Плевнелиев срещу Радев: Не отваряйте стенограмата за КТБ!

"Президентът е на път да допусне невиждана стратегическа грешка"
Обновена: 25 май 2017 10:19 | 25 май 2017 09:06,
157

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) настоя пред Bulgaria ON AIR настоящият държавен глава Румен Радев да не разсекретява стенограмата за КТБ.

В неделя пред БНР настоящият президент обяви, че е готов да разсекрети стенограмата, но ще изчака до 26 май да получи съгласие от всички участници в разговора.

Още по темата

Според него стенограмата няма юридическа стойност, няма и да даде отговор на въпроса: "Кой окраде КТБ", но "има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност".

Затова той подготви писма до участниците в срещата и настоя да получи от тях утвърдителен отговор дали въпросният документ да бъде разгласен. Отговорите все още се чакат.

"За мен отварянето на стенограмата за КТБ означава преди всичко, че президентската институция ще е големият губещ. Представете си, че вие сте политик, който ще ходи на констатации пред президентската институция, знаейки, че оттук нататък всяка стенограма може да бъде, когато някой си иска, разсекретена. Вие ще ходите там единствено и само с медийни опорни точки. Няма да има честен дебат, а това, разбира се, ще донесе много сериозна щета на президентската институция", заяви в "България сутрин" Плевнелиев.

"За мен, ако това се случи със съгласието на президента Радев, той ще носи отговорността за това, че ще допусне първо стратегическа грешка, която досега български президент не е допускал, второ - за съжаление президентската институция дългосрочно ще страда много от това", добави Росен Плевнелиев.

Той коментира и изказването на руския президент Владимир Путин, който на среща с македонския си колега Георге Иванов заяви, че славянската писменост е дошла в Русия през македонската земя.

Плевнелиев определи казаното като "безспорен скандал и провокация с много дълбок замисъл".

Той призова всички представители на българската държавност също да заявят своята позиция по въпроса и най-вече президентът Румен Радев: "Мълчанието е тотална грешка - България не бива да мълчи тогава, когато се поругава нашата история".

И още той сподели първо пред Bulgaria ON AIR, че вече е член на Европейския съвет по външна политика и в следващите седмици му предстоят срещи с важни политици в Берлин, Ню Йорк, Китай, Австрия и Словакия.

"Радвам се на признанието, което получавам. Очевидно по света хората са разбрали каква беше моята кауза, за какво се борех. Но това е и кауза за България - продължавам да представлявам България, да работя за България", увери бившият държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
56
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
Ч*е*х*л*ь*о имал " собствено " мнение?
14
6
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В интернет изтече информация кои са били на срещата и нейната цел. На срещата са разпределяли плячката, катебе, кой колко да земе и от къде, на кого да върнат парите и на кого не. Участвали са Борисов, Плевнелиев, Цацаров, Пеевски, Цветанов и Искров. 4.5 милиарда са разпределени между тях. Как да иска Расим да излезе тази стенограма, да не е луд. Предполагам че, много ще се скрие или преработи във удобен вид за публикация. Най-вероятно днес се работи по този въпрос.
13
7
 
72
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Шубето е голЕм страх!Току виж, лъснат разни "честни" имена и народа да вземе да потърси сметка!По-смешен и невзрачен президент не сме имали!
12
9
 
84
 
! Отговори
засегнат преди 6 години
Росене , голяма обида е да ни съветваш. Със зор ти изтърпяхме мандата , сега съвети.Ужас !
11
7
 
81
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Първият участник , който не е съгласен да се публикува какви ги е говорил. Май не се учудвам, че точно той бяга от отговорност.
10
35
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този път Плевнелиев не е прав. При сегашният президент така или иначе никой не отива с друго освен опорни точки и никой не го взема на сериозно нито у нас, нито навън. Истината преди всичко!!! На народа ни писна от лъжи и прикрити истини.
9
4
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом на Расимчо не му харесва значи е правилното нещо което трябва да се направи.
8
6
 
102
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що бе Роска, нещо от това, което ще изникне притеснява ли те? Нещо в имената вътре ли те тревожи?
7
0
 
74
 
! Отговори
Ss преди 6 години
Алоууу в нашата държава има нещо наречено СЪД който се произнесе ! Кой си ти,че да не изпълняваш?!?! Ако президентството не изпълни нареждане или заповед на съда нз как се казва как аз или някой друг ще го направи другия път ?
6
1
 
89
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
В тази държава няма да настъпи промяна, докато не се изживее истински катарзис. Трябва да се види кой кой е в задкулисните игри, за да се пречисти обществото и политиката от цялата помия на т.н. преход и неговите слуги. Само след такова пречистване може да се гради нещо ново и стойностно! В този смисъл разсекретяването на стенограмата , а и на други документи е крайно наложително!
5
2
 
90
 
! Отговори
страх ги е преди 6 години
Страх ги е че ще излезе истината че ГЕРБ са проспали грабежа на века,и нищо не са направили а даже са участвали!
4
5
 
118
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този дрънка за прозрачност, а е против разсекретяване на стенограмите. Значи е гузен! Отваряй!
3
8
 
99
 
! Отговори
jjk преди 6 години
Този *** дори нямаше смелостта да се появи като кандидат след мандата си, а сега има наглостта да поучава новия президент.Има ли начин да млъкне този най-накрая???
2
1
 
121
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Сакън! Да не се разсекретява, че току виж лъснал някой тлъст г*ъз!
1
8
 
95
 
! Отговори
МАЙНА преди 6 години
Кое е тва момченце , че чак акъли да дава?