Парламент без "Воля"... ако изборите бяха днес. Кой е №1?

ГЕРБ взима 34,2% от гласовете, следва БСП с 27,6%
19 май 2017 20:15, Красимир Ангелов
53
Парламент без "Воля"... ако изборите бяха днес. Кой е №1?
Снимка: Булфото

ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и ДПС влизат в Народното събрание, ако изборите за парламент бяха днес, сочат данните от национално представително проучване на агенция "Барометър България", направено два месеца след последните парламентарни избори и две седмици след сформиране на новото правителство на ГЕРБ и ОП.

В анкетата са участвали 968 пълнолетни български граждани в периода 16-18 май 2017 г. чрез интервю по телефона.

На въпрос: "Ако изборите за български парламент бяха днес, за коя политическа партия бихте гласували?", анкетираните, които са заявили, че ще гласуват, поставят на първо място ГЕРБ с 34,2%, следвани от БСП – 27,6%.

Третото място остава за Обединените патриоти с 11,2%, а ДПС отново са четвърта сила с 8,6% от гласовете.

Според данните, партия "Воля" на Веселин Марешки, която е последната партия в 44-ия парламент, остава извън Народното събрание, ако изборите бяха днес. "Воля" събира подкрепата на 2,2% от анкетираните.

Далеч под бариерата от 4% остават следващите партии. В рамките на 1,3-1,9% е подкрепата за Реформаторския блок, "Да, България", "Нова република" и АБВ.

Твърдо под 4 % остава и подкрепата за формацията на Лютви Местан ДОСТ, като за нея биха гласували 1%.

21,7% от респондентите пък заявяват твърдо, че няма да гласуват.

ГЕРБ повишава с малко своята електорална подкрепа, сравнено с предходно изследване, отчитат от "Барометър България". Това вероятно се дължи на факта, че управляващата партия акумулира традиционен конформистки вот, наблюдаван като декларативна подкрепа от избирателите винаги в началото на ново управление.

Увеличава се подкрепата и за патриотите, отчитат социолозите. Според тях това се дължи на ролята им за отстраняване на ДПС от властта и като балансьор в българския политически живот. Доверието към ОП най-вероятно е свързано и със заслугата им за увеличение на минималната пенсия веднага с близо 1/4 при сформиране на правителство и управленска програма.

Партия ДПС затвърждава позиции в рамките на традиционния си електорат. Очевидно и след изборите не се наблюдава преливане на подкрепа от привържениците на ДПС към ДОСТ, която се свързва с прокарване на турско влияние у нас, смятат от "Барометър България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има избори, "Да, България" влизат, само те имаха прозрачно финансиране и затова нямаха пари да ни заливат ежедневно с предизборни клипове, преливащи от демагогия.
1
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА!