Главчев остава главният на НС-то с... 4 гласа разлика

Шефът на НС се защити: Не нарушавам правилника!
Обновена: 1 юни 2017 12:02 | 1 юни 2017 11:48,
52
Главчев остава главният на НС-то с... 4 гласа разлика
Снимка: архив, Булфото

Димитър Главчев остава шеф на парламента. 4 гласа не стигнаха на опозицията, за да успее да го свали от председателското място на Народното събрание. 

Искането бе внесено от БСП вчера с мотива, че Главчев допуска език на омразата в пленарната зала и защото вече повече от месец парламентът не може да заработи в нормален ритъм. 

ГЕРБ и Патриотите подкрепиха Главчев и гласуваха против искането на БСП. За оставката на парламентарния шеф бяха социалистите, ДПС и " Воля".

Още по темата

118 депутати бяха против освобождаването на шефа на парламента, а 114 гласуваха за оставката. 

Това стана след почти тричасови дебати, в които от ляво и дясно си разменяха обиди и контраобиди за своето минало, това на бащите и дядовците си.

Депутати от БСП и от ГЕРБ се атакуваха с това чии бащи са убивали в концлагерите, а ДПС и Патриотите чий език на омразата е по-опасен. 

"Уважавам всички български избиратели, деленето на наши и ваши противоречи на Конституцията", обясни Главчев. Той беше категоричен, че не само, че не нарушава системно правилника, но и изобщо не го нарушава. 

"Мотивите ви си противоречат, според тях председателят хем не упражнява правомощията си, хем превишава правощията си", защити се шефът на парламента и се обърна към БСП: "Какво искате, да налагам наказания или да не си превишавам правомощията?". 

Шехът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов даде подкрепата си за Главчев и призова, ако този месец е бил изпитателният срок на парламента, страницата да бъде затворена и да започне да се работи с консенсус и конструктивно. 

В края на дебата Цветанов поднесе извинение на социалистите, ако са се почувствали обидени от декларациите на ГЕРБ срещу БСП. 

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова му отвърна, че БСП и ГЕРБ са различни и няма как да се обединят.

"Тази колаборация между различни идеологически платформи доведе до обезличаване на лявото и дясното и няма как да се съгласим, дори това да минава през пост шеф на парламента и министър в кабинета", каза тя. 

Преди това Снежана Дукова от ГЕРБ нарече искането на БСП за оставка на Главчев "елементарно скалъпен пасквил". 

"Когато гръм удари, как ехото заглъхва... Еуфорията от президентските избори отмина, гърмът от парламентарните ви удари, нека ехото не заглъхва толкова дълго", обърна се Дукова към социалистите. 

Филип Попов от БСП пък попита Главчев дали за него изпращането на БСП в Сибир е обида или екскурзия. Той се възмути и че шефът на парламента не е реагирал на обвиненията срещу червените, че не са българска партия. 

Вежди Рашидов от ГЕРБ призова дебатът да бъде прекратен: "Прекратете този срамен дебат, да гласуваме и да спрем да омерзяваме. Четири години ще стоя тук не искам да се къпя в мръсна вода".

ДПС защитиха искането на БСП и обясниха, че то не е безсмислено. "Системно и неведнъж председателят остава безучастен към езика на омразата. Езикът на омразата не е ново явление в българския парламент и българското общество", каза Хамид Хамид от ДПС. 

В края на дебата Александър Симов цитира стихове от депутата от ГЕРБ и бивш кмет от СДС на Пловдив Спас Гърневски, посветени на комунизма. Тома Биков от ГЕРБ пък цитира "Бесове" на Достоевски. 

"Тук четем стихове, цитираме книги, много се одухотворихме", заключи председателстващият парламента Цвета Караянчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАКРИВАЙ! Безделни харантутници!
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко е важен Волен за демокрацията! Онова беше само златен пръст! Сега е много, много по плодовит орган.....!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 гласа - 4 години! Единият глас е на оня от ДПС по системата 9/9 произлязла от 15/15. Имаше една подвижна психиатрия от Пловдив по същата схема с номер 13/13, но извънредните избори я спасиха от повече излагане. Ана Барекова или по точно Баракова, която по вина на Бареков пострада малко.
20
3
 
26
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ГЛАВЧЕВ Е ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НАЙ-МАЛКО ПОРАДИ ФАКТА, ЧЕ Е ПОД МАФИОТСКОТО ВЛИЯНИЕ НА БОКО, КОЕТО ВПРОЧЕМ ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ ГЕРБАДЖИИ!
19
2
 
16
 
! Отговори
Тест преди 6 години
Цифрите показват, че има логика от вота и ако ги няма няколко от хората на Бай *** може и да стане логичното и то доста по-рано и неочаквано.
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 4 гласа разстояние от края на бай бай Х.
17
3
 
22
 
! Отговори
5 милиона мнозинство преди 6 години
Милион и сто хиляди са гласували за т.н. "герб", а 5 милиона не са гласували за тях. Следователно, правителството трябва да бъде излъчено от мнозинството - от тези 5 милиона българки и българи!
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От бившите комунисти стават най върлите демократи и антикомунисти.Павлова е най страшния пример.Дядо министър на икономиката през 60 г.,партиен секретар на завод и партизан.
15
2
 
16
 
! Отговори
слугинаж преди 6 години
Има я тази практика при мафиотите когато някой лае срещу тях малко по талантливо, първо да му отправят предложение, което не може да откаже, а ако случайно откаже да го претупат колкото е нужно. При наште Биковци, Антон Тодоровци, Куллтуклиевици. Мирки Янови и други до ексцесии не се стига. Всъщност, врякането е само за да ги купят по скъпо. Култуклиева към Т. Биков: - След като изрекохте толкова критики срещу ББ как се чувстате сега? - Не по зле от Вас, мадам, не по зле...!
14
6
 
30
 
! Отговори
Бай Корлеоне преди 6 години
ОСТАВКАТА 3 е много близо - време е българският народ да изгони неграмотните КАЛИНКИ и КРАДЦИ на едро от ГРОБ и ПАТРИДИОТИТЕ!!!
13
5
 
25
 
! Отговори
още колко дни остана преди 6 години
Не бройте колко комунисти има в т.н. "герб"! Бройте още колко дни останаха на режима на пожарникаря!
12
2
 
21
 
! Отговори
избраха го преди 6 години
Да намали работното време от 23 на 18 минути на ден
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то още когато замести Цецка, която кандидатираха за президент се видя, че човекът не е за тази работа! А какви са мотивите на Корнелия е съвсем друг въпрос.
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У ГЕРБ са все такива мамини хубавци ...главаци, главоци ,тиквоци ...с изключение на Ц.Ц. -неговата е пипонеста ...а и на Цвета Караянчева,която е куха отвътре !!!!!!!!!!!
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е *** гнустника -не че Цецка беше по добра -ми такъв им е капацитета на ГЕРБ от към кадри ...бивши комунисти ,служители на средно и под средно ниво ,които извън политиката са били дребни писарушки и шушумиги ,но сега след усърдно целувание на чехъла на Б.Х. се намърдаха на най високите постове в държавата и освен всичко друго -демонстрират и елементарната си същност от , която не могат да избягат.
8
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Главчев ако имаше малко достойнство трябваше сам да си подаде оставката, след като разбра че виси на 4 гласа
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе освен да се занимават с Главанака свършина ли за 5 лв работ а депутатите ни любими?
6
3
 
13
 
! Отговори
Цирк.Цирк.Цирк. преди 6 години
Коя делавера не успяхте да разделите , те се хванахте за гушите?
5
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаха да лансират някой руски агент ама номера не мина
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам вече, че внушителните мнозинства на ГЕРБ ги няма. Едва на косъм им минават безобразията. Така ще е и занапред. Хубаво ще е скоро да от починат 5-6 години и те в опозиция