Зов от Патриотите: Да защитим малцинството ни в Украйна!

Юлиан Ангелов настоя държавата да осъди случаите на насилие
1 юни 2017 15:23,
154
Зов от Патриотите: Да защитим малцинството ни в Украйна!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Патриотичният фронт излезе с остра декларация след случай на побой над представител на българската общност в Украйна, ненесен му от украински националисти.

Василий Кащи е общински съветник в Белгород и е гласувал срещу отдаването на парцел за строителство на православна църква на непризната от никого Украинска патриаршия. Заради това той е бил бит, залят с боя и изхвърлен в кофа за боклук от група активисти от една от местните управляващи партии.
 
"Не за първи път българското малцинство в Украйна е подложено на терор от страна на крайнодесни представители на укаринската политика. Ние настояваме българското посолство в Украйна, МВнР и парламентарните групи ясно и категорично да осъдят това нападение над Василий Кащи, за да може държавата да защити представителите на българската общност в Украйна", настоя Ангелов и уточни, че те са между половин милион и 800 хил. души.
 
По думите му през последните години се наблюдава, че определени сили се опитват да въвлекат българската общност във вътрешните и външни проблеми на Украйна и да я превърнат в изкупителна жертва.
 
Ангелов припомни и обругаването на български паметник в навечерието на 3 март с надписи, които гласят българите да си хващат багажа и да заминават за България.
 
"Време е наистина да предложим начин, по който малцинствата да бъдат защитени. Държавата да покаже, че не може да се съгласи с подобно третиране на българите в чужбина. Ние трябва да направим така, че българските общности, където и да било по света, да не бъдат нападани, бити и обиждани за това, че са българи", призова Юлиан Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
8
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
а нашите свободни телевизии нищо не показаха от този слу4ай!!!защо така??нашият 4овек пострада - гледах го по руска тв!...Щом си го гледал по руска тв, то може да е ваш човек, но не е наш.
54
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Скопие!За твое сведение, църквата в Македония е - Православна охридска архиепископия която е на подчинение на Сръбската Православна Църква, въпроса е на теб руско-сръбски *** това харесва ли ти ?
53
3
 
5
 
! Отговори
До 53 преди 6 години
Ами нека да си има македонска православна църква. Не знам дали има или няма но нямам нищо против църквите в независими държави да са независими и от църквите на други държави. Предполагам вашата е зависима от сръбската. Ами борете се за независима църква!
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей 50, какви български граждани са спирали да гласуват? Като говореха, не им се разбираше българския. А и те споменаха, че идват на гости, на екскурзия и за месо. Даже с бурканите идваха. Или са такива български граждани като онези македонци с български паспорти. Ползват документа а после плюят върху държавата и пречат на истинските българи да живеят
51
7
 
5
 
! Отговори
г преди 6 години
Българите в Бесарабия се оляха.То е все едно ние някъде на запад да подкрепим някоя чужда сила да им разделя държавата.Я се освестете.Утре така ще кажат и Анкара за своите тука.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре да си идват в България. Корабите трябва да напуснат потъващия плъх
49
3
 
6
 
! Отговори
Скопие! преди 6 години
До Анонимен 41А понеже ти не мсилиш като него, затова за теб е нормал;но да има МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, нали? Въпреки, че е незаконна и непризната от останалите православни църкви? Но според теб има такава църква? Както и църквата на Украйна не е призната от никого. Ама какво значение има отва за теб. Дай политиката да командва църквата. А уж бяхме против това, че 45 години държавата командваше църквата. УЖ бяхме против, ама съвсем лицемерно и двулично!
48
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми то руснаците са били против и срещу Българската Екзархия, това е всеизвестен факт, ато затова и Украйнската Патриаршия не я признават, също и Молдовската, ама иначе на големи защитници на праволсавието се пишат, какъв нагелц требва да си, за да се противопоставиш на изграждането на църква, неодобрявам конкретните действия, но лично аз много се съмнява че тоя е българин, а и името му едно такова рускозвучащо
47
6
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 6 години
Това какво общо има с независимостта на църквата?
46
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мръсни расисти Значи у нас тия пишман патриоти блъскат и бият по границата български граждани за да не им позволят да гласуват а сега се загрижили за други българи че не им дават да гласуват Всички расисти по света са психично болни
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До демокрадТогава дай и у нас на който не му харесва гласуването на общинските съветници да започнем да ги бием и заливаме с боя_________Идеята не е лоша, особенно за ония 240 червени разбойници в Парламента, като се има впред вид как се подиграват с волята на народа изразена на референдума, то нали знаеш като не става со кротце, става со кьотек
44
2
 
16
 
! Отговори
Еми дай де преди 6 години
Няма само Путин да ги защитава, а ние лижем на Вашингтон *** и да викаме да живеят фашистите в Украйна, щот са за чичко Сам
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #41Нтц, :-) ние сми наследници на една от най старите православни църкви. На какво са наследници ,,украинците''?
42
2
 
14
 
! Отговори
))))) преди 6 години
Украйна е територия на абсурдите, надъхани нацисти управлявани от президент и половина министри евреи!
41
2
 
12
 
! Отговори
нк преди 6 години
а нашите свободни телевизии нищо не показаха от този слу4ай!!!защо така??нашият 4овек пострада - гледах го по руска тв!
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам западните демокрации защо мълчат за това, че са пребили човек само защото е гласувал. Няма ли правозащитни организации на запад, няма ли правителствени ръководители, които да са скандализирани от случая? Ако това се беше случило в Русия щяха да ни проглушат ушите, че се погазват принципите на демокрацията и че държавата е тоталитарна. Иначе за Украйна са слепи и глухи каквото и да се случи.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #36Безпросветна твар, при кой друг народ съществува фамилията ,,Атанасов''???Безроднико безпросветен, баща му е роден българин в България...Ха сега вади калкулатора и смятай % българска кръв.
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми, няма такова нещо ,,украинска патриаршия'' и ако има един ден нека си строи храмове в собствените си енории и да не превзема на абордаж храмовете на другите конфесии......Ако всички мислеха като теб то и Българска екзархия нямаше да има.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #12Ми, няма такова нещо ,,украинска патриаршия'' и ако има един ден нека си строи храмове в собствените си енории и да не превзема на абордаж храмовете на другите конфесии...
36
1
 
9
 
! Отговори
демокрад преди 6 години
До Анонимен 36Е, с побой ли трябва да се реагира на гласуването против някакъв строеж? Тогава дай и у нас на който не му харесва гласуването на общинските съветници да започнем да ги бием и заливаме с боя.ЯВНО У НАС В БЕГЕТО Е СТАНАЛО ВЕЧЕ НЕЩО СЪВСЕМ НОРМАЛНО ДА БЪДЕ ПРЕБИТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ЗАЩОТО Е ГЛАСУВАЛ (А ЗАКОНЪТ МУ ДАВА ТОВА ПРАВО) ПРОТИВ. А къде тогава остава демокрацията, свободата на гласуването, демократичният избор? Щом ще се управлява със сопата в ръка?Що за "демокрация" е това