сега ще изхранваш наборна армия (ако намериш кой да служи в нея)??? С какви пари???
184
2
 
11
 
! Отговори
Иванова преди 6 години
Потискане на свободолюбивия, творчески дух, заличаване на индивидуалността, потъпкване на самочувствието, формиране на депресирани и стресирани млади хора, често-риск за здравето и живота на младежите. Това е казармата, в която преди години, като ***, бяха натирвани всички млади момчета. Кой иска да се случи отново!
183
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агент на ДС ни е минисър на отбраната.Баща му - Дончо Каракачанов, е участвал в така наречения "Народен съд".Тоест - осъждал е на смърт невинни хора. Неговия баща.И ако не е като Павлик Морозов както предполагам, най-вероятно не се е отрекъл от собствения си баща. Тоест, нашият министър на отбраната не осъжда комунизма, одобрява избиването на хиляди невинни хора от комунистическия съд, както и пращането на много по концлагерите.Какво ли си мисли за нашия министър Жан-Клод Юнкер?
182
3
 
6
 
! Отговори
promo преди 6 години
Ами да я направят да се откупва човек , мениджъри, емигрирали , работещи и т.н. да си плащат да не ходят, безработни, мързеливи , ромове и т.н. да служат и ще има за всики хайр и пари в бюджета и войска и малко престъпност и лентяй .
181
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До А това пропусна ли?една камара празни и неверни глупости изприказва , пиини си хапчетата момче
180
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че е убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден в България."Да, може, но министърът няма да бъде жив да го види този ден.Или най-малкото, няма вече да е министър!
179
5
 
5
 
! Отговори
А това пропусна ли? преди 6 години
Няма как да стане това хем да сме в НАТО хем да има наборна служба. Не може да бъдат превърнати цели поколения млади българи в наемни убийци на САЩ. Дали да е наемен убиец един човек е само негов личен избор(затова и армията в НАТО е свободно избираема и високо платена). Как си го представя тоя да вкарат младежите насила в казармата и САЩ да каже-имаме личен интерес да нападаме еди си коя страна, войските ви да са на линия и да започват да избиват невинните хора на територията им.
178
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ще ида доброволно, но се надявам жени да няма все пак съм ***
177
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ти изсъхне всичко освен прането дано!!!Твойте деца първи в кашишка рота да влязат!!!