"Грипен", кога? Борисов не ще, Радев настоява

Премиерът вижда възможност още да се лети със старите МИГ-ове
26 май 2017 08:08,
171
"Грипен", кога? Борисов не ще, Радев настоява

Проектът за покупка на нови бойни самолети за армията вероятно ще бъде замразен за няколко години, след като правителството ясно даде заден ход за започването му.

Въпреки че има определен модел изтребители - шведските "Грипен", и се очакваше кабинетът да реши, че започват преговорите, премиерът Бойко Борисов намекна в сряда вечерта за пренасочване на парите за самолетите към модернизиране на пехотата.

Още по темата

Борисов вижда възможност още да се лети със старите самолети.

"Миналия петък Държавната консолидационна компания (ДКК) придоби "Авионамс". До 2028 г. МиГ-овете и Су-тата могат да летят с ремонтирани оригинални двигатели. Да видим дали най-правилно е веднага да се вземат самолети, или да се погледнат Сухопътни войски, корабите...", заяви Бойко Борисов пред bTV.

Той бе попитан за ангажиментите ни към НАТО за повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2% от БВП през 2021 г. Според него тези пари "трябва да се вземат от другаде", а държавата имала други приоритети и трябва да се направи точна преценка в какво да се вложат.

Позицията на Борисов разгневи президента Румен Радев в Брюксел точно когато стартира срещата на върха на страните - членки на НАТО. Радев, който няколко пъти защити избора на военните, посрещна на нож позицията на премиера.

Той предупреди, че "всекидневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България".

"Има решение на парламента. Когато това решение се подкопава от институциите, това означава, че подкопаваме институционалността като цяло", каза Радев.

Позицията на Борисов е странна, тъй като миналата пролет парламентът прие инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет. В него беше записано, че продължаването на експлоатацията на МиГ-29 до края на жизнения му цикъл е безперспективно от финансова и техническа гледна точка.

Според документа, който бе приет от второто правителство на Борисов, експлоатацията на МиГ-29 до 2030 г. ще струва близо 1.7 млрд. лв. без реално повишаване на бойните възможности на изтребителя.

Ако бъде взето решение за замразяване на проекта за една-две години, вероятно ще се стигне и до преразглеждане на решението на военните да класират на първо място "Грипен". В момента за класирането на офертите на доставчиците се говори единствено неофициално. То обаче беше разгледано на заседание на служебното правителство на Огнян Герджиков. Това стана повод за редица критики, че подобно решение трябва да се вземе от редовно правителство, въпреки че министрите изпълняваха решение на кабинета "Борисов 2", припомня "Сега".

На 17 май военният министър Красимир Каракачанов даде да се разбере, че прибързано е бил обявен фаворитът за нов боен самолет.

"Новото правителство ще се запознае и ще обсъди трите оферти за закупуване на нов модерен изтребител за Българската армия, допълни Каракачанов.

Според него офертите ще се изчислят пак и ще се видят възможностите, които има българската държава. Военният министър припомни, че става въпрос за сделка за милиард и половина лева, а при грешка обществото няма да прости на правителството.

"Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата", поясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
5
 
25
 
! Отговори
hahahahah преди 6 години
Аре когато става дума за закупуване на нови изтребители да се доверим на човек завършил с отличие най престижната акадамия на ВВС в света. Ако закупувахме пожарни автомобили, тогава би следвало ББ да се обажда. Аман от хора, които от нищо не разбират, ама все акъл дават. Самия факт че искат да ни пробутат ПОДАРЕНИ от америка на португалия е скандален. Как може такава простотия. Кво защитавате това правителство. Тук вашите пари ще заминат в някой джоб. Далаверата е видна от космоса...
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 111Най обичам непросветени обикновено селскии момченца да се изказват. Не е въпроса както мисля АЗ. В Интернет има таблици и сравнения между техническите показатели. Така че Кънчо другия път се постарай да бъдеш по информиран. Аз давам реални факти,а ти си просто един драскач.
99
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 109 Май не си чел много? Ф16 не го ли превъзхожда и по височина на полета ? Което е от основна важност при битка с противник ? Ф16 може да носи по тежки оръжия. Ф16 има по добра картечница за близък бой . Ф16 разполага с 3 пъти повече гориво с едно зареждане. ??? На кого ги пишеш тея лъжи?
98
3
 
8
 
! Отговори
Не, че нещо преди 6 години
Ама изтребителя е отбранителна техника. Основната задаче на този тип самолети е защита на въздушното пространство и недопускане на бомбардировачите на противника да проникнат навътре в територията на страната. А ако някои успеят тогава се намесва ПВО. Тактически може и да се постъпи обратно. Първо се допускат нападателите да влязат, ПВО ги намила и после Изтребителите ги довършват. Грипен си е точно чист изтребител и не е за нападения.
97
3
 
13
 
! Отговори
105се оказа разбирач преди 6 години
Хубавото в България е, че всеки е специалист по всичко. Ето например Кънчо с номер 105 смята, че Ф16 бил много по-добър от грипена. Защо толкова много европейски държви направиха грешката да си купят Грипен. Защото не са питали номер 105 преди това. Язък.
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 107Форд е продавал нови коли , за това го е казал. Ама ти си купи нова Лада, а аз ще си взема 4 годишна С Класа. :)) Очевидно е че това е лъжа. Същото е и със самолетите.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... е ББ ако не прецака РР не може да диша, м...утрите не прощават Винету и т.н..
94
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Помните ли какво е казал великият Хенри Форд ?Най-хубавата кола е НОВАТА !
93
4
 
2
 
! Отговори
един изтребител преди 6 години
армия не прави.И в този ред на мисли, по-добре да се инвестират парите в нещо друго. С един-два бойни самолета какво ще се промени? По добре да се купят ххх стотин противовъздушни ракети или наистина да се модернизират сухопътните.
92
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ф16 превъзхода по всичко грипена. Особено по пробег. Всеки може да види в гоогле има таблица на всички изтребители в тоя клас и показателите им. Ф16 е класи над тоя шведски ***. Грипена никога не е влизал в битки и и кога не е използван тежко и много за да се видят качествата. Грипена струва 40-60 милиона , а Ф16 12-16 мил. Не знам на каква база го защитават некви измислени хора тук.
91
1
 
8
 
! Отговори
баш спеца преди 6 години
да приберат откраднатите пари от КТБ, от Газпром, Белене, Цанков камък и др. и с тях могат да купят кеф ти самолети,кеф ти танкове или корвети...другари
90
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ф16 са нашите самолети. Браво на ББ , не ни трябва шведски ковчези.
89
4
 
14
 
! Отговори
Спеца преди 6 години
Борисов , като стара кримка го интересува само колко ще е сухото в офшорната му сметка!Колкото по-стари са самолетите , толкова по-тлъста ще е сумата в личната му сметка!Въобще не го засяга мнението на военните експерти!Един бандит по природа управлява България , заробва я с дългове и ще я остави в батаци и скръб!Майстор на мимикрията!
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и не разбрах, Радев предлага да се купят изтребители Грипен защото е Кремълски агент?
87
3
 
8
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименТвърдението, че Грипен е седем пъти по-евтин, а върши същата работа, като F35 е абсурдно! Шведската техника е скъпа! Сигурно са с много по-ниски показатели! Друг е въпроса, че не вярвам някой да се съгласи да ни продаде F35?! Не съм чувал за подобна оферта.
86
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГрипен е избора на Путин прокаран от вярната му болонка Радев.
85
2
 
10
 
! Отговори
nina преди 6 години
До АНОНИМЕН:Ами той затова е ГЛАВНОКОМАНДВАЩ, т.е. Г-н Радев си е ТОЧНО на мястото. Но, ако някой е решил да се заяжда просто защото не одобрява избирането му за президент-това говори за манталитета му.
84
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни лъжи. Целта е да се вземат трета ръка самолети от САЩ. така ще сме задължени да купуваме прескъпи резервни части от тях. Как смеете да не се консултирате с янките господа бивши министри. Ако трябва тук ще настанят две ескадрили от САЩ и ще ни пазят, - неизвестно от кого.
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен ми е интересно след председателството колко млрд заем ще изтеглят, те за някакви самолети ми говорят, че то провинцията е пред фалит :D Жалка история, на жалка политическа класа.
82
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купете ракети и А бомби от Ким Чен Ун та да се отбранявате от бежанците и "Ало апашите" !