Законът за концесиите – на депутатските банки

Президентът Радев му наложи вето, но ГЕРБ държат на него
Обновена: 31 май 2017 10:19 | 31 май 2017 10:15, Камелия Цветанова
6
Законът за концесиите – на депутатските банки
Снимка: архив, Булфото

Депутатите от ГЕРБ отново сложиха Закона за концесиите на масата. Той е внесен за ново разглеждане от шефа на правната комисия Данаил Кирилов.

Законопроектът бе приет на второ четене в последните дни на 43-тото Народно събрание, но след разговор със синдикатите и представили на БСП президентът Румен Радев наложи първото си вето именно върху него на 2 февруари, едва десетина дни, след като официално пое властта на "Дондуков" 2.

Още по темата

Според държавния глава законът въвежда широки граници за субективизъм и възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес. Освен това бил приет малко преди разпускането на Народното събрание с минимално мнозинство, а подобни промени трябва да стават след широк обществен дебат.

Президентът обясни още, че с приемането на Закона за концесиите се предвиждат промени в 29 други закона, с което се навлизало дълбоко в икономическите взаимоотношения.

Това пък накара Европейската комисия да стартира наказателна процедура срещу България, тъй като със законопроекта се въвежда европейска директива.

Заради това Кирилов обясни, че сега законът трябва да бъде приет ударно, за да бъде избегната санкцията от ЕК заради забавянето на транспонирането на европейското законодателство.

"Няма да чакаме законопроектът да минава за разглеждане в Министерския съвет. Това е важен законопроект, а ветото беше наложено в изключително неподходящ момент, без сериозни аргументи, действаше се конюнктурно", коментира Кирилов.

Законът за концесиите се оказа доста спорен – бизнесът го подкрепи, но пък природозащитниците излязоха на протести.

Едно от основните възражения срещу закона е възможността за удължаване на срока на концесиите. Според еколозите по този начин се въвеждат "вечни концесии".

Законът предвижда ограничение на срока на концесията от 35 години, но той ще може да бъде удължаван с решение на парламента. Издадените от кметовете концесии също ще могат да се удължават, но с решение на общинския съвет, подкрепено от 2/3 от тях.

Според Данаил Кирилов точно това била една от гаранциите, че концесиите няма да са "вечни".

По думите му основната гаранция за това е, че срокът е един от критериите, по които се състезават кандидатите. Другият е стойността. И двете се базират на финансово-икономически анализ, изготвен от концедента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС не ни пишат законите. Нашите мутри ги проектират, и си слагат каквито си искат клаузи и вратички, с които си правят далаверите. Затова президента наложи вето, а не за да прави мръсно на ЕС.
3
0
 
5
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
какви ОЛИ***ГОФРЕНИ управляват България не е истинааа ........а народа и той *** като *** ....
2
0
 
6
 
! Отговори
бг простаци преди 6 години
КАКВИ *** упраляват тая клета държавица не е истина ! а народа ......не ми се коментираа ....
1
0
 
15
 
! Отговори
Негодници преди 6 години
Цялата държава изпораздадаха. Нищичко не ни остана. Проклети да са!