След КСНС-то за сигурността: Ще модернизираме, ще актуализираме...

Президентът Радев доволен от обединението на политиците по темата
Обновена: 30 май 2017 14:47 | 30 май 2017 14:30, Веселина Йорданова
27

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След по-малко от месец - до 20 юни, трябва да е готов анализ на системата за сигурност с хоризонт следващите пет години. Това стана ясно след първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев.

"От изключителна важност е да сложим всички ресурси на масата, да преценим отново дефицита от способности и да направим ефективно разпределение на ресурсите по отделните елементи от системата за национална сигурност“, каза държавният глава след заседанието.

Още по темата
Участниците в Съвета обсъждаха близо четири часа рисковете и заплахите за националната сигурност и необходимите мерки, които да бъдат предприети.

До 30 юни трябва да бъдат разработени конкретни планове за ускоряване на проектите за модернизация на армията и за поддръжка на наличната техника. До края на 2017 година трябва да е готов национален план за достигане на 2% от БВП за отбрана до 2024 година, съобщи още президентът.

Радев благодари на участниците в КСНС за постигнатия консенсус и изтъкна, че без разбиране по проблемите на сигурността няма как да има икономическо развитие и просперитет в държавата.

Президентът изтъкна и че трябва да се създадат условия за водене на пълноценна бойна подготовка, да има възможности за кадрово и професионално развитие, да се вземат мерки за доокомплектоване на състава.

По думите му е необходима актуализация и усъвършенстване до края на 2017 година на Стратегията за национална сигурност, която не съответства на съвременната среда за сигурност.

Радев посочи и че е необходима актуализация на нормативната уредба, недопускаща външна намеса във вътрешнополитическия живот на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
11
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Хахаааа...вижте ги бееее!!! Хахааа...всичките 40 ,без али баба !!!
2
0
 
10
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Двусмислено: Най-големият зад.ник е Борисов /от снимката/!
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплата за редник-не по-ниска от средната бюджетна.Заплата за лейтенант-не по-ниска от 2 средни бюджетни.И много учения.Всичко друго е компромис.