ГЕРБ за свободата на "Наглите": Проблемът не е в закона!

Цветанов иска публичност за съдии, които "тревожат жертвите"
1 юни 2017 14:37,
69
ГЕРБ за свободата на "Наглите": Проблемът не е в закона!
Снимка: архив, БулФото

Съдът е този, който решава за предсрочното освбождаване на затворниците. Това заявиха категорично от ГЕРБ по повод на предсрочното освобождаване на двама от "Наглите" - Ивайло Евтимов - Йожи и Любомир Димитров Гребеца.

Още по темата
Изявлението на управляващите идва след медийни публикации, в които се твърди, че промени в НПК са отворили вратички в закона за предсрочното освобождаване на затворници.

В поправката се дава възможност задържаните лично да подават молба, което преди е било право само на затворническата администрация и прокурорите.

От ГЕРБ се категорични, че с промените са се съобразили с европейските изисквания, но не са променили начина, по който се вземат решенията. Съдът е този, който решава дали да уважи молбата или да събере още доказателства.

"В момента да се прави интерпретация, че някой друг носи отговорността или българският парламент, това е несъстоятелна теза. Парламентът е приел закон, който не противоречи и не променя начина за вземане на подобни решения. Никой не ограничава съдията, който взима това решение, да поиска допълнителна информация. Дори само от вестниците да се беше информирал, щеше да събере информация за всичко случило се", настоя председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Да насочим фокуса другаде. Нека има публичност и на хората, които отсъждат по този начин и нарушават общественото спокойствие, създават тревоги на жертвите и на всички български граждани", призова той и припомни, че няма български граждани, които не знаят кои са "Наглите".

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че основната промяна е, че е премахната формата "комисия", която дава анонимно колективно становище по въпроса настъпили ли са предпоставки за промяна на режима на изтърпяване на наказанието.

"Вместо формата комисия, персонализирахме отговорността. Всеки един от участниците дава лично становище и стои с всички форми на отговорността. Такова становище дава директорът на затвора, зам.-директорът по изтърпяване на наказанията, психологът, социалният работник", обясни Кирилов.

Това обаче не променяло предпоставките за настъпването или ненастъпването на предсрочното освобождаване. "Това винаги е било дейност, извършвана от съда", допълни той.

"За Гребеца психологът е дал отрицателна оценка, за Йожи - има категорично становище, че не трябва да бъде освободен. Тук си задаваме въпроса дали съдията, произнесъл се по вътрешно убеждение, е направил необходимото да се запознае максимално с информацията", добави и Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА КНИГАТА НА ГИНЕС СА НАШИТЕ УПРАВНИЦИПРЕСТЪПНИК НЕ МОЖЕ ДА ОСЪДИ И ПРАТИ В ЗАТВОР ПРЕСТЪПНИК!ВСИЧКИТЕ ИМ БЕЗКРАЙНИ"ТЕАТРАЛНИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ"СА НАИСТИНА УНИКАЛНИ ПО СВОИТЕ ВАРИАЦИИ,РАЗБИРА СЕ ПРИМИТИВНИ И СТОЯЩИ НА ЕДНО МЯСТОБЕЗДЕЙСТВИЕТО ОТНОСНО ПРЕСТЪПНОСТТА,КАКТО И ПОЛАГАНЕ НА АДЕКВАТНИ ГРИЖИ ЗА НАРОДА!ТЕ СИ МИСЛЯТ,ЧЕ НЯКОЙ ИМ ВЯРВА,А ХОРАТА ИЗНЕМОГВАТ ОТ ПРЕСТЪПНОСТ,БЕЗПАРИЧИЕ,БОЛЕСТИ И т.н.,ОНЕМЕЛИ ОТ РЕАЛНОСТТА В БГ. ИЗГОНИХА МИЛИОНИ С ТЕЗИ"ГРИЖИ",А ОСТАНАЛИТЕ"ЧАКАТ ЛИ ЧАКАТ"...КРАЯ СИ!
53
1
 
17
 
! Отговори
Спеца преди 6 години
Не било закона на ГЕРБ , който е писан в защита на мутрите , а било Съда!Същия Съд който оправда Цвъки , цяла плеяда от гербарски мутри , много е вероятно да пусне и кмета на Галиче , тоя изряден гербаджия!Даа Цветанов ги мери със своя аршин на недоучил физкултурник от ГЕРБ!
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ББ и ЦЦ са едни от най-големите ПРЕСТЪПНИЦИ на Прехода.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До М, да ...Не, законовносителите и законогласувателите.
50
1
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До ... От ГЕРБ саЗаконотворците ли, пак?
49
0
 
11
 
! Отговори
... От ГЕРБ са преди 6 години
категорични, че с промените са се съобразили с европейските изисквания, но не са променили начина, по който се вземат решенията. Съдът е този, който решава дали да уважи молбата или да събере още доказателства...---Е, анджък де!Вместо изрично да опишете случаите и кой, кога и как има правото на и може, с което да се елиминира всякава възможност за превратно тълкуване по вътрешни, финасови, партийни и други убеждения, се изтипоса поредния устройващ някого запъртък.А сега ни и плакнете!
48
2
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Защо такова нещо неможе да се случи в Германия, или във Великобритания, или в ....? Защо? Защо решенията на бълг.съд най често се разминават с решенията на външен и/или международен съд по едно и също дело? Проблемът ако не е в хората /най-вероятно е така/ то е .... къде?
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еднокнижника, Прас-ето и Цацата откраднаха 4.85 млрд от КТБ и никой не им потърси сметка.За какво въобще говорим.България е страната на неограничените възможности и собственост на собственика на ГЕРБ, който си прави каквото си ще.И медиите му слугуват. Не безплатно все пак.
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние българите знаем къде е проблема - проблема е там ,че българските политици са всеядни ! За пари те са готови на всичко ! и със сигорност и този закон е в услуга на вашите събратя -престъпниците !
45
1
 
13
 
! Отговори
ми като не е преди 6 години
в закона, защо?1. Се оправдавате.2. Го променихте набързо в последните дни на предишния парламент и благодарение на това сега " Наглите" могат да излязат.Че съдии са корумпирани то е ясно. Ама в предишния ватиант немаше такава възможност.Кой ги предложи поправките и кой ги гласува?
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахаха,наглите са в парламента и опоскакаха милиарди от КТБ!А сметка никой не им търси!
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И по време на БСП не бяхте китки за мирисане,имаше един посредник,който решаваше делата вместо съдиите,в зависимост коя от спорещите страни ще плати повече!Присмял се щърбел на хърбел!
42
0
 
13
 
! Отговори
Грешка беше 89-та преди 6 години
Революция и промяна без кръв неможеда стане .Гербер да каже че нещо е сгрешил ,тва е чудо !Винаги други са виновни и най вече БСП.Как е възможно отгледани комунисти да мразят създателите си !!!! Трябвало е да ги обесите всички тогава през 89-та гове *** за да се знае че с българите шега и гавра небива, уви османското владичество е пречупило всихиката ни дасе корави и безкомпромисни будни хора.Престъпниците които сеят смърт не бива да живеят !Върнете смъртното наказание ,да го ду ха ЕС!
41
1
 
16
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
Докато не се смени Цацаров, пионката на Мутрата, няма да видим нито един гербераст в затвора.
40
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-нагъл от Цветанов не знам дали има.И защо още не е в затвора ?
39
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-сигурния признак дали са се "разкаяли" и "поправили" е връщането на парите от изнудванията. Не са ли ги върнали, нищо не говори за разкаяние, просто искат да харчат на свобода заграбеното. Съдията едва ли би могъл да има съмнение по въпроса за "разкаянието" докато парите са у престъпниците. Ама на българския съд съвестта му говори едно или друго, според това, колко му платят.
38
6
 
12
 
! Отговори
Я първо помислете... преди 6 години
Наглите са в парламента..... а тези са като Робин Худ....те отвличаха основно милионери като Гунински/ Вальо Златев, Киров/спонсора на Герб/, Бонев/ дясната ръка на Гриша Ганчев/, сина на Краус....все Крадци и мошенници БЛИЗКИ ДО ВЛАСТТА отвличаха. Затова и ги заловиха и кръстиха Наглите...ако отвличаха хора които не са близки до власта още нямаше да ги хванат.
37
9
 
4
 
! Отговори
Да живее преди 6 години
Да живее БСП/БКП. Да живеят Наглите. Да живеят всички червни , корумпирани съдии. Да живеят всички в Централния.
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да очакваш от държава в която първият и вторият човек са мафиотите неграмотници като ББ и ЦЦ.
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тук си задаваме въпроса дали съдията, произнесъл се по вътрешно убеждение, е направил необходимото да се запознае максимално с информацията", добави и Цветан Цветанов."Съдията се е запознал максимално с информацията за постъпленията в банковата му сметка.