Президентът зад казармата но: Не сега!

"Изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната е абсурдно"
21 май 2017 12:30,
168
Президентът зад казармата но: Не сега!
Снимка: архив, Булфото

Предложението за наборна военна служба има своите положителни страни, но към момента няма как да бъде реализирано, настоя пред БНР президентът Румен Радев, във връзка с предложението на военния министър Красимир Каракачанов да бъде възстановена наборната военна служба.

"По-скоро трябва да се фокусираме върху проблемите на кадровата армия", заяви държавният глава.

Още по темата

"Първо - хората са висшия приоритет в армията и това трябва да бъде ясно. Ние в момента концентрираме огромни за нашия бюджет ресурси в придобиването на техника. Това отдавна трябваше да стане. Изключително важно е да гарантираме интересите на хората в отбраната. Без тях, техниката няма никакъв смисъл", посочи Радев.

По думите му в тригодишната бюджетна прогноза средствата, отделяни за отбрана, като политика спрямо хората, са символични.

Радев настоя, че изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили от Каракачанов, е абсурдно.

"Не можем да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата", аргументира се той.

Президентът заяви, че се е стигнало до днешното състояние на армията, точно заради дългогодишното производство на "розови доклади", които замитат проблемите.

"Тези доклади само дават индулгенции на политиците, когато взимат решение по отношение на армията. Проблемите на армията могат да бъда решавани, само когато говорим истината и когато обсъждаме и решаваме реалните проблеми на армията", каза държавният глава.

"Изводите наистина са изключително тревожни. Те са реални, особено по отношение на човешкия фактор. 20% некомплект. Това е изключително много", допълни той.

По думите на държавния глава при войнишкия състав този некомплект е 30%.

"Да не говорим за социалния статус на военнослужещите. Те също са важни. Имат важни задачи", посочи Радев.

Според него този доклад не задълбава поради неговата откритост в други важни проблеми. По думите му, ако с е задълбае в състоянието на техниката и въоръжението, ще се стигне до още по-тревожни констатации.

"Давам само един пример. От всички изтребители МиГ – 29, които летят в момента, от две години би трябвало те да са на земята. Всичките летят с удължен ресурс, който върши нашият инженерно-технически състав по решение на командването на ВВС", обясни президентът и настоя, че това не е задължение на този състав.

Радев подчерта, че проблемите са сложни и не търпят отлагане. Според него министърът на отбраната Красимир Каракачанов е опитен политик със сериозен опит в Комисията по отбрана и изрази убедеността си, че той познава добре проблемите на въоръжените сили.

Според върховният главнокомандващ Красимир Каракачанов ще бъде един добър министър на отбраната, тъй като му личи, че милее истински за армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
6
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Глуа пак ли е президента ни с + ДА с - НЕ
76
2
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Въобще нищо не могат да върнат, щото всичко е безвъзвратно загубено. Армия? Ми то няма такава.. С какво ще ги въоръжат тия наборници.. с тояги? Ами техника? Тия неща не стават с въображение, ами с пари, а пари няма.
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В армията трябва да влизат само хора,обичащи родината си,независимо с какво гражданство са.Ако казармата ще ги принуди да бягат или да не се връщат от чужбина,то тогава те не не са за там.Мамините синчета,свикнали да стоят само пред компютъра или заврели носове в телефона не стават за тая работа.На държавата и трябват смели мъже,готови на всичко за нейната защита.Мухльовците да си стоят до полите на майките си.
74
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е Президента. А на Каракачановще кажа, че ако сега българчетата, родени в чужбина са с двойно гражданство, с въвеждането на наборната служба ще станат само с чуждото си гражданство, а тези, които са тук ще заминат А говорим за демографска криза!
73
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентът зад казармата но: Не сега!Казарма ще има отново, когато резидента откачи България от локомотива на ЕС и НАТО и я закачи на разнебитената руска каруца. На русия и трябва много пушечно месо и казармата у нас ще стане отново задължителна.
72
4
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
За връщането на конскрипцията могат да са само хора, които не са били в казарма и не знаят какво губене на време и затъпяване е там. Интересно шкембе войвода, на когото наборната казарма му е като мантра в момента, дали е ходил там или предлага връщането й просто така - за да има за какво да говори.
71
8
 
7
 
! Отговори
ИЗВЬН преди 6 години
Както всички забелязваме в последно време "битките" се водят ,чрез компютри и добре обучени кадри.Мнооого отдавна числеността на армията не е показател за мощ. Това би могьл да си го обясни всеки човек, който мисли трезво и разсьждава, а сьщо и следи случващото се по света.Орьжията отстьпват място на глобалната мрежа. Тихо, без крьв и жертви...в сьщото време резултатите са завидни. ...само Каракачанов явно мисли различно, ама от IT специалист и компютьр не може да се отклоняват средства :))
70
0
 
6
 
! Отговори
Дедо Пенчу преди 6 години
Василев,браву бря!Многу хубаву им го речи.Тъй,тъй,сал къдърните люде шъ управят нашта мила България.Туй чалгарите съ многу народ бря!*** *** народ.Затуй шъ съ бедни и гладни се.
69
8
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Наборна служба? - Само за хора, които не учат и не работят. Какво ще прави в казармата млад човек неизкушен от военната професия и с амбиции да бъде учител, лекар, адвокат, журналист, инженер, филолог, художник, компютърен специалист?Вие луди ли сте?Двете години в казармата бяха загубено време за интелигентните младежи по време на социализма, там те деградираха интелектуално, като единствения плюс бе, че заякваха физически, но днес има много места за спорт, без тъпизмите на ***....
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Златко, защо пред НО в заглавието ти няма запетая, чоджум?
67
2
 
8
 
! Отговори
Стига преди 6 години
сте дращили глупости!Наистина ли тук НИКОЙ не се досеща,че Европа по никакъв начин няма да одобри и се съгласи на такова нещо.Така,че кой какво казал няма ниииикакво значение.А за това,да нямаме никакви права в собствената си държава,знаете виновницитееее
66
14
 
9
 
! Отговори
бдинец преди 6 години
Днешната младеж има спешна нужда,да е далеч от наркотиците,алкохола и безотговорния живот тип,,тати носи,мама меси".Къде по-добро място за усещане на живота в друго измерение от ,2-3годишно сужене в редиците на Българската Армия,и то по-възможност от най-строгата изтущаважа служба.
65
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка за това недоразумение.
64
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резидента от него нищо не зависи май. Имал мнение, но никой не се интересува от него.
63
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали има и отпуски в казармата, няма какво да се плашите! Ще ви идват родителите роднини познати на свиждане всяка седмица ако имат време разбира се, какво толкова сте притестнени? Тука повечето нещат да служат от страх! Хайде да не казвам че сте банда страхливци!
62
15
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 6 години
Защо наричат Президента ни Румяна?Така го наричат военните пилоти.
61
6
 
5
 
! Отговори
фил преди 6 години
Г-н Президент, спрете пълзящия преврат, осъществяван от задкулисни, мафиотски структури, олицетворявани от представители на изпълнителната власт.Ако днес не заемете позиция в защита на гражданите на България, утре може и да е късно.КОЙ управлява България
60
13
 
3
 
! Отговори
Чакайте бе преди 6 години
Румен Дудата се омъжи за Деси Траверсата, която беше Десислав...Значи Румен е третополов...
59
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КВО ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ ,БЕ ВАСИЛЕВ....?!!ОСВЕН КУ""И и ПЕД""ЛИ за ....МЕДИЙНИ ШОУ-ПРОГРАМИ ....ДРУГО , КВО МОЖЕМЕ ...??!
58
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фатмегюл Радев :)