Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!

Така изисквала ситуацията в света, твърди МО шефът
Обновена: 19 май 2017 21:04 | 19 май 2017 20:30, Петя Славова
274
Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че е убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин. Това е наборната служба, заяви Каракачанов при откриването на изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" днес в Националния военноисторически музей.

Темата винаги е била актуална, без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия. Нямаше да ги има Съединението на България и победите при Сливница, възгласа "Одрин падна!", Червената стена, кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница, нямаше да има нищо, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Дебатът по думите му е отворен и той се надява изложбата да допринесе за формиране на общественото мнение и съзнание по въпроса.

Българската армия е такава, защото е армия на българския народ, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов. Хора, посветени, не по задължение, а с убеждението, че служат на България - това можем да видим на изложбата по думите на Попов.

Експозицията разказва историята на наборната служба - от момента на излизане на първите документи през април 1878 г., през перипетиите, през които минава системата на наборната служба в България, до момента, в който тя престава да съществува, посочи директорът на музея Соня Пенкова. Тя отбеляза, че дебатът за наборната служба има повече от 20-годишна давност в обществото.

Директорът на НВИМ и министърът заявиха, че по подготовката на изложбата е работено от дълго време и тя няма общо с факта, че Каракачанов е министър отскоро.

Пред журналисти Красимир Каракачанов припомни, че в коалиционното споразумение се предвижда дебат по въпроса за наборната служба и той не е решен поради различия в мненията.

Министърът е убеден, че дискусията по темата ще ориентира хората. Няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия, коментира Каракачанов, попитан за финансови разчети колко ще струва връщането на наборна служба, като обясни, че тези въпроси са дискусионни, защото има много параметри за уточняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
5
 
15
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 6 години
Върне ли се наборната военна служба....ще отпадне необходимостта от гей - парад :))
115
4
 
37
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Каракачаноооов, ти баце оправи стандарта, дигна пенсиите на пенсионерите, разкри хиляди работни места и сега се зае да оправиш и армията.......като дойда с една тояга в МС и ще те проверя каква военна подготовка имаш...че те размажа като ***!!!! България няма и няма и да има читава армия, защото нормалния човек не вижда смисъл да защитава държавата на Боко тиквата, на Каракачановци и сидеровци, на Пеевски, на Доган, Доган, Плевнелиевци и Гоцета Боцета станишевски......
114
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Детето си да мре за Пеевски,Тиквун,Корнелия,Доган,Сидеров и там подобни няма да пратя.Да ме извини този измисленият
113
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали видяхте как Путин спечели изборите в САЩ и България?Русия официално признава,че има кибервойски и очевидно те са спечелили доста битки без нито един изстрел.На кой му трябва да воюва когато чрез изборите можеш да си назначиш послушно ръководство което изпълнява каквото поискаш.
112
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ау, сакън, да не си счупат маникюра детенцата! Току виж, ако идат за 2 седмици на военно обучение тип зелено училище може да станат родолюбци и да си останат у дома.После как ще си казват майките им, а моят е там, а моята на май-на-та си!Ба си скапаните родители сте българите!
111
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подкрепям. Какъвто ще да е Каракачанов, но наборната служба е вечна необходимост. Никой от вас не знае, че в българските хроники още преди 2500 години българите са негодували заради наемната армия. Защото наемника ще ти обърне гръб, ако нямаш с какво да му платиш.
110
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наборната армия ще се възстанови.. Само в болния мозъг на Каракача.
109
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм за всеобщо военно обучение като в Израел или в Швейцария.Не е необходимо да се виси в поделения, нека войската да си е професионална.Без това децата в 12 клас се чудят какво да правят.
108
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по едни 6 месеца казарма няма да са им излищни на младежите
107
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха *** и от кого ще правиш армия бе *** от пенсионери ли!!! А и откъде ще дойдат тези пари за тази армия??? Убихте производството, убихте промишленоста, изгонихте ни по чужбина и сега армия ще правите! ***!
106
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човечеца ги ръси едни майтапчийски пък вие го приемате на сериозно.
105
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажи бе слон кажи дата, седмица ли месец ли година ли кога ще е казармата? Или гледаш само да подплашиш младите да офейкат в чужбина ли?
104
3
 
21
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
Поредната глупост на псевдо патриота
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Тези които им интересно какво е колониална армия от населението на колонията да служи на окупатора ... Има снимки как Британската армия е наказвала , индийците служещи за нея .. Вързват ги оръдието с гръб и стрелят..
102
7
 
18
 
! Отговори
преди 6 години
До Анонимен109- Ако визираш мен 107 ще ти кажа ,че аз службата съм си я отбил.Бил съм в казарма и се нагледах на простотии.Така армия не се прави.Да имаш една камара народ по поделенията не е армия.Трябва сериозно обучение.По-добре да е платена армията, за да имат хората стимул .Те са професионалисти.Друго,психологически, обикновените хора не винаги могат да отнемат живот.При професионалистите с подходящи методи,успеваемостта им е почти 100 процентова.
101
5
 
23
 
! Отговори
men преди 6 години
куркачамаков дай пример. ето ти раницата с парашута, ето ти калашника, самолета за афганистан е утре у 4:30 сутринта, летиш в багажното и те метаме у нашата провинция тамд а пазиш маковете на цру, ердоганя и батко си асфалт паша.
100
9
 
14
 
! Отговори
българина преди 6 години
За хора без 11 клас 2 г, за останалите 6 месеца
99
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като че ли някои много ги е страх от тази проклета казарма ? Страшна работа е . Къде ,къде е по хубаво да си епилираш г.ъ.за и лакираш ноктите. Но дори и да бъде възтановена , армията ни ще бъде неефективна за отразяване на агресия поради липса на големи танкови ,артелерииски,ВВС съединения . С гол автомат и ентусиазъм не става . Просто нямаме техника .Всичко умишлено беше унищожено.
98
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма служи на геноцидерите САЩ , наслението намаля с 2 милиона поради чист геноцид от страна на САЩ.. И сега да правим наборна армия под американско командване..
97
5
 
14
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Няма как да стане идеята на Каракачанов. Освен това тази армия обслужва интересите на САЩ и НАТО, затова по-добре да я няма. Аз не съм видял българска армия да охранява България.