Домбровскис донесе на Борисов "визия за еврото"

Двамата коментираха реформите във финансовия сектор и пазара на труда
24
Домбровскис донесе на Борисов "визия за еврото"
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото, социалния диалог, финансовата стабилност. Домбровскис е в България за участие в конференция за представяне на специфичните за страната ни препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

По време на срещата заместник-председателят на ЕК представи пред премиера публикувания от Комисията Документ за размисъл за задълбочаване на икономическия и валутния съюз до 2025 г., съобщават от правителствената информационна служба.

Домбровскис посочи, че подобно на Бялата книга, документът не е план, а основа за дискусия между държавите-членки.

"В него се представят различни идеи, чиято цел е да допринесат за изграждането на споделена визия за еврото, както и конкретни стъпки за нейното постигане", посочи Домбровскис.

По време на разговора беше коментиран напредъкът по реформите, които страната ни провежда във финансовия сектор, пазара на труда, социалните политики, образованието и здравеопазването. Заместник-председателят на ЕК отбеляза стриктното изпълнение от страна на България на Пакта за стабилност и растеж, както и ръста на българската икономика, който е над средното ниво за Европейския съюз, отчитат от Министерския съвет.

Бойко Борисов посочи от своя страна, че в резултат на постигната фискална консолидация нивото на публичния дълг е стабилизирано на ниско и устойчиво равнище, далеч под средното за еврозоната и ЕС. Той посочи също, че благодарение на добрата работа на приходните агенции и категоричната борба с контрабандата, бюджетът трупа излишъци, като според прогнозните данни за месец май те ще надхвърлят 1,6 млрд. Лева.

Запазването на фискалната устойчивост и провеждането на последователна, прозрачна и предвидима данъчна политика ще продължи, защото е предпоставка за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и стимулиране на трудовия пазар, които са основни приоритети за правителството, посочи още министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента: заплата - 600 лв. (300 евро), шпеков салам - 20 лв. (10 евро).След "уреждането" с еврото: заплата - 300 евро, шпеков салам - 20 евро (40 лева).Това се случи във ВСИЧКИ европейски държави, които приеха еврото. За да идват на крака брюкселските грабители и да ни го рекламират - смятайте какво набутване е. Далеч по-силни икономики - Чехия, Полша, Унгария, бягат от него, ние пак ще го отнесем. Ще ги бием с павета този път. Натам отива!
17
0
 
0
 
! Отговори
Близо преди 6 години
Драги зрители края на държавата е близо. Ще я закопаят 6 метра надолу и няма да се оправим никога.ЕС е пред разпадане и в момента търсят нови балами, затова приемат куцо и сакато в съюза на Европа. Може да не е в близките 5г но това ще се разпадне и ние ще останем с пръст в ..зУмни държави като Унгария, Полша ще дръпнат още по напред без ? докато ние ще потънем още по надълбоко.
16
2
 
4
 
! Отговори
Еха преди 6 години
Подготвят грабеж на спестяванията ни с въвеждането на еврото.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корпулентата фигура от кога разбира и от финанси..На мен ми е все тая в каква валута ще си смятам колко пари не ми стигат.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този не разбра ли колко е кухо еврото .Уж да има неустоимо желание но няма нищо .Понеже задлъжнялоста им е толкова че идея нямат как да изведът от тинята в която са затънали.Но и други искат да вкарат в нея.Като са си изпатили и други да патят.
13
5
 
5
 
! Отговори
аз преди 6 години
До L.Искам да "пищя" от еврото! Както "пищят" германци, французи, гърци и т.н! Кога ще мога да "пропищя" от еврото?! Може ли да е още от утре!
12
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 години
До българинаАнглия не е била в еврозоната - стига си лъгал! Излизането на Англия от ЕС няма да промени нищо - вероятно дори за англичаните!
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има резерв за харчене, бързо еврото. Нямат търпение, разбраха откъде могат да вземат пари.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
самодоволните им усмивчици и потриване на ръчички казват достатъчно
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
натиска литвиец ли е ?Алчно злобно и си мисли така създава облъсква и създава недружелюбни настроения .
8
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоооу, другарЕеей...какво плачете срещу еврото...Та нали сега пак сме вързани с него чрез валутния борд. Аман от смешници.
7
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофиилистик-путинофиилската измеет искат да използваме рубли :)))) Помиярииии реветее ли....кутевска свооолоч :)
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8Тъп си като антикварна брадва...Никога не се занимавай с икономика и финанси. А най-добре е да си пиеш хапчета, да гледаш някое детско филмче и да си лягаш.
5
6
 
17
 
! Отговори
българина преди 6 години
Малко пояснения когато те викат някъде където до вчера не те искаха. От 28 в ес 11 не са в еврозоната, и никой от тях и не иска да влиза защото ставаш зависим до дупка. Англия избяга и германия загуби пазар и влияние, което ние 11 трябва да компеннсираме. Германската кошара ще е следната, банките или държавата има нужда от пари, ецб ти казва, вземате 20000 май муни заселвате ги и ви даваме пари. Оример гърция, цялата икономика се разпродава на чужденци за всеку следващ транш, е тук ще е същото.
4
6
 
23
 
! Отговори
L. преди 6 години
Голям ще го ядем с това евро. Всички преди нас са пропищяли.
3
2
 
5
 
! Отговори
A nevski преди 6 години
E pa v Shengen li ste veke?
2
4
 
23
 
! Отговори
нещо много преди 6 години
Взеха да ни канят на това евро.Чак пък такива убавци ли сме?Почвам да се питам, каво пише в дребния шрифт.
1
10
 
2
 
! Отговори
Inter Odit преди 6 години
Ne e sigurno...Visiata na turskata lira e po-krasiva...