Ако няма инвеститор за "Белене", гледаме към "Козлодуй"

Петкова чака доклада на БАН по проекта за втора атомна
26 май 2017 13:07,
38
Ако няма инвеститор за "Белене", гледаме към "Козлодуй"
Снимка: БТА, архив

Ако няма инвеститор за АЕЦ "Белене", ще се търси друга алтернатива - най-вероятно за седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова от парламентарната трибуна.

Пред депутатите тя припомни, че Българската академия на науките (БАН) изготвя технико-икономически анализ на проекта за втора ядрена централа у нас. В него ще има и финансов модел за реализацията й.

Енергийното министерство трябва да се подготви и за процедурата по приватизация на проекта - да отдели активите и пасивите в отделна компания, за да се потърси и инвеститор за изграждането на централата.

Докладът на БАН ще бъде готов в края на септември, уточни още Петкова в отговор на въпрос на депутата от "БСП за България" Васил Антонов. Според депутата в енергетиката в момента цари хаос и няма яснота как да се продължи с важните проекти.

Петкова категорично отхвърли тези обвинения и посочи, че очаква до 12 юни парламентарно представените партии да представят свои експерти и с тяхна помощ да бъде създадена новата енергийна стратегия на България в периода до 2030 година, но с хоризонт до 2050 година.

"Тази стратегия няма да бъде на едно определено правителство, а стратегията на България", каза още енергийният министър и призова за отговорна позиция на парламентарните сили.

Тъй като изработването на енергийната стратегия ще се забави във времето, за проекта АЕЦ "Белене" Петкова ще разчита основно на разработката на БАН. От нея ще стане ясно има ли нужда България от нова централа и целият финансов модел на проекта.

Площадката на АЕЦ "Белене" е изградена още през 80-те години на 20-ти век, припомни още енергийният министър. На площадката се намира и част от старото оборудване. 3 млрд. лева са вложени в този проект - за площадката и оборудването, които са платени, без да има яснота как да бъде реализирана централата, коментира тя.

Петкова посочи още, че държавата не може да си позволи да довърши изграждането на централата, защото разходите са в размер на 20 млрд. лева.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
Бе ,нещо ни баламосвате нас народа! Герджиков каза за Китайски инвеститори,ГЕРБ пък друго ,че нямало! Май гледа пак някой управляващ джобчетата да напълни,а не държавата да оправя ! Ужас вече от вас!
29
0
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Тази е кръгла нула, като енергетик. Поредното протеже на мутро, дето го е наместил не на място.
28
1
 
5
 
! Отговори
БГ МАФИЯ преди 6 години
г-жата не знае ли че след 3 години изтича срока на 5ти блок на АЕЦ КОЗЛОДУЙ ?! оставаме без ток .... кой я сложи там тая *** ?!?!
27
0
 
5
 
! Отговори
БГ МАФИЯ преди 6 години
народа е *** и не вижда нищо !!!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теменужка спореше с Овчаров, имало ли договор с Атомстройекспорт. Накрая международният съд им каза, че има договор и да платят. Загубиха времето на народа и ядрената енергетика. Герджиков каза за китайци инвеститори, за тези пак няма инвеститори. Народът не вижда ли, че са зле с главите и правят пакости на държавата?!
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни трябва атомна централа. Умните хора се отказват от тях защото те са опасни.
24
1
 
5
 
! Отговори
бг простаци преди 6 години
парите на държавата се харачт за абсолютни глупости ! ама пълни .... за магистрали за саниране и прочие далавери и после обясняват на хората че нямало пари за пенсии и за заплати ..... а пък тази търси някакъв инвеститор от някъде ....СМЯХХХХХХ ........ ТВА АКОЕ ДЪРЖАВА аз съм космонавт .....
23
2
 
5
 
! Отговори
идиоти ! преди 6 години
в тая държава има само *** О ТИ !!! наляха 1 млрд в площадката за АЕЦ-а ,после поръчиха обрудаването на руснаците и вместо да направяТ АЕЦ -а ....кво стана ...глоба от 3 млрд от съда в Женева ......за неизопълнени ангижименти към РОСАТОМ ..... ето как се урпавлява държавата дами и господа ...... после не се чудете защо сме най-бедните в Европаа ......
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Късно е, либе, за китка!Мафийотската ви партия опапа налричното, тегли тлъсти заеми, опапа и тях и остави без каквито и да било надежди енергийното бъдеще на България. Понеже за това й платиха. Да цицат мафийотите от зелената енергия и да плащат на американците за Мариците.
21
4
 
4
 
! Отговори
валери преди 6 години
Как така няма инвеститор за този толкова печеливш икономически проект , жалките *** от бсп-дпс шайката ни натресоха това "благо" , с което НИКОЙ не ще да се ангажира , да се чудят сега от правителството как да оправят нещата с най-малко загуби за България !!!!!
20
2
 
7
 
! Отговори
аз съм Сорос куклвод преди 6 години
5 години не може да разберат дали им трябва АЕЦ или не ....И ПРЕЗ ТВА ВРЕМЕ оставам е само с 1 ЕНЕРГОБЛОК .....А ИМА теглени 32 млрдлв заеми .... *** народ - слаба държава !
19
2
 
6
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
изтеглиха 16 млрд евро - 32 млрд в заеми ...вместо д анаправят за 10 млрд един нов АЕЦ те ми обесняват че нямало пари ...а за КРАДЕНЕ И МАГИСТРАЛИ ИМА , НАЛЕ ...... мама ви проста българска ..... тва ако е държава аз съм трамвай ..... ЦИРК БУШ !
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инвеститори има , но по добре вас да ви няма *** долни съсипахте и окрадохте държавата . *** КАКВО НАПРАВИХТЕ С 16 ТЕ МИЛЯРДА ДЕТО ГИ ИЗТЕГЛИХТЕ ? Не лъжете , че цената на аеца е 20 милярда а е много по малка . Но за вас е по добре да се дупим на турците от колкото да си произвеждаме електроенергия .
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bla lala samo prikaski 28 g laji dalaveri mutri
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка атомна централа има зона за безопасност от 30 км. Лицензирането на площадките в Козлодуй и Белене стана по времето на така мразения Тато и по времето на СИВ под натиска на СССР. Сега може ли някой да ми посочи една причина Румъния да се съгласи да строим атомна след като зоната за сигурност засяга нейна територия? Всичко е полемика и лъжа от страна на управляващите. Защо се цитират хора които не знаят?
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теменушке що не отидеш на майната си ? Толкова да си ненормална и неграмотна , всички луди в лудницата заедно не са луди като теб ! Аман от разбиращи *** като теб .
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие гледате в облаците и направо си летите в тях.Като едни гълъбчета сте.За нищо не ставате,но непрекъснато плямпате.
13
1
 
5
 
! Отговори
БГ МАФИЯ преди 6 години
толкова *** НАРОД да има у БЪЛГАРИЯ не е истина .....
12
1
 
6
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
така държава НЕ СЕ УПРАВЛЯВА !!! НИТО енрегетика .....
11
1
 
5
 
! Отговори
бг простаци преди 6 години
тук не са комисиониите играта а чисто и проСТО НЕКАДЪРНОСТ И МАЛОУМИЕ !