Комунизмът си отива... Паметникът пред НДК?

Тодор Чобанов, Калоян Паргов и Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 30 май 2017 11:33 | 30 май 2017 11:00, Анисия Иванова
174

Демонтират паметника пред НДК "1300 г. България". Този акт на Столичната община предизвика множество полемики, а и раздели обществото.

Сега монументът е далеч от престижните си години в отминалите комунистически времена и се е превърнал в заплашително чудовище за тези, които преминат под него.

"Паметникът ще бъде демонтиран до края на лятото. Бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей. Прекалено много ще струва възстановяването му. Все още няма яснота какъв ще бъде новият паметник", обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред репортер на Bulgaria ON AIR.

БСП считат, че всяко поругаване или неглижиране на паметници е престъпление за историята.

"Това разделение на обществото трябва да спре. Проблемът в случая е да се намери баланс в облика на НДК, така че да се запази историята. Различното отношение към историческите артефакти пречи на решаването на въпроса. Новият подход е да забравим противопоставянето", настоя Калоян Паргов, председател на БСП – София в студиото на "България сутрин".

Негов събеседник бе и адвокат Димитър Петров от Сдружение "За възстановяване на паметника на Първи и Шести пехотен полк на Първа Софийска дивизия".

Според Петров паметникът при НДК е построен в грях, защото там е съборен предишен паметник на загинали войници, за да бъде изграден този.

"Трябва да се възстанови паметникът "1300 г. България“, но и да бъдат възстановен предишният. Всяко разрушаване на паметници е престъпление", заяви Паргов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Специално на руснаците има толкова паметници, все едно сме в Тоболск, или нещо такова. Айде, от Освободителната война - как да е. То костници, панорами, генерали, ама окей, били се с турците, освбодили ни.Ама тези от 2СВ за какво са, никой не знае. Да са се водили сражения тук? Не. Да са ни освободили от нещо? Не.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има едни загинали кадри на РККА, от пиене на спирт на бургаското пристанище
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 62 Шипка ,Плевен ,Шейново,Стара Загора .....
57
3
 
8
 
! Отговори
художника преди 6 години
Това вече не е паметник, а купчина желязо и арматура. Правилно са решили да го махнат, да консервират барелефите на подходящо място и да се приключи спора. Тоя гнил зъб ли ще снимат туристите в центъра на София??? Ставаме за подигравка от ината на някои "интелектуалци"
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдамммм, време е да "вградим" в *** имената на загиналите савецки войници за асвабаждението ни от монархофашизЪма (баси оксиморона :)).Опссс.....то нямало такива!!!Да се взриви незабавно!
55
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 61А на руснаците колко има?
54
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Ама има на загиналите американци, избивали Българите .
53
6
 
4
 
! Отговори
оратор преди 6 години
До Анонимен 46Говори си -демокрация е...няма кой да те чуе ... гласт в пустиня.Демокрация - свобода на словото ,но не и на действията предприети от командващият състав на едно правителство.Ако същото не падне от власт и не бъде заменено с друго побратимо.Пак същото демагогия !!!
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да е лошо да се вгради самият Старчев в скулптурата. Ти имаш ли идея какви пари е взел тоя за това недоразумение?
51
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махайте я тая грозотия, трябва задължително да убие някой преди това ли, не разбирам каква е драмата?
50
5
 
9
 
! Отговори
ЛЪВСКИЙ преди 6 години
То като го гледам тоя паметник е останала само някаква комунистическа останка от него...... С право ще го разрушат!!!
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен53 Ами трябва да върнем турските имена . А честито! Изплю камъчето .
48
6
 
5
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Вместо да се руши скулптурата,защо не се помоли Старчев да вгради в него при ремонта и емайлираните плочи с имената на вйниците в него и да обогати съдържанието на паметника?
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво общо имат язовири и тецове с "паметниците" на човеконенавистния режим?Иначе за ИМЕНАТА на градове и села си прав. Трябва да се променят веднага. Може ли да има град гошотарабово??? Срам!Добре, че Варна, Добрич, Царево, Монтана, Дупница и други се освободиха от гнусните си сАвецки названия.
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че бутнат ли го тоя "петокрилен шестоъгълен седмо***ник", както е известен сред софиянци, следващото като нищо ще е ***. Ей това тревожи другарете и сън не им дава. Паметник на загиналите във войните българи може и да няма, но паметници на "армията освободителка" и комунизма трябва да има.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българин Дали ще се чудят, че ни управлява комуниста от Банкя или че Д. Главчев е също комунист .?А Министъра на правосъдието е и Партиен секретар . Дали ще се чудят, че котилото ГЕРБ е изцяло от комунисти ?
44
3
 
9
 
! Отговори
? риторика преди 6 години
Кога ще има паметник на Борисов и др.лидери на демокрацията ,които затриват България 30 години !
43
4
 
6
 
! Отговори
Роки преди 6 години
Разбира се, че ще го бутнат! Не е въпросът в това, че е комунистически, а е адски грозен!!! Как може за 1300 годишнина да сътворят такъв отврат - то бива бива, ама.... Летящата чиния (напълно ненужна) е 100 пъти по-хубава от този смешен паметник 1300 год. Ама нали е за партията, там празно няма, червените *** не жалят средства за кретенската си идеология! Срамота!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гради ,а не разрушавай !Да им го беше казал, преди да заличат паметните плочи на загиналите войници, Конфуций.
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако трябва да бъдем честни, да вземат да бутнат язовирите, половината от всички градове, да изкъртят жп релсите, паркове, пътища, аец, тецове, мостове и тунели итн. Те всички са от онова време. Страна която не си пази и признава историята, каквато и да била тя, няма бъдеще. От историята се вземат поуки. Не се трие, не се променят учебници. Какво ще учат децата за тези 27 год? Корупция, тотален срив на икономиката, мизерия, престъпност, и масово зомбиране. Това също е част от историята.