Ние ги хващаме, те ги пускат... с електронни гривни

Цецка Цачева поиска е-проследяване за предсрочно освободени от затвора
24
Ние ги хващаме, те ги пускат... с електронни гривни
Снимка: архив, Булфото

Задължително електронно проследяване за предсрочно освободени от затвора ще предложи правосъдният министър Цецка Цачева. Законовите промени ще са в НК, НПК и Закона за изпълнение на наказанията и задържането. Проследяването се извършва с т.нар. "електронни гривни".

Още по темата

Повод за промените е решение на съда за предсрочно освобождаване на двама от членовете на групата за отвличания "Наглите".

Цачева заяви, че се надява окончателните решения на съда в тези случаи да са такива, каквито очаква обществото ни.

Тя обясни, че ангажиментите на администрацията на затвора са да даде становище дали са изпълнени изискванията за предсрочно освобождаване. В единия от случаите администрацията е дала отрицателно становище, а в другия – положително. Прокуратурата атакува решенията на съда пред по-горна инстанция, пред която представителите на администрацията на Софийския затвор ще поддържат протеста на прокуратурата, съобщи още Цачева.

Правосъдният министър счита обаче, че подходът, по който тези становища се дават, е формален, защото се спазва буквата на закона, без да се отчита обществената опасност на определен вид деяния. Затова Цачева иска завишаване на контрола и да се изготвя единно предложение от страна на администрацията на затвора според критерии за степен на риск, възможност за ресоциализация на лицето и др.

Цачева съобщи, че задържаният за подкуп съдия от Агенцията по вписванията Йордан Раденков вече е уволнен. Тя е назначила и допълнителна проверка в Агенцията. Цачева обяви и че е възложила обсъждането на вариант за въвеждане на такса за експресни услуги, когато се изисква спешно да бъде извършено вписване.

Министърът смята, че по този начин ще се противодейства на корупционния натиск. Цачева обяви, че Раденков си е позволявал да изисква дела, разпределени на други съдии и че ще бъде безкомпромисна за случайното разпределение на делата.

По отношение на назначението на Зорница Даскалова за директор на Агенцията, Цачева заяви, че тя е с добра характеристика на опитен юрист и отговаря на изискванията за длъжността.

"Доверила съм се, работата ще покаже дали тя ще се справи на поста", допълни министърът.

На въпрос случайна ли е концентрацията на сделки в КЗК, свързани директно или индиректно с Делян Пеевски, докато Даскалова е била член на Комисията, Цачева отговори, че не й е вменено като задължение да изследва този въпрос.

Тя коментира и решението на ВАС, че референдумът на Слави Трифонов не е задължителен, като посочи, че то се определя от фактите – наличие на определен брой подадени гласове в допитването. Министърът обаче напомни, че партия ГЕРБ се е съобразила с волята на близо 2.5 млн. български граждани и има "висящ законопроект" в НС в този смисъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Раздразнен преди 6 години
"задържаният за подкуп съдия от Агенцията по вписванията Йордан Раденков вече е уволнен" -- А защо не е лишен от право да работи на държавна работа оттук нататъка?'предсрочно освобождаване на двама от членовете на групата за отвличания "Наглите"] -- ЗАЩО!? Платили са на някой като горния ли?
17
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Кой кого хваща не знам,делата се точат с години,особено тези на по-особени другари,упс-"подсъдими".
16
0
 
8
 
! Отговори
преди 6 години
Предлагам да ги пускат със златни гриви. Да стане цирка перфектен.
15
0
 
0
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
МУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Раденков вземал по 50 кинта от частни фирми,за да им придвижи по-бързо документите?!направо Ужаст братя.Не че не заслужава да яде дървото,но подобни ръководители като Цачева,са изградили системата да действа по този начин!А за онези които разграбиха и продължават да ограбват държавата какаво следва?на тях защо постоянно им се разминава и няма нито един виновен?
13
1
 
9
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Гооооооспоооодиииии,докогааааа!!!!Това НЕЩО на фотото.....му стига вече бееее!!!!То това,срама няма!!!
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече почти 30 години ни демонстрират нагледно, че ако си престъпник нищо не може да ти се случи, може само да спечелиш от това. Цяло поколение израсна, виждайки точно това, а после кършат ръце, че имало голяма престъпност. Поне едни скап.ани убийци накарайте да си излежат присъдата...
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ЗАЩО ИЗОБЩО ТРЯБВА ПРЕДСРОЧНО ДА ГИ ПУСКАТ СЛЕД КАТО СА ОСЪДЕНИ НА ОПРЕДЕЛЕН СРОК КОЙТО ПЛЮС ТОВА Е МИНИМАЛЕН ЗАРАДИ ПОДКУПНИТЕ НИ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ!ТО ЗАТВОРА НАЛИ ЗА ТОВА Е ЗАТВОР ЧЕ ДА СЕ СПАСИ ОБЩЕСТВОТО ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!ВИЕ ТАМ В ПАРЛАМЕНТА ЗА КЪВ ЧЕ П ГИ ПРИЕМАТЕ ТОГАВА ТЕЗ ЗАКОНИ?В ЗАКОНА ПИШЕ ЕДНО ПЪК СЕ ПРАВИ ДРУГО
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, което ни казват, е че можете да крадете, отвличате, изнудвате, убивате. Единствения риск, който поемате, е да ви сложат електронна гривна... ако ви хванат... и ако не успеете да подкупите съда и получите присъда (нещо малко вероятно). В България престъпността е висока, защото да си престъпник е изгоден бизнес с минимален риск - печалбата от престъплението е примамлива, а вероятността да ви приберат на топло почти нулева. Дори да се случи, бързо ви пускат.
9
0
 
11
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Не че няма хляб идеята но първо да се обмисли от инженери а не от адвокати и икономисти. Освен това по-голяма тежест ще има ако за всяко обвинение се дава отделна присъда и се сумира, а не както е сега да се взема само най-голямата и след да ги пускат след малко време на свобода. При рецидив-от 3 присъди нагоре- всяка присъда да е ефективна и с максимална тежест без облекчения. Има и още няколко идеи които ще ускорят процесите но трябва и съда да не се крие зад буквата на закона.
8
0
 
10
 
! Отговори
значи преди 6 години
когато паднеш с 5:0 редно е да се завреш някъде, тая изпълзя до съдебен министърЮ!Га ти дебелоочието!
7
1
 
6
 
! Отговори
до Сандокан преди 6 години
Е то между Бай Марин и Сецка няма разлика и двамата са от едно котило.
6
0
 
14
 
! Отговори
ами преди 6 години
Правосъден министър?????????Няма не искам,няма недей Квачката ще е---правосъден министър,като няма да е президент................
5
6
 
15
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
За Червените Кхмери, които пишат тук, да припомня - Бай Марин (вицето на Гоцето) пускаше и амнистираше масово рецидивисти срещу 2 коняка само.
4
2
 
13
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
До НадяКъде одиш ***, рекох че сме те затрили
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
партиен секретар-министър на правосъдието!?Е те такова чудо само у БГ го има.
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо трябва да има предсрочно освобождаване за изверги дето са рязали пръсти и си ги пращали като подаръци на близките на похитените? Съгласен съм за предсрочното освобождаване но то да се отнася за осъдени, чиито деяния не са с такава обществена значимост.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ясно... ойде коня у ряката...