Визите на работниците от чужбина – готови за 7 дни

Правилата за наемната ръка от други страни са облекчени
69
Визите на работниците от чужбина – готови за 7 дни
Снимка: Булфото, архив

След като туроператори и хотелиери поставиха ребром проблема с липсата на кадри, които да работят през това лято по черноморските ин курорти, властите облекчиха режима за издаване на визи и премахнаха част от изискванията към чужденци, които искат да бъдат наети у нас.

Още по темата

"Визите за работници от трети страни, които ще работят в българския туристически сектор, ще бъдат изготвяни за седем дни", обясни във Варна вицепремиерът Валери Симеонов.

Според него всички бюрократични спънки пред бизнеса вече са премахнати.

По думите му бързото издаване на визите за работниците е договорено между четири български министерства.
Документите ще бъдат изготвяни срещу представяне на копие от паспорта и сключен трудов договор с работодател.

Общата стойност на услугата е около 50 евро, посочи Симеонов.

"Премахнато е изискването за диплома или удостоверение за квалификация, което да бъде превеждано и представяно в консулствата. Това не се изисква вече за чуждестранните граждани, които са основно от български произход – Украйна, Молдова, донякъде Беларус и Русия. Също така е премахнато изискването за договор за наем, а такъв да бъде предоставен от работодателя. Изисква се само предоставянето на декларация, че ще бъдат осигурени необходимите условия на човека, който ще бъде назначен", обясни той.

Симеонов каза още, че се работи активно по възможността да бъде удължен срокът за престоя на наетите у нас.
В момента ограничението е 90 дни.

По думите на Симеонов добре би било този срок да стане четири или пет месеца, за да се обхваща целият сезон.

Министърът на туризма Николина Ангелкова допълни, че предстои създаването на Център за квалификация и преквалификация към Министерството на туризма.

По думите й наемането на работници от трети страни е временна мярка за разрешаване на проблемите с кадрите в сектора.

"Със създаването на новия център ще се стимулира квалифицирането на повече българи, които да запълнят празнините в бранша", посочи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
5
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Българите се изхетриха вече никой не му се бачка за 460 лв минимална заплата и вече ще търсем бълъци да бачкат за тия пари дори от Тумбукту,че ваще бизнесмени търсят хора за работа по хотелите.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
истински хотелиер-патрЕот е валерката :) Пак казвам ако бяхме културна държава тоя нямаше да помирише държавен пост
58
0
 
0
 
! Отговори
Klips преди 6 години
Bravo!Testvaite rabotnicite ot chujbina, moje posle v ns i ms da sa ni nujni, stom hubavko i eftinko rabotiat.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека вкарват ,търпимостта им към наглисамозабравили сеработодатели е 0%(не ми е ясно на какъв език ще си говорят) В скоро време ще изпаднат в ситуацията на транспортния бранш със предлагано европейско заплащане ,но кадри няма
56
0
 
10
 
! Отговори
Испания преди 6 години
Проблемът в Бг е ,че никой не ти плаща извънредния труд.При законна 40ч.работна седмица в Испания лятото на морето масово се работи по 14-16ч ,6дни в седмицата ,но се заплаща всеки допълнителен час(около 1650?бруто при 16ч).
55
0
 
10
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 6 години
Мафиотите си вкарват евтина работна ръка!!
54
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 55"Аланкоолу", като няма череши има други култури. Овошки и зелечуци има почти навсякъде в страна. 15 години съм бачкал такива работи и съм се нагледал на хора дето пищят че няма работа. Работа има бол. Но някои хора мислят че им е под нивото. Лично аз предпочитам да "чистя" нивата, отколкото да чистя тоалетната на някой чужденец.
53
1
 
17
 
! Отговори
До пича с трите висш преди 6 години
Готин, не казвай на никого за тях. Простите хора не обичат да имат по умни от тях наоколо. Имам авери с по няколко езика и няколко специалности, казват само минимума, необходим за позицията. Иначе не ги вземат. Никой не обича да се чувства *** ;). А не че не са ;)На мен ми се случи да им увелича между 4 и 8 ПЪТИ производителността, а главния инженер вместо да ми вдигне заплатата се опита да ме уволни ;)Мишките ги е страх от работливи, умни и кадърни хора. Прави се на мишка ;)
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли как едно време Масларова се заканваше да внесе виетнамци?Аз лично се надявах да го направи, че бяхме пропищели от уличните кучета. Още ги чакаме виетнамците.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромите правели 70 - 80 от череши на ден... Аланкоолу, в нашия край толкова череши не можеш да намериш на един час път с ферари по магистралата. Колко дена ще ги бера тея череши? Цяла година? Много неумни има тук.
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги Българи, собственото ви правителство и парламент ви свалят цената. Свалят ви заплатите, вкарвайки чужденци да работят. Предлагам и ние да им свалим заплатите. Минимум на половина да бъдат намалени разходите по народен представител.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинявам се за грешките.Да се чете "Поради":)За детето беше по-добре на село.
48
0
 
12
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Работа за инженери има, но само в София. Не можем цяла България да се изсипем в София. Подари здравословни проблеми на детето ми отидохме да живеем в едно село на чист въздух. Единствената работа, която успях да намеря беше като възпитател по заместване в едно училище за 6 месеца. В малките населени места не можеш и дребен бизнес да развиеш, защото няма клиенти. Местните жители си броят стотинките в магазина. Не издържах финансово и се върнах в София. За детето там беше по-добре.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"По-добре добре подготвен кадър в едно поле отколкото зле подготвен в 3 полета."И трите са в едно поле! С малки надграждащи разлики.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"какви и къде завършени?"В ТУ редовно, после 2 магистратури в други университети, при които в едната ходих на лекции събота и неделя (само такава беше програмата) и другата бях задочно. Имам стаж по специалността 9 години (откакто съм завършил ТУ). Говоря напълно сериозно. Работа НЯМА. Не се страхувам да бера череши, даже знам всичко за тях, защото сам отглеждам дръвчета, не само череши. Просто няма работа. Добре, че се издържам от собствени проекти в последните 4 години. Иначе да съм умрял.
45
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 50"имам 3 висши" - какви и къде завършени? Отделен е въпроса защо 3 вместо 1 и допълнителни специализации? По-добре добре подготвен кадър в едно поле отколкото зле подготвен в 3 полета. И последно - с 3 висши предполагам не ти е останало време за стаж.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"По този начин ще улеснят работодателите, които искат да наемат чужденци и ще защитят нашите служители."Ами да... В много страни по света законите са такива - могат да работят чужденци, но едва когато работодателят докаже, че не може да си намери кандидат от местните. И под "не може да си намери" не се имат предвид парите, които ще му заплаща (които реално "не може да му даде"), а качествата, които притежава кандидата, спрямо изискваната позиция.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"правят по 70-80 лева на ден от бране на череши. А работа там бол. Но ти си роден за министър и такава простолюдна работа не е за теб, нали така?"Не, имам 3 висши и имаше период в който си подбирах за какви длъжности ще кандидатствам. Винаги съм бил старателен, не съм агресивен, работя добре с хора, уважително, имал съм винаги отличен успех, но за мен работа нямаше. После снижих критериите си и пак нямаше. Кандидатвал съм и за много по-проста работа, като видях, че няма хляб, но не ме взимат.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Zumbaах дано да дойдат хора които ще проявят повече уважение към азбуката ни, отколкото ти...
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както има мито на стоките, така трябва да има и допълнителни такси за чуждестранни работници. Наемай си служители от където искаш, но авансово плащаш всеки месец такса в размер на една средна раб.заплата.По този начин ще улеснят работодателите, които искат да наемат чужденци и ще защитят нашите служители.