Плевнелиев пак за стенограмата за КТБ: Да не се пипа!

"Банковата стабилност е ключов елемент за националната сигурност"
31 май 2017 18:45, Петя Славова
185
Плевнелиев пак за стенограмата за КТБ: Да не се пипа!
Снимка: архив, Булфото

За пореден път президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), изрази несъгласието си с намерението на наследника си Румен Радев да разсекрети стенограмата от консултативната среща при държавния глава на 29 юни 2014 г., свързана със ситуацията във финансовия сектор в страната.

Плевнелиев декларира позицията си в отговор на получено от Администрацията на президента Румен Радев писмо, съобщават от офиса на бившия държавен глава.

Още по темата

В отговора си Росен Плевнелиев подчертава, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност и че въпреки изминалите почти три години от направените консултации, общественото мнение в страната е твърде чувствително по отношение на банкова система.

Според бившия президент от тази гледна точка е трудно да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация за банковата система в страната. Точно това е причината, поради която в редица закони е предвидено, че подобни данни са "тайна", не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи, посочва Плевнелиев.

Той изтъква, че като един от основните гаранти за националната сигурност, президентската институция е призвана да направи внимателно тази преценка.

"Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения", пише президентът Плевнелиев.

"Ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи", посочва още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
34
 
! Отговори
Мдам преди 6 години
Тоя тотално доказа че яко е изкукал. чудя се дали не му трябва жълта книжка
76
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плевнелиев за пореден път доказа, че е т.ъпанар. АТова запъване "не, не искам да се отварят" ще нажежи обществения интерес до червено. Дори хората, които въобще не ги е интересувало съдържанието сега ще искат на всяка цена да разберат какво толкова пише там. Ако е искал да попречи на разпространяването на съдържанието, той направи точно обратното възбуди до краен предел любопитството на хората... за което аз лично му благодаря...
75
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ирландската пастирка нарушава основните демократични принципи на прозрачност и достъп до информация. Иначе на думи е голем демократ и беше много възмутен от Путиновата диктатура. Убеждавам се че божието наказание му е заслужено и справедливо въпреки че в началото си мислех че е прекалено.
74
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек и добре да живее, идва ден за отваряне на стенограмите! И богатите също плачат!
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Mr.STARBUCKSИ добре че не разбират какъв точно е гадния смисъл, иначе ще го линчуват.
72
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От какво те е страх Росене? Какво криеш от хората? Кажи как забогатя, сигурно си пестил от закуските. Само не ми казвай че е от гурбета в Германия. Как от некадърен програмист стана топ строител? Много въпроси и все неудобни...
71
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато политик иска да ви излъже, никога не казва "искам да ви преметна". Винаги твърди, че се грижи за вашето добро.
70
0
 
10
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
ВСИЧКИ ГЛЕДАМЕ, НО МАЛКО ВИЖДАМЕ КАКВО ВСЪЩНОСТ СТАВА.
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предишния радетел на опазването на тайните за КТБ и за спасяването на банката беше Костов - както се разбра по-късно ставало дума за чисто лични негови финансови интереси и връзки с банката. Сега какъв е случаят с Плевнелиев?
68
1
 
21
 
! Отговори
Сериозен въпрос преди 6 години
Ако не бяха антируските изявления и политика на Плевнелиев,с какво друго бихте могли да го запомните?Въпросът ми е сериозен - абстрахираме се от темата Русия за Плевнелиев, какво друго направи той за 5 години като президент на България?
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали за баннките е нормално провеждането на краш тест. Ами ето един, с отварянето на стенограмите.
66
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е платил с неговите пари фалита на КТБ да не се пипа, ама като е платен с парите на данъкоплатците, в т. ч. и с моите искам да знам какво точно е станало, защо, кои са замесени и кой се е облагодетелствал. Бившият президент има интересни разбирания за демокрация - направи всичко възможно да ореже въпросите за референдума на Слави, сега се опитва да ни лиши от правото на информация, а често се бие в гърдите като защитник на демокрацията и западните ценности.
65
1
 
12
 
! Отговори
Я преди 6 години
Я СЕ СКРИЙ В МИША ДУПКА - НАЙ ЩЕ ТИ МЯСА.
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо е удивително как човек замесен в корупция настоява медиите да не го разследват. Не е ли време и тук някой крадлив политик да отиде в затвора? Защо главния прокурор мълчи и пак се крие???
63
0
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Да не вземе Путин да излезне от тая стенограма да го хване за тва дето го няма мистър Бийн та така се плаши туй подчовеченце дребно!
62
0
 
19
 
! Отговори
$ преди 6 години
Роска, колко ти плащат да го кажеш това?
61
0
 
14
 
! Отговори
ох, преди 6 години
ЩО НЕ ПИПНАХМЕ ТЕБ?!
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задължително да се отвори и крадеца чехлио на съд. Бойко не бива да прикрива от правосъдието това нищожество
59
0
 
22
 
! Отговори
Иван Иванов преди 6 години
Досиетата - да, стенограмата - не. Голям демократ, голям праз.
58
6
 
1
 
! Отговори
До 80 преди 6 години
Примитивен въпрос на осмокласник. Сигурно и за ракетостроенето си така вещ. Аман от невръстни хъш.лаци.