Радев говори с папата за бежанците и трафика на хора

Президентът води наша делегация във Ватикана по повод 24 май
20

Държавният глава Румен Радев води българската делегация, която посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. 

Президентът влезе в двореца Сан Дамазо във Ватикана плътно следван от първата дама Десислава Радева. По протокол Радева беше с тъмносиня рокля и без никакви бижута, предаде Bulgaria On Air.

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск отправил послание към българите за здраве и благоденствие.

"Споделяме нашите тревоги. Говорихме за бежанска вълна, за мигрантите, за трафика на хора, особено на деца", каза държавният глава.

След срещата на четири очи, Негово Светейшество прие цялата българска делегация, част от която бяха вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, както и актьорите Цветана Манева, Мариус Донкин, ректори на висши училища.

Радев подари на папата икона на Светите братя Кирил и Методий, розово масло и книга за делото на папа Йоан XXIII.

Държавният глава също получи дар - бронзов плакет, изобразяващ Св. Мартин, който дава плащеницата си на беден човек, за да го загърне.

На фона на скандала с изказването на Владимир Путин, че славянската писменост идва от македонската земя, веднага след българската делегация във Ватикана пристигна и македонската.

Държавният глава беше попитан как ще коментира факта: "Това е дълъг проблем от много години, мисля, че той трябва да намери справедливо решение".

Президентът изрази надежда, че при сформирането на македонското правителство ще има по-тесен диалог и проблемите с общата история ще намерят разрешението си.

"Поставили сме ясно условие за договора за добросъседство, което е задължително, за да може Република Македония да бъде член на ЕС и на НАТО, и се надявам той да стане факт", посочи държавният глава.

В Рим президентът Румен Радев поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов и пред паметника на братята Св. Св. Кирил и Методий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Този "старшина" /натовски/ превъзхожда огромното мнозинство царски /с промити мозъци, загубили всички войни заради послушанието си/ и комунистически /слабограмотни/ генерали!
13
2
 
4
 
! Отговори
Todor преди 6 години
МАРЕШКИ ДО ПАПАТА БРАТ , БРАВО !
12
4
 
9
 
! Отговори
Еееее преди 6 години
Стига вече сте преекспонирали с думите на Г-н Путин!!!!! КЪДЕ Е КАЗАНО, ЧЕ КИРИЛ И МЕТОДИЙ са българи?! Говорим за СОЛУНСКИ БРАТЯ, И МАКЕДОНСКА ЗЕМЯ 🌍, А НЕ ЗА ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ!!!!!!!!? Но на платени *** така им изнася, това е нов повод да се плюе и преиначава казаното от някой неудобен на "големите патриоти"!!!! Видите ли, ние радеем за България, но потъпкват достойнството ни.... Защо тогава същите "патриоти" се отричат от историята и допускат ПРЕИНАЧАВАНЕ НА ФАКТИТЕ С турското р.обство?
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам, къде е ходил президентя ама докато се развява по света бате Бойко такава гаргара си направи с него днес и самальотите, които се привиждаха на радев, че чак душата ми се напълни :))))
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоооу Радев...Последно откъде е дошла азбуката в Русия? Или по-важно е, че над Крим се вее руски флаг. Продажник!
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бях виждал вярващ комунист. Та нали партията майка на каскета БКП беше забранила всичко.
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мишката, соц. *** Радеф дето вчера мънка и не можа да защити България от гаврата, която недоносеното кремълско нищожество си спретна с историята ни. Това е жалката мишка Радеф.
7
4
 
12
 
! Отговори
Майтапчия преди 6 години
Папата погали ли Радев по главата?Щото един от Банкя много ще ревнува...
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво му е на Радев да ходи във Ватикана да се прави на велик, като и без това там свързват България единствено с атентата срещу Йоан Павел II ??
5
12
 
11
 
! Отговори
Велко преди 6 години
Гласувахте не за президент на България, а за гърмян заек с проруски настроения.
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов има преводачка, а президентът е лишен от такава екстра и затова е принуден да говори на английски.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В македонската делегация имало ли е албанци. Ако не - това е дискриминация.ЩОТО СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ МАКЕДОНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ Е АЛБАНЕЦ, А НА МАКЕДОНСКОТО ЗНАМЕ, В СРЕДАТА НА ВЕНТИЛАТОРА ЩЕ ИМА АЛБАНСКИ ОРЕЛ.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какви македонци става вьпрос, след като са шопи! македония е една измислена шопска престава!
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквах от г-н Президента по категорично позиция!