Борисов съгласен с Радев: Да разсекретим стенограмата за КТБ!

Премиерът отговори на писмо на президента по темата
20
Борисов съгласен с Радев: Да разсекретим стенограмата за КТБ!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов е за разсекретяване на стенограмата по повод КТБ и ситуацията във финансовия сектор в страната от консултациите на 29 юни 2014 г. при тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Според Борисов фалитът на банката е тема с изключителен обществен резонанс и публикуването на разговорите, проведени дни след поставянето на КТБ под специален надзор, ще създаде възможност за съставяне на обективно мнение за предприетите от институциите действия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов смята и че така ще се отговори на очакванията за прозрачност по отношение на вземането на решения.

Позицията на премиера е в отговор на постъпило писмо от президента Румен Радев.

Преди два дни Радев обяви, че е готов да разсекрети стенограмата за КТБ. По-рано този месец Софийският административен съд излезе с решение, че президентството е длъжно да предостави стенограмите от консултациите, проведени там през юни 2014 г., относно съдбата на банката.

Делото е по жалбата на А. Г. Ч. (Атанас Чобанов, главен редактор на сайта Биволъ, бел. ред.), който е получил отказ в края на януари от главния секретар на президентството.

На 29 юни 2014 г., девет дни след като КТБ беше поставена под специален надзор от централната банка, тогавашният президент Росен Плевнелиев покани главния прокурор Сотир Цацаров, управителя на БНБ Иван Искров, премиера Пламен Орешарски, председателя на Народното събрание Михаил Миков, министри, политици, банкери и икономически експерти.

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) на няколко пъти отказа да предостави стенограмата с мотива, че на срещата гуверньорът Иван Искров е изнесъл информация, която е "професионална тайна".

Със същия аргумент преди по-малко от месец и президентът Румен Радев отказа да разкрие информацията.

В неделя по БНР Радев заяви, че не искал стенограмата да бъде обявявана в предизборна ситуация и на етап сформиране на правителство.

Той посочи, че тя няма да даде отговор кой окраде КТБ, но има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност.

Радев заяви, че е изпратил писма до всички 20 участници в срещата за КТБ с молба да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено и ако те не отговорят, това ще бъде третирано като мълчаливо съгласие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
x преди 6 години
ЗАНИМАВАТ НИ С ДИВОТИИ! ЩОМ РОВЯТ В БАНКОВИЯ СЕКТОР ДА КАЖАТ ЗАЩО ЛИХВИТЕ ПО ВЛОГОВЕТЕ СА НИКАКВИ И ВИНАГИ ПЛЕЩЯТ ЗА ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ/ВКЛ. И ДНЕС ПО ТВ С АНДРОНОВ/.ТОВА ЛИХВИ ЛИ СА??!ЧЕ И ПРОЦЕНТ УДЪРЖАТ ОТ ТЯХ КАТО ДАНЪК. В НАЧАЛОТО НА 80-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК *** ВЪВЕДОХА ДАНЪК ВЪРХУ ГАЗОВИТЕ УСТРОЙСТВА НА КОЛИТЕ-500 ЛВ. С ЕДНО ИДИОТСКО ПМС.ПРОДАДОХМЕ ГИ И ТОЛКОЗ! ИДИОТИЗМЪТ НЕ СИ Е ОТИШЪЛ.
17
2
 
8
 
! Отговори
То е ясно! преди 6 години
Гледат се кой взе дълготрайните активи? - разбира се кой стои зад това.1. Кой взе Донарит2. Булгартабак3.ВивакомДобре че Орешалски изтегли част от активите в други банки. Да се види връщани ли са негаратирани депозити над 100 000 евро, пример: 2 милиона на Рашидов. Кой ги е връщал с народна пари, да му се търси наказателна отговорност.Че и парите на Топлофикация бяха там. Как може държавни активи да са в една частна банка, защо не са в БНБ? Поредната кражба.
16
1
 
17
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
А като е толкова чист Борисов, защо досега с протежето му Плюеналиев не даваха да се разсекрети.
15
4
 
2
 
! Отговори
Капанар преди 6 години
До АнонименНеграмотник!!!
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кьорфишеци.Гарвана гарван око не вади.
13
6
 
24
 
! Отговори
пълни глупости преди 6 години
Абе кой взе остатъците от КТБ? грух-грух и Цеца секса- приближените на Тиквата. Второ, ако е имало предположение да налеят 5 милиарда в КТБ защо не го направиха, а взеха дълг от 16 милиарда? Сега Тиквата понеже Радев иска да разсекрети стенограмата бърза да разпространи, че е за това, ама преди да бъде разграбена защо не беше?
12
2
 
2
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 4 Към кого го задаваш този въпрос и кой крие?
11
13
 
16
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Ами като ГЕРБ няма нищо общо с грабежа в КТБ, защо Борисов да не е съгласен?Нормално.
10
2
 
17
 
! Отговори
ha ha ha преди 6 години
Ще разсекретят плявата, а важните неща и хората, свързани с тях ще останат в тайна.Наивник е, който мисли, че ще разбере кой, защо и какво направи с КТБ и къде отидоха парите.Действията на политиците ни вече са ни до болка познати.Няма, няма и да има осъден политик, а милиарди потънаха в техните банкови сметки и ставаме все по-бедни и за съжаление най-бедни в ЕС.Все ми е тая, че щели да разсекретят стенограмата - с или без нея разграбването продължаваЕфектът е малко прах в очите на наивници
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
O da ama ne boiko saschto 4aka radav da kaje saschtoto mnogo gerberi milioneri sa vatre ili se lajim.bg narod sne6nizi ste s *** gorteska stojanka mutafova schte isegrae zvetan vasilev a ra6idov hl milizioner rasledvasch dalsversta *** resila prodaljava zazarov gergov don4ev mestan pie6e jafe s bat boiko 6ikera oh aferim arkada6 efendi boiko ti si super kaimak sa turskoto bg kafe
8
3
 
9
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
*** дали не я е редактирал :)
7
6
 
32
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
За две години са я нагласили... Щом Баце кандиса...
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледай го ти Плевньо!Не искал,отказвал....А кой фалирвал банки?
5
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, сега и най заблудени те гербаджии ще разберат, че именно Борисов, Цветелина и Дебелян ограби ха 4,6 млрд от КТБ и на единадесет Мустакатия.
4
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо такива неща са тайна ?!!! Вие ми скапвате държавата, след което си мъмрите при закрити врата, някакви тайничко. Какво толкова криете ? Нима, ще застраши целостта на държавата, ако посочим публично крадците и далавераджиите ? Или просто трябва да бъдат скрити роднини и приятели ?
3
4
 
35
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Е, стенограмата вече е приведена в приличен вид, всичко е заметено, който е пил студена вода, вече трябва да забрави. А едни "величия", които по закон бяха изгорели от лакомия, вече не се оплакват. Костов, Веждито и много други богоравни. За тях ще разберем ли?Или то е в други стенограми.
2
35
 
17
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!Изключителен политик! Готов да прояви отговорност в най-най-точния момент!Да разсекретят стенограмата!Браво!
1
52
 
13
 
! Отговори
да помислим преди 6 години
Радев,вие сте слуга на чужди сили насочени срещу суверенитета и териториалната цялост на страната .Незабавно подайте оставка.