"Грипен", кога? Борисов не ще, Радев настоява

Премиерът вижда възможност още да се лети със старите МИГ-ове
26 май 2017 08:08,
171
"Грипен", кога? Борисов не ще, Радев настоява

Проектът за покупка на нови бойни самолети за армията вероятно ще бъде замразен за няколко години, след като правителството ясно даде заден ход за започването му.

Въпреки че има определен модел изтребители - шведските "Грипен", и се очакваше кабинетът да реши, че започват преговорите, премиерът Бойко Борисов намекна в сряда вечерта за пренасочване на парите за самолетите към модернизиране на пехотата.

Още по темата

Борисов вижда възможност още да се лети със старите самолети.

"Миналия петък Държавната консолидационна компания (ДКК) придоби "Авионамс". До 2028 г. МиГ-овете и Су-тата могат да летят с ремонтирани оригинални двигатели. Да видим дали най-правилно е веднага да се вземат самолети, или да се погледнат Сухопътни войски, корабите...", заяви Бойко Борисов пред bTV.

Той бе попитан за ангажиментите ни към НАТО за повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2% от БВП през 2021 г. Според него тези пари "трябва да се вземат от другаде", а държавата имала други приоритети и трябва да се направи точна преценка в какво да се вложат.

Позицията на Борисов разгневи президента Румен Радев в Брюксел точно когато стартира срещата на върха на страните - членки на НАТО. Радев, който няколко пъти защити избора на военните, посрещна на нож позицията на премиера.

Той предупреди, че "всекидневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България".

"Има решение на парламента. Когато това решение се подкопава от институциите, това означава, че подкопаваме институционалността като цяло", каза Радев.

Позицията на Борисов е странна, тъй като миналата пролет парламентът прие инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет. В него беше записано, че продължаването на експлоатацията на МиГ-29 до края на жизнения му цикъл е безперспективно от финансова и техническа гледна точка.

Според документа, който бе приет от второто правителство на Борисов, експлоатацията на МиГ-29 до 2030 г. ще струва близо 1.7 млрд. лв. без реално повишаване на бойните възможности на изтребителя.

Ако бъде взето решение за замразяване на проекта за една-две години, вероятно ще се стигне и до преразглеждане на решението на военните да класират на първо място "Грипен". В момента за класирането на офертите на доставчиците се говори единствено неофициално. То обаче беше разгледано на заседание на служебното правителство на Огнян Герджиков. Това стана повод за редица критики, че подобно решение трябва да се вземе от редовно правителство, въпреки че министрите изпълняваха решение на кабинета "Борисов 2", припомня "Сега".

На 17 май военният министър Красимир Каракачанов даде да се разбере, че прибързано е бил обявен фаворитът за нов боен самолет.

"Новото правителство ще се запознае и ще обсъди трите оферти за закупуване на нов модерен изтребител за Българската армия, допълни Каракачанов.

Според него офертите ще се изчислят пак и ще се видят възможностите, които има българската държава. Военният министър припомни, че става въпрос за сделка за милиард и половина лева, а при грешка обществото няма да прости на правителството.

"Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата", поясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой воюва с Грипен? Никой. Чехите са купили няколко броя, но Чехия е на такова географско място че дори не и е необходима авиация. Най-воюващата страна в света Израел защо не е въоръжена с Грипен? Защото и трябва въздушно превъзходство, а не бройки самолети. Когато се прави такава покупка трябва да си абсолютно сигурен че тя ще ти бъде от полза. Явно че на резидента Радев е изкомандвано от Москва да купува Грипен за да се чувстват руснаците по спокойни. Грипен е руският избор за България.
120
2
 
8
 
! Отговори
Далавер Комисионев преди 6 години
Един добър самолет е по ценен от 1000 войника.Но има тънък момент при самолетите не може да се краде,а като налеят парите в пехотата се почва със сладките поръчки; за обувки,ониформи,манерки,какски и комисионните са големи и неясни при 100 тици поръчки.Каракачанов за какво се намърда военен министър да гледа самолети ли.При самолетите поръчката е една и ясна нале!
119
2
 
6
 
! Отговори
Загрижен преди 6 години
До АнонименДа така е ... но един самолет ... това звучи смешно а и жалко. Власт имащите и комунистите ограбват държавата 25 години ... нямаме армия, медицина, образование ... държава нямаме не е ли видно и за слепците!!??? Вероятно Радев е сериозно убеждаван, че така да настоява за този самолет .. един дори и Ф 35 работа не върши!
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та ,колко самолета ни трябват за да си гарантираме въздушната сигурност?
117
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние днес нямаме ВВС, с Грипен пак няма да имаме ВВС така че е безсмислено закупуването им. Грипен ще са толкова полезни за България, колкото полезен е закупеният реактор за АЕЦ Белене.
116
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Новите" Грипени ще си заминат заедно с Радев.
115
2
 
7
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Дали ,,азбуката,, не беше предупреждението на Путин към Борисов,та така рязко даде заден ?
114
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, вярно е тъжно, защото се вижда, че в съвременната война авиацията е нещо супер основно. И да я наричаш "на гол тумбак пищов" е наистина абсурдно. Добре, ще накупим танкове и какво от това, ако нямаме авиация? Да, танкове също трябват, но първо трябва да се помисли за въздуха. Защото в днешно време опасността първо оттам идва.
113
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипен непрекъснато се променя и като конструкция и като оборудване. Последната версия на Грипен ако не ме лъже паметта е от 2015 г. и няма нищо общо с предшественика си. Това разбира се се отнася и за др. самолети. Защо Грипен? Ами най-евтин е и като начална цена и като разходи за поддръжка. Не на последно място е един доста добър изтребител. Всички искаме да имаме армия и ВВС пък не искаме да модернизираме. Няма как със СУ-23, който са стари динозаври в авиацията да си мислим, че име машини.
112
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купуването на нови самолети е като чифт пищови на гол тумбак. Пехотата ни е в плачевно състояние. То само като видя на какво приличат войниците ми иде да се смея. Състоянието на униформите и оръжието е под всякаква критика. За подготовката им да не говорим. Бронирани машини няма. И кандидати за войници няма, защото условията са абсурдни.А оня тропа с крак и вика за самолети. То не е и смешно даже. Тъжно е.
111
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипена е 87 година май създаден. Нито е по нов , нито по тестван и струва 3 пъти повече. Американците водят войни и постоянно ъп-ват свойте техники .
110
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипен (грифон) си е доста много по-напреднал от ф16
109
1
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Не, че нещоИска се и смелост,за да отстояват българските интереси,ама къде такова чудо невиждано у родните политически плазмодии .
108
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата е ясна.Има натиск от ФАЩ върху Боко да се вземат 40 годишните щайги Ф 16 и той да си прибере комисионната.
107
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ф16 ще направи на мармалад тоя грипена. Турция разполага с над 100 Ф16.....Ще смачка тая грипенчета, когато реши. Видяхме какво стана със Су . А тука се говори за шведски изтребител. Разговора става смешен.
106
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е за това няма да сме никога добре, щото всеки мисли за далавера и пиар, как веднъж неседнаха и да помислят за доброто на народа !!! все контра едните на другите и обратно
105
2
 
3
 
! Отговори
otinka преди 6 години
Bez bg naroden referendum i cenorazpisa na stokite samoletcheta i orajeini igrachki edin bg lev ne mogat da oharchat, zer vajeta, chukove i pironi boll...pa i askerki s silikon est...
104
2
 
25
 
! Отговори
Не, че нещо преди 6 години
Но както всяка модерна техника, Грипен ще са ефективни ако са поне 2 едксдрили. Това важи за всеки модел изтребител. Така, че две ескадрили Грипен и две ескадрили реновирани МиГ 29 + реновиране на останалите МиГ 21 ще ни е напълно достатъчно. А ако се договорят с Грипен самолетите да се сглобяват в БГ след като вече държавата е собственик на завода за ремонт на авиотехниката на МО, ще е най добре. За това обаче се иска стратегическо мислене което не е присъщо на корумпетта които ни управляват.
103
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тва с разбирането, кво да ти кажа... Някои хора уж разбират, а ще вземат на Гранична полиция ония китайски кофи Грейт Уол.
102
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 114Аааахахахах умряха ти доводите и сега не се водило бой. Не се води отдавна глуппакко, защото отдавна няма голяма война . При пълномащабна война първо ВВС влиза в бой. ***.Дай факти с какво грипена е по-добър? Има по изчистен прозорец ли ?