"Грипен", кога? Борисов не ще, Радев настоява

Премиерът вижда възможност още да се лети със старите МИГ-ове
26 май 2017 08:08,
171
"Грипен", кога? Борисов не ще, Радев настоява

Проектът за покупка на нови бойни самолети за армията вероятно ще бъде замразен за няколко години, след като правителството ясно даде заден ход за започването му.

Въпреки че има определен модел изтребители - шведските "Грипен", и се очакваше кабинетът да реши, че започват преговорите, премиерът Бойко Борисов намекна в сряда вечерта за пренасочване на парите за самолетите към модернизиране на пехотата.

Още по темата

Борисов вижда възможност още да се лети със старите самолети.

"Миналия петък Държавната консолидационна компания (ДКК) придоби "Авионамс". До 2028 г. МиГ-овете и Су-тата могат да летят с ремонтирани оригинални двигатели. Да видим дали най-правилно е веднага да се вземат самолети, или да се погледнат Сухопътни войски, корабите...", заяви Бойко Борисов пред bTV.

Той бе попитан за ангажиментите ни към НАТО за повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2% от БВП през 2021 г. Според него тези пари "трябва да се вземат от другаде", а държавата имала други приоритети и трябва да се направи точна преценка в какво да се вложат.

Позицията на Борисов разгневи президента Румен Радев в Брюксел точно когато стартира срещата на върха на страните - членки на НАТО. Радев, който няколко пъти защити избора на военните, посрещна на нож позицията на премиера.

Той предупреди, че "всекидневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България".

"Има решение на парламента. Когато това решение се подкопава от институциите, това означава, че подкопаваме институционалността като цяло", каза Радев.

Позицията на Борисов е странна, тъй като миналата пролет парламентът прие инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет. В него беше записано, че продължаването на експлоатацията на МиГ-29 до края на жизнения му цикъл е безперспективно от финансова и техническа гледна точка.

Според документа, който бе приет от второто правителство на Борисов, експлоатацията на МиГ-29 до 2030 г. ще струва близо 1.7 млрд. лв. без реално повишаване на бойните възможности на изтребителя.

Ако бъде взето решение за замразяване на проекта за една-две години, вероятно ще се стигне и до преразглеждане на решението на военните да класират на първо място "Грипен". В момента за класирането на офертите на доставчиците се говори единствено неофициално. То обаче беше разгледано на заседание на служебното правителство на Огнян Герджиков. Това стана повод за редица критики, че подобно решение трябва да се вземе от редовно правителство, въпреки че министрите изпълняваха решение на кабинета "Борисов 2", припомня "Сега".

На 17 май военният министър Красимир Каракачанов даде да се разбере, че прибързано е бил обявен фаворитът за нов боен самолет.

"Новото правителство ще се запознае и ще обсъди трите оферти за закупуване на нов модерен изтребител за Българската армия, допълни Каракачанов.

Според него офертите ще се изчислят пак и ще се видят възможностите, които има българската държава. Военният министър припомни, че става въпрос за сделка за милиард и половина лева, а при грешка обществото няма да прости на правителството.

"Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата", поясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
10
 
! Отговори
М преди 6 години
Ние разбира се ще воюваме с камъни и дърве, като на Шипка. Военни разходи не са ни необходими. Нека парите почиват спокойно в някоя частна офшорна сметка.
80
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 82: "За първи път главнокомандващият ни /Президентът/ е военен и то със специални знания точно по въпроса за изтребителите"Ами, да беше си стоял при "изтребителите", а в Президентството където не му е работа !
79
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко, купете танкове! Пехотата е в окаяно състояние, няма техника! Украинците правят уникален танк-Оплот, който е модернизирана версия на Т-80. Танка е много евтин в сравнение с конкурентите-Леопард, Т-80, Т-90, Леклерк, струва малко над 5 млн.евро с всички съвременни технологии за пасивна и активна защита.Дотолкова е добър като машина, че превъзхожда руските бракми и ги мели в бой. Освен това като машина е идентичен с нашите Т-72 и не е нужно да се обучава персонал за него допълнително.
78
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип Грипен са най-добрата оферта, ама натискът за Ф-16 явно иде отвън. За МиГ - също.
77
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То па една армия... Цялата й задача беше да държи 2-3 дни, докато дойде Киевския военен окръг.А за прословутите ракети СС-23 е още по-голям смях. Реално са опасни, ако имат ядрена бойна глава (която, в случай на патаклама, руснаците трябваше да доставят). Иначе са просто едно по-голямо "Бум!", което за град от типа на Истанбул, или дори Солун, няма да е кой знае какво. И като ги изстреляме всичките, ще се хванем за палците.
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма да напада Русия така, че не са й нужни изтребители.
75
3
 
9
 
! Отговори
nina преди 6 години
За първи път главнокомандващият ни /Президентът/ е военен и то със специални знания точно по въпроса за изтребителите. И Бойко Борисов пак реши да се прави на интересен: виждате ли, не съм го решил аз-няма да стане! Ами господа политици, намалете си заплатите, намалете си командировките, намалете си неренгламентираните си разходи и ще намерите пари и за пенсии, и за армия, и за образование!
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябва да има самолети против камикадзетата. задължително е! да може да ги спират по въздуха! трябва ние богатите българи да купим поне 1 новостар самолет, който след 5 години пак да е морално остарял технологично...трябват ни и кораби да се пазим от Русия по вода ! Тва е Българската ВЕЛИКА държавица...
73
1
 
3
 
! Отговори
М преди 6 години
Колеги, къде трябва да се регистрирам, да взема и аз някоя турска лира? Местан или Доган?)
72
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е прав, но освен самолети не трябва и тежко оръжие, ракети, пво системи. Мисля повечето хора подкрепят да искаме от американците ядрено оръжие, защо турците да имат а ние не?
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой нещастен пронатовски коруптар натиска за покупка на самолети та да гушне голяма комидионна.
70
6
 
12
 
! Отговори
М преди 6 години
Радев е класи над Плевнелиев и е добре ориентиран, но трудно ще преде с Баце.
69
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов отряза крилцата на Генералпрезидента !След като нашия летец катапултира в Президентството за какво ни е нов самолет !
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълг 100% от БВП кога? Скоро!
67
3
 
11
 
! Отговори
Pilot преди 6 години
Радев за пореден път доказа,че е нашият Президент !!!
66
2
 
6
 
! Отговори
НЕПУКИСТА преди 6 години
До oha ПРЕЗ СОЦА ИЗНАСЯХМЕ ПРОДУКЦИЯ ЗА МИЛИОНИ С ЩЕМПЕЛА СССР И КОНСЕРВИ ХРАНИ БЕЗ ДА НИ ГИ ПЛАЩАТ ИЛИ НА БЕЗЦЕНИЦА ПЪК ПОСЛЕ ТЕ НИ ПОДАРЯВАХА РАЗНИ НЕЩА
65
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво са ни тези *** грипен? Да купят нещо съвременно F-35 една две ескадрили, герб профукаха 16 милярда дълг за нищо да бяха купили оръжие поне
64
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипен та грипен, стига сте ревали бе. Като искт софиянци самолет да им са удържат големи данъци и да го купат ние от провинцията ни нетребва , немаме нужда.
63
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам как го наричат, но го имат. Не забравяй, че повечето лекари и учени в Турция са евреи. Много умни хора.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Израел нямат Корал. Корал е турско производство на Аселсан и не е 100% завършен проект. Все още се работи по него.