Плевнелиев пак за стенограмата за КТБ: Да не се пипа!

"Банковата стабилност е ключов елемент за националната сигурност"
31 май 2017 18:45, Петя Славова
185
Плевнелиев пак за стенограмата за КТБ: Да не се пипа!
Снимка: архив, Булфото

За пореден път президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), изрази несъгласието си с намерението на наследника си Румен Радев да разсекрети стенограмата от консултативната среща при държавния глава на 29 юни 2014 г., свързана със ситуацията във финансовия сектор в страната.

Плевнелиев декларира позицията си в отговор на получено от Администрацията на президента Румен Радев писмо, съобщават от офиса на бившия държавен глава.

Още по темата

В отговора си Росен Плевнелиев подчертава, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност и че въпреки изминалите почти три години от направените консултации, общественото мнение в страната е твърде чувствително по отношение на банкова система.

Според бившия президент от тази гледна точка е трудно да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация за банковата система в страната. Точно това е причината, поради която в редица закони е предвидено, че подобни данни са "тайна", не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи, посочва Плевнелиев.

Той изтъква, че като един от основните гаранти за националната сигурност, президентската институция е призвана да направи внимателно тази преценка.

"Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения", пише президентът Плевнелиев.

"Ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи", посочва още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
47
 
! Отговори
Един преди 6 години
Роско, спри да се правиш на интересен, батенце. Пет години беше президент и не беше интересен, няма шанс сега да станеш. Яж си лапада и си трайкай.
96
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво общо има една банка с националната сигурност освен ако няма замесени политици и партии , и то такива партии който са на власт , ако не бяха на власт щяха да покажатвсичко
95
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дефакто Челхю казва да си траем и търпим мутренските далавери щот инак ще стане по-зле като излязат част от кирливите им ризи наяве. Ей това каза накратко.
94
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо не трябва да се пипат стенограмите??? Кой ви дава право да криете от хората? Страх ви е да не стане ясно какви сте ги вършили, как организирахте тоя безпрецедентен пладнешки грабеж? И няма съд, няма присъди и виновни. Милиарди се изпариха!!! Така криеха безобразията си по времето на Тато, днес децата им продължават традицията.
93
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Анонименкъде беше Крим до 1956 год Преди Хрушчов да им го подари на Украинците
92
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоа кой беше и защо ни занимавате с мнението му?
91
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДНЕС ВОЕННИ ЧАСТИ И ТЕХНИКА ОТ ОКУПАЦИОННАТА АРМИЯ навлязоха в България откъм Гърция.Окупаторите ще преминат през цялата страна на път за Румъния, но за сега спрели в Ново село.
90
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАК ДОПУСНАХА ТОЗИ НЕПРОСВЕТЕН ПОЖАРНИКАР ОТНОВО ДА СТАНЕ ПРЕМИЕР? Как---Как?????
89
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този какво общо има с президентската институция? Вече други хора решават там, този е аут.
88
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А К`ВО СТАНА С ОНЕЗИ 4 МИЛИАРДА, КОИТО ИЗНЕСОХА в чували СЪС САМОЛЕТИ В ЛИВАН И ОТТАМ КЪМ КАРИБИТЕ? Преди четири години беше скандалът и беше услужливо замазан от медиите.
87
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да обясниш на Вуте, че въпросът е в принципа?Той иска да чуе някоя жълтинка!
86
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМА НЕЩО МРЪСНО ОКОЛО ПЛЕВНЕЛИЯТА ВЪВ ВРЪЗКА С КТБ.ЗАТОВА СЕ ГЪРЧИ КАТО НАСТЪПЕН ЧЕРВЕЙ И НЕ ИСКА РАЗСЕКРЕТЯВАНЕ
85
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 118."Как допуснаха този непросветен летец да стане президент!? Как, как, как....!???!???"Рос.ката не е летец. За непросветен си прав.
84
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка медийна изява на Плевнелиев превръща десет рисофила в православни ангели. Дерзай Росене!
83
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хей ДРУГАРИ МЛАДИТова ли е новата опорна точка - златния резерв и 60-те години. Пропуснал си да споменеш Марин и какво правел за два коняка. Така щеше да имаш малко повече надежда да отклониш вниманието от темата.
82
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След това изявление на р.оско стенограмите задължително трябва да се разсекретят. Очевидно около фалита на КТБ има нещо вонящо, в което са замесени хора от елита или куп други неща, които е трябвало да бъдат скрити.
81
28
 
9
 
! Отговори
Хей ДРУГАРИ МЛАДИ преди 6 години
Как със всичко сте наясно бе другари.Плюете!И критикувате.А къде бяхте като продадохме целият си златен резерв на руснаците през 60те. Къде е резерва от два милиарда в швейцарска банка в края на 80те.Защо не плюхте по,,назначените " милионери с куфарчетата.,,Крушката си има опашка " и банковите проблеми не започват и не завършват с КТБ.България не е държава на 10 години както я изкарвате с вашите,,тълкувания" 70 години и разкатавате фамилията на милата ни държава и все друг е виновен.Езуити!!!
80
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че Цецка не стана президент. Докато оправдаят изчезването на 16-те милиарда, колко ли банки биха изгърмели под нейното юридически вещо управление.
79
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сериозен въпросИ кое от тези "антируски изявления" не беше вярно? Всучки страни от ЕС са съгласни, че руската *** яоди хибридна война против съмза. Всички цивилизовани държави отхвърлят анексията на Крим. Дори и Китай не одобрява анексията и декларира, че държи "на териториалната цялост на Украйна". ООН също определи анексията "йато агресия и втененна окупация на полуострова от Русия " и и възложи отговорността за всички насилия ставащи там. Кое не е вярно русофилче?
78
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Росене, нищо хубаво не те чака отсега нататък в жалкият ти живот.