Жив е той, жив е! Депутатите за героизма, идеалите...

ГЕРБ, БСП и "Обединените патриоти" с декларации за Деня на Ботев
2 юни 2017 11:15,
19
Жив е той, жив е! Депутатите за героизма, идеалите...
Снимка: Булфото

С думи за героизма и светлите идеали в парламента си спомниха за загиналите за свободата на България. Декларации от групите на ГЕРБ, БСП и "Обединените патриоти" бяха направени от парламентарната трибуна по повод 2 юни.

"Денят на Ботев ни напомня, че всички ние сме длъжници пред светлите идеали, които са следвали загиналите за свободата на България. Този ден напомня, че има думи, които носят огромна сила – чест, достойнство, правда, свобода. С тях са изричани кръвни клетви, посрещали смъртта и са прекрачвали безсмъртието", заяви депутатката от ГЕРБ Галя Захариева.

По думите й обаче не е достатъчно днес само да си спомним за тях.

"Мълчанието за почит и венците не изкупуват тяхната саможертва. Денят на Ботев е ден, който ни напомня, че сме длъжници пред тях и пред светлите идеали, които те следват", настоя Захариева.

"Ние сме благословени с най-високата мисия да бъдем българи във всяка минута, във всяка своя мисъл и постъпка. И не всеки за себе си, а заедно всички да чертаем пътя на бъдещето!", завърши тя.

От БСП пък коментираха, че много българи са забравили за великите дела и са потънали в безразличие.

"Днес е втори юни, след малко ще завият сирените. Някои ще спрат по инерция, други ще спрат от куртоазия, трети ще спрат, но мислите им ще продължат по дреболиите на днешния ден. Четвърти няма да спрат и те ще бъдат много. За тях този ден се е превърнал в ден на празна куртоазия", каза депутатът от левицата Иво Христов.

По думите му с очи, пълни с безразличие, виждаме как изтича времето на България.

"Изтича с всяко дете, заминало от Терминал 2, с всяка баба, гледаща внучето си в чужбина, с всяко запустяващо село, със затворените очи на нашите баби, дядовци, родители. Нашата страна изтича по простата причина, че ние не виждаме ценност в нея. Страната изтича, защото нямаме общи идеи и цел", заяви Христов.

"Запомнете - 2 юни не е дата, 2 юни трябва да бъде всеки ден", заключи той.

От "Обединените патриоти" пък припомниха факти за живота на революционера Христо Ботев.

"Жив е той, жив е!" може да отрази най-добре днешния ден. Поемата е част от това, което разбираме като поетичното наследство на Христо Ботев", припомни Милен Михов от "Обединените патриоти".

Той допълни, че често забравяме младата възраст, на която Христо Ботев напуска този свят.

"Негова жизнена траектория може да бъде очертана от Калофер, Карлово, Одеса, Бесарабия... Но където и да пътува, той винаги е сред българи и част от българското революционно общество", заяви Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
PD преди 6 години
Самокритика чрез медиите, напомня за клишетата от минало време. А личния пример? ...умря сиромах за правда, за правда и за свобода...А това е перифразирано за новото време .. депутат е душа дава, за наука и свобода. Ала не своята душа братя, а душата на народа. И не се прекланяйте, а носете в душата и сърцето си Българщината, такава каквато Отците ни я възродиха. И щом има сърца мъжки юнашки, силно любещи и мразещи, ще го има и онова Ъ, солта на белите Ари/ОРА/Хора и тяхното отечество България
14
0
 
6
 
! Отговори
слушате преди 6 години
Точно пък депутати тръгнали да казват за героизъм. Тези точно окрадаха и срутиха държавата.Но ... народа нали е *** гледа и се радва. Робството продължава вече 650г
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нещо ,не е на ред .С тоз народ
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 30 минути стоях прав в знак на уважение към тези, които са се жертвали, за да имаме днес това, което имаме. Дали го заслужаваме е друг въпрос.Половин час по-късно по Нова телевизия тържествено започна първи епизод на поредния лигав турски сериал!Можеше да не е днес. Нека да ги няма тези сериали на Коледа, Великден, на 3-ти март и на 2-ри юни.И в деня на обесването на Левски...Или аз криво седя и право съдя, или право седя, а криво съдя.
11
6
 
4
 
! Отговори
Az преди 6 години
А кога ще се сетят да премахнат простотията със сирените ?
10
1
 
3
 
! Отговори
hggjho преди 6 години
Кой уби великия Христо Ботев? Турците ли?
9
0
 
3
 
! Отговори
баене преди 6 години
Както байряка е три бои,всяко семейство да е с три рожбиДа се видим в тясно,да настане гласностСилни да сме като любовта която труден път избраДа не се страхува от смърттаПшпш-пш-пш-пшПшш-пш
8
3
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
A хюмнетат@ от ДПС ??? Не живеят ли в България ??? Не почитат ли Ботев ???
7
7
 
3
 
! Отговори
6 преди 6 години
А какво общо имат Ботев и Левски със история славянобългарска ? Това ,че чистят учебниците от руска пропаганда не бива да те притеснява
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Депутатите са лицемери.
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гордея се с имена като Ботев и Левски ! И се срамувам от министър на образованието ! Кото позволи да се махнат Ботев ,Вазов ,история славянобългарска !!!!...... И да се изучава курбан баййряма !!!! Този министър не заслужава да е В МИНИСТЕРСТВО дори като слуга !!!!!!!
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама какво общо имат тези негодници с Ботев ? Тия дето работят по 30 минути на ден а вземат най-огромните заплати в България. Тия дето като се видят първо се оплюват ,а после сядат и си разпределят народната пара ,без да си дават сметка народа как им събира тези пари и с какво са по-добри те- сегашни башибузуци от някогашните турски башибузуци и изедници?
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загина човека за създаване и независимост на българска държава а едни други неканени наглеци ,неканени от никого професионални окупатори днес се правят на освободители ,свобода която обслужва руски интерес.Като че ли във вонйтана за създаване на българска държава не са измирали българи,румънци финландци ,но те са така русите,така си приписаха и победа над Хитлер,като ,че ли не съюзниците биха Германия
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са като ония с бялата роза по тоя повод се присмели само искам да попитам те с кво са по различни от мен а
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТИЯ НАГЛЕЦИ НЯМАТ ПРАВО ДА СЕ НАРИЧАТ ПОТОМЦИ НИТО НА ЛЕВСКИ НИТО НА БОТЕВ. ТЕ СА ПО-СКОРО ПОТОМЦИ НА ДИМИТЪР ОБЩИ И НА УБИЕЦЪТ НА БОТЕВ ,КОЙТО СЪС СИГОРНОСТ Е БЪЛГАРИН ЛИЧНО АЗ СЕ ГОРДЕЯ С ЛЕВСКИ И БОТЕВ ,БОГОТВОРЯ ТЯХНАТА СМЕЛОСТ И ЧЕСТНОСТ ,НО ОТ ДЕПУТАТИ И ПОЛИТИЦИ НА ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ СЕ СРАМУВАМ. НЕ МОЖЕ ДА ДОКАРАШ НАРОДА СИ ДО ДЪНОТО, И ТОВА Е ВИДНО НЕ САМО ОТ МНЕНИЕТО НА ВСЕКИ ЧЕСТЕН БЪЛГАРИН ,НО И ОТ ВСИЧКИ СТАТИСТИКИ ,ДА СИ ГЛАСУВАТ НАЙ-ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ И ДА ЖУНГЛИРАТ С ИМЕНАТА НА ТЕЗИ