"Грипен", кога? Борисов не ще, Радев настоява

Премиерът вижда възможност още да се лети със старите МИГ-ове
26 май 2017 08:08,
171
"Грипен", кога? Борисов не ще, Радев настоява

Проектът за покупка на нови бойни самолети за армията вероятно ще бъде замразен за няколко години, след като правителството ясно даде заден ход за започването му.

Въпреки че има определен модел изтребители - шведските "Грипен", и се очакваше кабинетът да реши, че започват преговорите, премиерът Бойко Борисов намекна в сряда вечерта за пренасочване на парите за самолетите към модернизиране на пехотата.

Още по темата

Борисов вижда възможност още да се лети със старите самолети.

"Миналия петък Държавната консолидационна компания (ДКК) придоби "Авионамс". До 2028 г. МиГ-овете и Су-тата могат да летят с ремонтирани оригинални двигатели. Да видим дали най-правилно е веднага да се вземат самолети, или да се погледнат Сухопътни войски, корабите...", заяви Бойко Борисов пред bTV.

Той бе попитан за ангажиментите ни към НАТО за повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2% от БВП през 2021 г. Според него тези пари "трябва да се вземат от другаде", а държавата имала други приоритети и трябва да се направи точна преценка в какво да се вложат.

Позицията на Борисов разгневи президента Румен Радев в Брюксел точно когато стартира срещата на върха на страните - членки на НАТО. Радев, който няколко пъти защити избора на военните, посрещна на нож позицията на премиера.

Той предупреди, че "всекидневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България".

"Има решение на парламента. Когато това решение се подкопава от институциите, това означава, че подкопаваме институционалността като цяло", каза Радев.

Позицията на Борисов е странна, тъй като миналата пролет парламентът прие инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет. В него беше записано, че продължаването на експлоатацията на МиГ-29 до края на жизнения му цикъл е безперспективно от финансова и техническа гледна точка.

Според документа, който бе приет от второто правителство на Борисов, експлоатацията на МиГ-29 до 2030 г. ще струва близо 1.7 млрд. лв. без реално повишаване на бойните възможности на изтребителя.

Ако бъде взето решение за замразяване на проекта за една-две години, вероятно ще се стигне и до преразглеждане на решението на военните да класират на първо място "Грипен". В момента за класирането на офертите на доставчиците се говори единствено неофициално. То обаче беше разгледано на заседание на служебното правителство на Огнян Герджиков. Това стана повод за редица критики, че подобно решение трябва да се вземе от редовно правителство, въпреки че министрите изпълняваха решение на кабинета "Борисов 2", припомня "Сега".

На 17 май военният министър Красимир Каракачанов даде да се разбере, че прибързано е бил обявен фаворитът за нов боен самолет.

"Новото правителство ще се запознае и ще обсъди трите оферти за закупуване на нов модерен изтребител за Българската армия, допълни Каракачанов.

Според него офертите ще се изчислят пак и ще се видят възможностите, които има българската държава. Военният министър припомни, че става въпрос за сделка за милиард и половина лева, а при грешка обществото няма да прости на правителството.

"Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата", поясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
М преди 6 години
Пошегувах се, не слагайте плюсове.)
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце има Корал в Банкя. Другият е в Симитли.
59
2
 
4
 
! Отговори
М преди 6 години
Е, поне винаги имаме опция да се присъединим към Турция.)))
58
3
 
18
 
! Отговори
Ц преди 6 години
Имахме бойна авиация,която унищожихме за да сме в Нато . Сега ще купуваме авиация, щото сме в Нато, и вече незнаем от кой по-напред да се пазим.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корал блокира С400 на разстояние 100 - 150 км. Над 150 км. Корал е безполезен.
56
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ohaСоца ни ползваше за пушечно месо. Ние трябваше да умираме вместо тях, и бяхме на границата.
55
8
 
4
 
! Отговори
М преди 6 години
Ракетите cc23, които ни бяха подарени от т.н. братоци са били със спътниково блокиране. Ако нашите тъ паци не ги бяха нарязяли, след изстрел към Истанбул Путин да ги е взривил при старта. Това да се знае!
54
2
 
3
 
! Отговори
до 54 м преди 6 години
Ти от къде видя това ?. Да не са ти направили специално представление ?. Това са само пропагандни слухове за самоуспокоение на нато.
53
2
 
14
 
! Отговори
име преди 6 години
Закупуването на нов изтребител е крайно необходимо, а който си представя чуждестранната агресия само като стотици танкове и артилерия да влезнат по Марица - значи живее в миналия век. Напротив, партизанските отряди, паравоенни формирования и групировки, зелени и червени човечета, финансирани отвън щедро - това са част от големите предизвикателства пред въоръжените сили. Наличието на самолети, способни да открият, прихванат и унищожат цели за минути е от решаващо значение.
52
1
 
7
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Русия продава С400 на Турция на цена 500млн.долара. Това са три батареи с по 50 ракети. Общо 150 ракети с голям обсег и точност. Корал може да им въздейства от близко разстояние. Отдалеч не върши работа. През 2013 Беларус продаде една батарея С300 на Тр но не е на въоръжение. Не се знае и колко пари е прибрал Лукашенко от продажната. В Пекин се прегръщаха с Ердоган.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакви ненужни разходи за милиарди. Първо да се подобри стандарта на живот на народа пък тогава харчене.
50
9
 
2
 
! Отговори
М преди 6 години
Корал направо блокира С 400. Затова руснаците мълчат, а не, че имали договорка с евреите.
49
4
 
11
 
! Отговори
oha преди 6 години
Абе защо като бяхме в СИВ, руснаците ни подаряваха техника, а американските "братя" едно самолетче не искат да ни подарят. На нас ли чакат да забогатеят? През соца имаме над 300 самолета. Къде са американците сега да ни помагат, като сме в техния лагер?
48
2
 
8
 
! Отговори
до 47 м преди 6 години
Та защо руснаците да стрелят по израелските самолети ?. Те си имат договорки. Путин е най големия политически играч в световен мащаб.
47
2
 
8
 
! Отговори
М преди 6 години
Чудя се как един ром може да напише майка Турция? Твойта майка е Индия, бе човек. За Упанишадите, чул ли си нещо? За Бхагават Гита? Вземи ги прочети и виж какво казва Кришна на Арджуна и бъди горд индус! Не те бъзикам, пиша ти истината.
46
1
 
8
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Израелските самолети прелитат над Сирия не защото С400 са неефективни а заради мълчаливото съгласие на Русия. Турция също ще купи от същите С400, въпреки, че военните там казаха, че Корал въздейства върху С400.
45
3
 
8
 
! Отговори
До 46 преди 6 години
Четох, че Русия ни е предлагала МиГ на цени два пъти по-евтино от всички други, като към сделката дава, не съм сигурен, но 6 самолета без да ги платим. Не помня бройката точно, може и да са били по - малко. Не споря, отдавна беше.
44
9
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Доколкото виждам войни вече не се видят. Има само терор. А срещу него пък точно самолетите са най безсмислени. Все едно да трепеш мравки с тежка картечница, по точно със зенитно оръдие. Ама нали трябва да се харчат кинти.
43
12
 
1
 
! Отговори
М преди 6 години
С 400 се доказа в Сирия, като неефективно. Мълчат руснаците, но не минава и ден без израелски самолети да влитат в Сирия и да бомбардират армията на Асад. РЕАКЦИЯ НИКАКВА!!!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33А дали с руснаците ще е по-евтино, цени да кажеш?