"Грипен", кога? Борисов не ще, Радев настоява

Премиерът вижда възможност още да се лети със старите МИГ-ове
26 май 2017 08:08,
171
"Грипен", кога? Борисов не ще, Радев настоява

Проектът за покупка на нови бойни самолети за армията вероятно ще бъде замразен за няколко години, след като правителството ясно даде заден ход за започването му.

Въпреки че има определен модел изтребители - шведските "Грипен", и се очакваше кабинетът да реши, че започват преговорите, премиерът Бойко Борисов намекна в сряда вечерта за пренасочване на парите за самолетите към модернизиране на пехотата.

Още по темата

Борисов вижда възможност още да се лети със старите самолети.

"Миналия петък Държавната консолидационна компания (ДКК) придоби "Авионамс". До 2028 г. МиГ-овете и Су-тата могат да летят с ремонтирани оригинални двигатели. Да видим дали най-правилно е веднага да се вземат самолети, или да се погледнат Сухопътни войски, корабите...", заяви Бойко Борисов пред bTV.

Той бе попитан за ангажиментите ни към НАТО за повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2% от БВП през 2021 г. Според него тези пари "трябва да се вземат от другаде", а държавата имала други приоритети и трябва да се направи точна преценка в какво да се вложат.

Позицията на Борисов разгневи президента Румен Радев в Брюксел точно когато стартира срещата на върха на страните - членки на НАТО. Радев, който няколко пъти защити избора на военните, посрещна на нож позицията на премиера.

Той предупреди, че "всекидневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България".

"Има решение на парламента. Когато това решение се подкопава от институциите, това означава, че подкопаваме институционалността като цяло", каза Радев.

Позицията на Борисов е странна, тъй като миналата пролет парламентът прие инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет. В него беше записано, че продължаването на експлоатацията на МиГ-29 до края на жизнения му цикъл е безперспективно от финансова и техническа гледна точка.

Според документа, който бе приет от второто правителство на Борисов, експлоатацията на МиГ-29 до 2030 г. ще струва близо 1.7 млрд. лв. без реално повишаване на бойните възможности на изтребителя.

Ако бъде взето решение за замразяване на проекта за една-две години, вероятно ще се стигне и до преразглеждане на решението на военните да класират на първо място "Грипен". В момента за класирането на офертите на доставчиците се говори единствено неофициално. То обаче беше разгледано на заседание на служебното правителство на Огнян Герджиков. Това стана повод за редица критики, че подобно решение трябва да се вземе от редовно правителство, въпреки че министрите изпълняваха решение на кабинета "Борисов 2", припомня "Сега".

На 17 май военният министър Красимир Каракачанов даде да се разбере, че прибързано е бил обявен фаворитът за нов боен самолет.

"Новото правителство ще се запознае и ще обсъди трите оферти за закупуване на нов модерен изтребител за Българската армия, допълни Каракачанов.

Според него офертите ще се изчислят пак и ще се видят възможностите, които има българската държава. Военният министър припомни, че става въпрос за сделка за милиард и половина лева, а при грешка обществото няма да прости на правителството.

"Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата", поясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
3
 
! Отговори
академик Боко преди 6 години
До кокалаХубаво даваш пример, но нали имаш интернет, няма да е проблем да повериш и видиш, че Грипена има доста по-ниски разходи на летателен час от МИГ-29 и Ф-16, да не кажа в пъти... Другият проблем е, че ако оставим МИГ-овете като дадем 1.658 милиарда на Путин и бъдем зависими от Русия, ще се закърпи положението само за 10 години, а по мнение на самия Борисов и записано в решението на МС, след 5-6 години ще трябва пак да купуваме самолети, за да сменим МИГ-овете през 2030 година.
140
0
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До САКАТнейшън Раакторите на поляната още се правят.Платихме ги и ни обещават до м. Септември да са готови. Но това е стара тема.Сега на мода са самолетите.
139
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шофьорът да си гледа младоженката и да не се занимава с пазаруване! Когато *** стане премиер нека пазаруват. Естествено комисионите наравно с Доган.
138
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се купят шведски и руски нови самолети. Фронтови бомбардировач от Русия. По-добре да не зависим от американско-турски самолети и резервни части. Пехотата без въздушна подкрепа е нищо.
137
1
 
9
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Комисионата за старите щайги трета ръка е 25 %! Няма за какво да се чудим! Ненчев не можа да я вземе, но Каракачанов и Бойко ще успеят.
136
1
 
5
 
! Отговори
кокала преди 6 години
пичове не се косете но ще ви дам един промер.преди години мой съгражданин и познат си купи на изплащане фолксфаген туарег. 6 месеца по късно се засякохме на 1 бензиностанция и той зареди гориво за 10 лева. Нямам пари каза ми човека и затова зареждам по малко гориво колкото да я размърдам. така че направете си извода каквото и да купим ще имаме ли възможност да го поддържаме при положение че икономически сме като продънена торба. 1 самолет не ще опази нищо
135
1
 
8
 
! Отговори
Дуле Савич преди 6 години
Каракачанов и Симеонов са най-големите пародии в тоя парламент. Единия казармата решил да връща, другия влезе в парламента и се помисли за Бог.Колкото до избора на самолет, приветствам решението за Грипен. F-16, колкото и да ми е любим, вече е стар самолет. Не виждам смисъл да купуваме втора употреба самолети, при положеине, че можем да купим чисто нов самолет, пък макар и поколение-две назад.
134
1
 
12
 
! Отговори
th преди 6 години
Оставете спора дали имаме нужда от авиация въобще. Нека приемем, че сме дължни да си пазим небето дори с един самолет. Сега да погледнем офертите:1) Грипен - ново поколение самолет, идва от завода, добра цена, отлични качества, добра цена за поддръжка, купуваме от държава, с която ще подобрим общите контактите.2) Ф16 - старо поколение самолет, служил 30-40г. примерно, задоволителни качества, скъпа поддръжка - части от Турция, купуваме самолети от държава, която ги е получила безвъзмездно.
133
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 148Единственото което искам е руснаците да се приберат в свинcката си *** "руски свят" и да престанат да се месят в България.
132
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До u4en А няма ли да ползваме от 25 те милиарда заем на Червеното котило ГРАБ?
131
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен А ти ,,патриоте ,,не искаш ли Български самолети да ни охраняват .Или ти е безразлично . Що то ние искаме Български . Стига с тия руски самолети .,станахте отвратителни .Ама иначе си мълчиш за ,,съжителството и владичеството ,,за цензурата наЧинтулов ,Раковски , Ботев ,Вазов ,родоотстъпнико .
130
2
 
7
 
! Отговори
тъп народ преди 6 години
Армията с или без 6-8 нови изтребителя е все тая, като няма суверенна политика и хора, готови с цената на живота си да вземат решения за националните ни интереси. Пак повтарям самолетите ще се използват за съвместни мисии на алианса , и за тренинг на пилотите ни! Обикновеният българин ще плати сметката и няма да усети нищо от тези 1.5 милиарда долара. Това са пари с, които могат да се обновят голяма част от скапаните ни пътища по които умират хора всеки ден! Ама се иска акъл..който уви, нямате!
129
1
 
7
 
! Отговори
САКАТнейшън преди 6 години
Кво стана с реакторите на поляната за 1,2 милярда?
128
1
 
8
 
! Отговори
ДДТ преди 6 години
Маллеее кво крадене ще правят псевдо-патриотите ,не е истина намърдаха се в най мътните министерства.Валери Симеонов стана и председател на ромите и другите малцинства от там поне 10 милиона годишно ще има само за него.После да разправя как живеели с жена му с по 600 лв на месец..
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До u4en А от БиБитко няма ли да вземем,шльоковице ? Особенно от ,,санирането ,и и ,,магистралите ,,Или от ,,къщичката ,,на В. Горанов в полите на Витоша ? Или Цецо Шесте апартамента ?
126
2
 
9
 
! Отговори
тъп народ преди 6 години
Ей хора я се стегнете и стига писахте простотии да ви се смеят и кучетата, каква война какви 5 лева, какви изтребители? Наистина е жалко, че има толкава инфантилни типове в тая държава! Нима мислите, че реално България е независима държава :) Та нали нашите пишман шефове си признаха, за "големите началници" най-официално. Изтребителите в най-добрия случай може да ги пратят някъде зад граница да служат на чужди интереси ...естествено с нашите пари!!! Да Ви *** и простото наивно племе!
125
1
 
14
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
Само не разбрах къде отидоха 16 те милярда заем дето ги взеха нашите хубустници?Всичко за КТБ мафията и за мазилка за панелките ли се наля? Доста пари са а се изпариха нещо никой журналист не смее да пита? Щото агитките ще го водят на мач на някоя поляна...
124
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомнете си как Червеногербера подхвърли преде 3-4 години, че може да ни охраняват турски самолети .Мътеше се нещо и турската армия да ни охранява 50 -60години . Как беше адвокат и пощенски гълъб на Ердоган, така че нищо чудно .И друго си е Американски самолети ,па макар и 3та ръка от Португалия и на 37 години .
123
2
 
7
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Да купим Грипен сега! Б.Б. да вземе заем от Д.П. от Бисеров..от кмета на Неделино..от адвоката на Бисеров...от хидроинженера...от Първанов..от Корни ..от СерГея..от пашата..от японеца...от Дарина.......
122
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да спасим РСК Миг от фалит все пак.