Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!

Така изисквала ситуацията в света, твърди МО шефът
Обновена: 19 май 2017 21:04 | 19 май 2017 20:30, Петя Славова
274
Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че е убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин. Това е наборната служба, заяви Каракачанов при откриването на изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" днес в Националния военноисторически музей.

Темата винаги е била актуална, без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия. Нямаше да ги има Съединението на България и победите при Сливница, възгласа "Одрин падна!", Червената стена, кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница, нямаше да има нищо, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Дебатът по думите му е отворен и той се надява изложбата да допринесе за формиране на общественото мнение и съзнание по въпроса.

Българската армия е такава, защото е армия на българския народ, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов. Хора, посветени, не по задължение, а с убеждението, че служат на България - това можем да видим на изложбата по думите на Попов.

Експозицията разказва историята на наборната служба - от момента на излизане на първите документи през април 1878 г., през перипетиите, през които минава системата на наборната служба в България, до момента, в който тя престава да съществува, посочи директорът на музея Соня Пенкова. Тя отбеляза, че дебатът за наборната служба има повече от 20-годишна давност в обществото.

Директорът на НВИМ и министърът заявиха, че по подготовката на изложбата е работено от дълго време и тя няма общо с факта, че Каракачанов е министър отскоро.

Пред журналисти Красимир Каракачанов припомни, че в коалиционното споразумение се предвижда дебат по въпроса за наборната служба и той не е решен поради различия в мненията.

Министърът е убеден, че дискусията по темата ще ориентира хората. Няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия, коментира Каракачанов, попитан за финансови разчети колко ще струва връщането на наборна служба, като обясни, че тези въпроси са дискусионни, защото има много параметри за уточняване.


274
Още от
Напиши коментар Коментари
162
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДА ПАЗЯТ ИМОТИТЕ НА КАПИТАЛИСТИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ ЛИ ДЕТО СИ ПРИСВОИХА ФАБРИКИ..ЗАВОДИ..ПЛАНИНИ И ГОРИ....МОРЕТА...РЕКИ И ПОЛЕТА!ТО НЯМА ДЪРЖАВА!
161
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
джаба
160
5
 
17
 
! Отговори
Един преди 6 месеца
Аз пак да попитам Министъра:
Господин Министър, смятате ли, че в 17 та година на 21 век отговорите на един наборен войник към Старшината на поставен въпрос могат да бъдат:
" Тъй вярно! " / Так точно! / взаимствано от руски, и
" Съвсем не!" / Совсем нет! / отново от руски ?
И, какво- и "въшкарниците" ли ще върнете като зимна форма / служилите знаят за какво става въпрос / ?
Само като си спомня това "облекло" и започва да ми се драйфа!
159
4
 
15
 
! Отговори
BG преди 6 месеца
Само питам защо е нужна казарма, като и без това сега си има достатъчно клубове по бойни изкуства, кръжоци по оцеляване, първа помощ и прочее. Ако трябва държавата да стимулира децата да си посещават и да се откриват още подобни школи - нямам нищо против! Всъщност Каракачанов обслужва своите избиратели които са главно фуражки и които си спомнят тлъстите подкупи които взимаха когато имаше наборници ! На фуражките въобще не им пука за България !
158
0
 
24
 
! Отговори
BG преди 6 месеца
Що ми се струва че това ще бъде първия министър с оставка в правителството :)))
157
1
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 месеца
ЗА ДА ИМА НАБОРНИЦИ ТРЯБВА ДА ИМА1.--БАЗА 2--РЪКОВОДНИ КАДРИ 3--МЛАДИ МЪЖЕ ГОТОВИ ДА ЗАЩИТАВАТ ДЪРЖАВАТА НЕ И ВЛАСТА ЗА КОЕТО СЕ ДАВА КЛЕТВА КОИ ОТ СЕГАШНИТЕ „МЛАДЕЖИ ЩЕ ДАДАТ ТАКАВА КЛЕТВА ТО ПЪК СА И ЕДНИ„МЛАДЕЖИ„
156
0
 
26
 
! Отговори
Доностников преди 6 месеца
Каракачанов,без Държавна сигурност ти сега щеше да работиш в някое провинциален музей като уредник!!
155
1
 
23
 
! Отговори
Митко преди 6 месеца
Може да се мисли за доброволно военно обучение. Може да се мисли за местни отряди за самоотбрана с лично оръжие. Може да се правят инициативи по гражданска отбрана(ако някой има мозъка да ги измисли), но въщане на казармата е върховна глупост. Насила нищо не става. Само болни мозъци бленуват наборна армия да върши нещо. Тя е недостатъчно обучена и ако се използва за съвременна война ще стане страшно. Казармата е като мокри сънища за лаици във военното дело.
154
6
 
27
 
! Отговори
Митко преди 6 месеца
Като офицер от резерва с 5г. военно училище и 5 г. служба, вкл. с наборни войници въпросът с връщането на казармата е ирационален. Трябва промяна в мисленето за армията, без това каквито и иниацитиви да се правят са загубени. Казармата беше пълна загуба на време, през което освен да гледаш простотии и да се научиш да ги правиш друго не остава. А за превъзпитателни функции да не говорим - каквото влезе, това излиза. Мит е, че момчетата ставали мъже...
153
4
 
5
 
! Отговори
kuur преди 6 месеца
всички вътре недоносчета seex..
152
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много ще мине интересни как тази торба с л---а ще застане пред наборниците и ще им пожелае вярна служба. А той никога не е бил в казармата, кръшкал е. И как знае, че наборната служба ще направи от момчето мъж? Не ми хвалете човек който плюска като пра;;се и търбухът му виси на 5 минути пред него. Защо не се хване се активен спорт, поне малко вид да има. Мързел и плюскане. И той ще поведе армията един ден?? Хайде, карате ме да се смея!
151
1
 
11
 
! Отговори
м-р Бабански преди 6 месеца
В казармата за всеки има армаган - един бич от волски жили!
150
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Наборната служба ще се възстанови... можеби... някога...
149
1
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 6 месеца
Шиши и той обича да си играе на войничета!В тяхната партия явно е модерно!А и му трябва армия за да превземе Македония!Защо не пробва в леглото с жена си да ги играе тези игри ами ни занимава и нас с тези глупости!
148
0
 
20
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 месеца
Двамата най-дебели министри в това правителство са на спорта и тоя дундьо ! И това ако не е парадокс !
147
2
 
10
 
! Отговори
Lady преди 6 месеца
Тоя що не вземе да си трае вече - нали се намърда във властта, стига му толкова. И да не адаптира факти от историята към налудничевите си идеи. Че даже звучи неестествено патетично и псевдоПатриотично.
146
1
 
20
 
! Отговори
упс... преди 6 месеца
Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!
---------
Мйтапчия!?

С какви пари, бе?
При какви условия при липса на база?
А, с какви пари ще въстановиш разрушената и разпродадена военна база?
Откъде ще вземе пари за нова техника, за нейната техническа подръжка и изправност, а за резервни части?
Каква численост на наборната армия предвижда Майтапчията Каракачанов?
А откъде пари, за да я облече и изхрани (сигурно ще си носят от вкъщи)?

Късно е чадооо, много късно!
Жалко, но факт!
145
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя Каракачан е маллоумен!
Но от комунисти друго не очаквай!
144
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не им стигат всички помощи на шведите, сега ще им осигуряваме и две години безплатен пансион и достъп до оръжие.
143
18
 
6
 
! Отговори
Мучачос преди 6 месеца
Разпознавам хора,които не са ходили в казарма.Те са слабо характерни,липсва им коректност,точност,отговорност.Жеите им предпочитат да си намерят временен дубльор или за постоянно,който е служил в казармата,за да почувстват истински мъж телом и духом.