В България – реформи и икономическа стабилност? Може!

Радев потвърди амбициите на страната ни да приемем еврото
52
В България – реформи и икономическа стабилност? Може!
Снимка: Прессекретариат на президента

България е решена да докаже способността си да осъществява устойчиви и необратими реформи и да следва стриктно европейските политики, запазвайки икономическата си стабилност. Препоръките на Европейската комисия (ЕК) са важна отправна точка за националните политики и ни позволяват по-лесно да реализираме общите си приоритети в рамките на Европейския съюз. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща със заместник-председателя на ЕК за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, цитиран от прессекретариата на "Дондуков 2".

Още по темата

Валдис Домбровскис е на посещение у нас, в рамките на което бяха представени специфичните за страната ни препоръки в рамките на Европейския семестър 2017 г.

"България цени високо откритите и задълбочени анализи и препоръки на ЕК в сферата на икономическата и фискалната политика. Те ни позволяват по-лесно да индентифицираме и преодоляваме предизвикателствата, ускоряват растежа и улесняват координацията между икономиките в ЕС", каза още президентът и потвърди амбициите на България да се присъедини към валутния съюз, подкрепени от добрите ни резултати в постигането на устойчивост на публичните финанси и стриктното изпълнение на критериите от Маастрихт.

По време на срещата президентът изложи и въпроса за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"В България има пълно политическо съгласие за ползите от членството в ОИСР. Уверени сме, че усилията на страната ни и нелеките реформи, които осъществяваме, са видими и оценени в Европа", заяви държавният глава по време на срещата.

Налице е и подкрепа от страна на българския бизнес, каза още президентът и напомни, че България вече участва в редица органи на ОИСР и има готовност да се присъедини към други работни органи и правни инструменти на Организацията. 

Членството в ОИСР се счита за "сертификат" за качеството на реформите във всички сектори на социално-икономическия живот, както и за позитивен знак към международните финансови среди и инвеститори за стабилността на икономиката и финансовата система.

По думите на Румен Радев реформите, които България може да осъществи с използване на експертизата на ОИСР, са важни за постигане на конвергентност с останалите страни в самия ЕС и ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността й на европейско и световно равнище.

"Усилията за постигане на високите стандарти на ОИСР следва да се разглеждат и в контекста на подготовка на България за участие в следващите нива на интеграция в ЕС. Участието в ОИСР ще засили също така ролята на България в региона на Югоизточна Европа като призната икономика, активна във формирането на политиките и прилагането на добрите практики на регионално равнище", посочи Румен Радев.

Валдис Домбровскис оцени високо напредъка на България по отношение на икономическия растеж и балансираната фискална политика. По време на срещата бяха обсъдени необходимите бъдещи стъпки за намаляване на рисковете във финансовия сектор, повишаване на заетостта и постигането на устойчива пенсионна система.

"България може да разчита на подкрепата на ЕК в процеса по присъединяване към ОИСР в решаващ момент за страната и за ЕС. Предстои  Българското председателство на Съвета на ЕС, по време на което заедно ще защитаваме ключови общи приоритети. До края на годината ще бъдат взети и важни конкретни решения за развитие на ЕС в рамките на дискусията за Бялата книга за бъдещето на Европа и петте сценария в нея", посочи по време на срещата заместник-председателят на ЕК. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонеца от Русе Каракачанов - шкембе патриотина,всичи плюха ГЕРБ,да са докопа до властта
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щото първо милите не направили те реформите после некои им крив то специалисти технолозе бегаи на златни директора е тука плискаи залата и вълните
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм видял а дано да видя реформите са от нас ко ние не ги направим няма кои и понеже се знае че съм принципен и праволинеен на едни мили хора ще им докажа не съм за подигравка
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНямам прокси,с глупости не се занимавам!Вместо да се договеждаш,просто провери!Айде,лека вечер, и жив и здрав!:)
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЮНТЕР, УШИ ЛИ СИ ВЕЧЕ ШАРЕНИТЕ ПАНТАЛОНКИ ЗА ГЕЙ ПАРАДА.ДА НЕ ЗАБРАВИШ ПЕРАТА ЗА ОПАШКАТА.НЕ СИ ГУБИ ВРЕМЕТО ТУК
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрият летец в България на изтребители..и това да е Президента ни- само Поклон!Това е да си Върховен Главнокомандващ въоръжените сили на България по конституция, а не Мияча на чинии...
16
1
 
3
 
! Отговори
проста работа преди 6 години
До до ИлияПровери айпито!
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция няма и нкога не е имала към териториалната цялост България.Турция е приятел с Българиия,ключ към Европейския съюз.
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави невроятни изпълнения Генерала с Миг- 29 пред публиката в България близо до София..и каца и слиза от самолета и една жена го пита: На какъв самолет летяхте? И Генерала: На Миг-29 РАЗБИРА СЕ!Вечна дружба с Матюшка Русия!
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сороссите газ пикаят, че Генерала е приятел с Путин! Скоро време ще има такава среща в Москва!
12
2
 
3
 
! Отговори
Balkan Rozov преди 6 години
Krastonosnata voina s novo ime - oisr...ot siv ta na oisr...
11
5
 
10
 
! Отговори
аман от тролщина преди 6 години
АБЕ СТИГА С ТАЯ РУСИЯ БЕЕЕ..баси и тролщината,Евро,мевро,космос,време спорт..Русия ,та Русия...ай зегтер!!!
10
2
 
11
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
9
6
 
9
 
! Отговори
пременения Илия преди 6 години
До до 1Виж ся,таварищ,човека си го казва много точно,проблема е при теб,с твоето мислене!Ако имаше такова в наличност,щеше без много труд и мисловни напъни да разбереш,че той е гласувал за Радев!Явно е вярвал,че ще има промяна,но е забравил,че тоя човек е червен генерал!Запада цени много такива другаре,и ги държи изкъсо на каишка!
8
9
 
5
 
! Отговори
Русия преди 6 години
Гурко пуска казшки полк,но понеже територията не позволява,влизт в бой с наши опълченци боевете при шипка
7
7
 
8
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Киррливи Фатмако,кого си питал че се изказваш от името народно бе ***!!???..Европендехо,следважия страпонясал Огазис!!!пфуййй..а ,то не че от *** може нещо хубаво да,се очаква.
6
2
 
8
 
! Отговори
ВСИТЕ АТЛАНТИЦИ преди 6 години
станали евродилъри. Няма голяма разлика с МАГУРАТА едно време
5
3
 
12
 
! Отговори
ЕВРОТО преди 6 години
Последният пирон в ковчега на БЪЛГАРИЯ. Затова бързат ЕВРОЛАКЕИТЕ
4
1
 
10
 
! Отговори
някога но не сега преди 6 години
Може,някой друг път,дай боже!
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3: "Винаги с Русия !"Когато замени рублата с Евро !!!