Европейско ли е? БСП натопи патриотите с "Heil Hitler" пред ЕНП

Курумбашев иска евродепутатите да реагират на подобни "шеги"
175
Европейско ли е? БСП натопи патриотите с "Heil Hitler" пред ЕНП
Снимка: Facebook

Българският евродепутат Петър Курумбашев заедно с председателя на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела изпратиха писмо до лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер във връзка с изявленията на представители на управляващата коалиция, главно от Обединените патриоти, по теми, които те наричат шегички.

Още по темата

Според Курумбашев не бива да се говори по този начин за човешки трагедии. Става дума за снимките с нацистки пози пред символични места на шефа на "Социални дейности" в Министерството на отбраната Иво Антонов и на Павел Тенев, който трябваше да подаде оставка като зам.- министър.

Снимката на Тенев, която се появи в публичното пространство е от преди девет години. На кадъра той позира с изпъната ръка за "Heil Hitler" пред восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

Антонов пък е публикувал своя снимка от Военноисторическия музей в София преди няколко години в социалната мрежа Facebook, на която позира с вдигната ръка до германски танк от Втората световна война.

Курумбашев очаква ясно разграничаване от подобни действия от страна на евродепутатите, защото това в България не се е случило.

"Аз очаквах много рязко разграничаване и извинение. Последваха невнятни обяснения за това, че някой, като е бил по-млад, можел и той да си прави подобни "шеги". Ние станахме прекалено толерантни към подобен род изяви. Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер е от Бавария и за мен ще бъде много интересно дали той ще отговори на това писмо и дали ясно ще се разграничи от своите колеги от ГЕРБ, тъй като в подобно поведение няма нищо европейско.

От друга страна Европейската народна партия е известна с това, че успява да преглътне различни лидери и да не коментира тогава, когато те са на власт и когато са от нейната страна. Тук мога да дам примери и със Силвио Берлускони, и с Виктор Орбан. Имам чувството, че не само българската политическа класа е претръпнала към такива изяви, но и голяма част от българския народ, който също може да реагира, когато има такива изказвания. В това отношение сме оставили една "линия“, която не трябва да бъде преминавана", коментира той пред БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
9
 
11
 
! Отговори
нищо ново преди 6 години
Както и да се маскира, комуниста си остава комунист. Другари, не е важна Родината, важна е нашата идея...а каква беше тя ?
123
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи "натопи" - това не са първолачета, да се "топят" пред даскала. Що за изрази, употребени от журналист, когато става дума за нещо съвсем сериозно, което дори е криминализирано в българското законодателство, както и в законодателството на много европейски страни. Използването на език, подходящ за детската градина или ученици, като че ли се опитва да омаловажи случая. "Топи" се за детски щуротии и пакости - хитлеристките поздрави на висш държавен чиновник не влизат в тази категория.
122
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нацизмът и комунизмът нямат нищо общо, колкото и да се опитват да поставят знак на равенство. Нацизмът почива на идеята за една висша нация която стои над останалите, които трябва да й слугуват или да бъдат физически унищожени. Комунизмът е идея, търсеща постигането на равенство между хората и по-справедливо общество, като за целта смята, че собствеността върху средствата за производство трябва да е обща. Избягвайки частната собственост, се надявали да избегнат експлоатацията.
121
5
 
10
 
! Отговори
ПРОСТО КАТО БОБ!!! преди 6 години
"КОМУНИЗМА", "СОЦИАЛИЗМА" И "НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИЗМА" -----СА СИ СЪВСЕМ БРАТСКИ!!!!!!!!!!!!!!!!ТЕ --ЗАТОВА СЕ И ...ИЗБИВАХА ВЗАИМНО!ПРОСТО ЗАЩОТО ----ДВЕ ЕДНАКВИ РЕЛИГИИ , ДВЕ ЕДНАКВИ ИДЕОЛОГИИ, И ДВА ЕДНАКВИ СТРОЯ С "икономически монопол"----НЕ МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ ПОД ЕДИН ПОКРИВ!
120
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааааауууууу,че гнусни мазници !!!България ще тръгне към добро,когато последната цигла на последния партиен дом ,падне върху главата на последния комунист !!
119
3
 
6
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 6 години
ПРОСТО ---БКП/бсп....СИ ТЪРСЯТ ПРЕЦЕДЕНТИ ...И.... "НОВИ ВРАГОВЕ НА НАРОДА"!!!!КОМУНИСТА--БЕЗ "ВРАГ" ........ НЕ Е КОМУНИСТ!!!!/..къде иначе ще си излее омразата към ближния../
118
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При правителството на Станишев герберихите спяха в Брюксел и пишеха доноси ДЕНОНОЩНО ама тогава това никой не го коментираше.......
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 127Ти, *** провинциален си се родил Очуден............Ти *** и Бойко *** значи се харесватИ.
116
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социализма е човек,за човека.Капитализъм - всичко е пари.
115
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
както е известно комунистът е задължен партийно доносник, така че не им се очудвам. Потомството е еволюирало, в генома им е включен код доносник!
114
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искахете банани - ето банани.Здравеопазване трагично.промишленост няма.Мутри по чермоморието колкото искаш.4 милиарда ни откраднаха под носа. Ето банани..
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една *** е готова на всичко за пари
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо изненадващо !Доносничеството им е отличителен белег !!
111
10
 
12
 
! Отговори
Пенчо Кобадински преди 6 години
*** знаят всичко,всичко следят,слухтят,донясят,за тях е гордост да натпът някой,ако можеха щяха да го изпратят в Белене,даже ако можеха щяха да изпратят всички в Белене.Едно време за виц срещу тях се влизаше в затвора.Много мръсни същества.И снимката не е хубава ама как пак те са тези дето топът.Навремето на много хора погубиха съдбите със тяхните топенета и доносничества.Преди доносничеха за ССР сега за ЕС.Всеки социалист трябва да може да слухти и да донася иначе не е социалист комунист
110
9
 
9
 
! Отговори
Часовника преди 6 години
Нищо ново под слънцето - в нрава на БСП е да поднася и на дявола компромати от всяка къв род и характер,само и само да предизвикват недоволство ,само и само да хулят и зло радства! Е,ще го изтърпиме и това ,но на Нинова и компания им се пишат все повече черни точки - с плюене,храчене и клеоане по байГанювски не се върви напред,другариииииии!Те работят на принципа - сто пъти излъжи все един ще се хване и ще повярва !Да,ама -не!
109
2
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Нещо "членовете" се умълчаха!Пхахаха г н и д и продажни!
108
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво ли няма да направят *** само и само да бутнат правителството и да ни заврът в ку4ия г-з демек в руската ко4ина
107
8
 
11
 
! Отговори
АНАРХИСТ преди 6 години
Всички комунисти при Георги Димитров !!!
106
0
 
1
 
! Отговори
S преди 6 години
Mnogo 4esti stanaha tezi 6egi4ki :-)Daj Boje vsi4ko da varvi v pravilnata posoka.
105
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИД и Хитлер не взривят храмове, а БСП/БКП го правятсега ходят да се оплакват