Безплатното саниране свърши. Кой ще плати сметката?

Бюджетът дължи 3 млн. лихви на банка кредиторка на проекта
5 юни 2017 07:30,
81
Безплатното саниране свърши. Кой ще плати сметката?
Снимка: архив, Булфото

Към многото ефекти на програмата за "безплатно" саниране се появиха и дефекти - невидими досега. Оказва се, че държавата не само плаща прескъпо за оздравяване на старите панелки, но и трупа допълнителни задължения за лихви.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което е главен отговорник за оздравяването на старите панелни блокове, вече дължи над 3 млн. лева лихви на Българската банка за развитие (ББР), която осигурява финансирането. Това става ясно от доклад на служебния кабинет за програмата, който в. "Сега" е получил по Закона за достъп до информация.

Още по темата

Става дума за данните от ревизията, които бяха изпратени в прокуратурата заради констатациите за сериозни дефекти и нарушения. Данните в доклада, подписан от служебния министър Спас Попниколов и заместничката му арх. Виолета Комитова, сочеха, че от началото на програмата през февруари 2015 г. две години по-късно са санирани едва 257 блока на завишени цени. Държавното обвинение досега не е образувало проверка с мотива, че в документа не се съдържали конкретни факти.

Според анализа "системното трупане на лихви" е заложено още при първоначалното структуриране на програмата и е неизбежно. Предвидено е министерството да изплаща сумите към ББР, след като сградите са напълно готови. А този механизъм генерира лихви заради факта, че санирането продължава няколко месеца. Безспорно е установено, че всъщност не е ясен механизмът, по който се формира лихвеният процент, начисляван от банката върху вече разплатените към външните изпълнители суми.

От началото на програмата до края на април 2017 г. ББР е разплатила 621 млн. лв. Тя е сключила 2022 договора за целево финансиране и общо 3524 анекса към тях. Поетият ангажимент от финансовата институция по програмата до момента е за близо 1.2 млрд. лв. Само за април 2017 г. ББР е разплатила 62 млн. лв. Така общата сума на разплатените средства от началото на годината до края на април е над 226.3 млн. лв., съобщават от банката.

Междувременно депутатите от БСП внесоха миналия петък подписка, с която искат дебат в парламента за програмата за саниране. Жельо Бойчев заяви, че от левицата настояват за яснота как ще продължи програмата, от къде ще дойдат парите и какви ще са новите условия.

По последни данни за 2022 сгради са сключени договори. Регистрираните сдружения на собственици и потенциални кандидати обаче са 6322, подадените заявления са 4829, от тях за 4759 са сключени договори между общините и сдруженията на собствениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Без име преди 6 години
Като идея е добре,само дето трябва да се направи от умни хора.
69
0
 
5
 
! Отговори
Ivo преди 6 години
Kak KOI?????? Koito plashta za kalpavite magistrali...... Nie balamite nali sme za tova, da malchim i daplashtame....
68
0
 
15
 
! Отговори
Pitar Pan преди 6 години
Вместо *** саниране,да бяха оправили ц.парно по градовете.Стериопора не може да стопли блока.България има ,почти половин година отоплителен сезон.Отоплението е страшно важно.От ц.парно по-добро отопление няма измислено.Щеше да се запази гората, въздуха да е по-чист,хората по-здравиДа,ама не,далавера трябва да има.Докато далаверищина не се замени с българщина,така ще бъде!
67
0
 
15
 
! Отговори
яко се гепи, мноо як преди 6 години
Санирането и то като магистралите им на тези! Яко се краде, като за световно! Свинетка стана 200 кила и нашичкият и той бая дупара отпра!
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което е главен отговорник за оздравяването на старите панелни блокове, вече дължи над 3 млн. лева лихви на Българската банка за развитие (ББР), която осигурява финансирането"Усещам как в един момент нещата ще се завъртят на "Ами собствениците на санираните сгради ще трябва да доплатят едни пари..."
65
0
 
15
 
! Отговори
Свинетка Павлова преди 6 години
Амиии таковатааа... ами вие ще платите сметката.
64
0
 
26
 
! Отговори
сега 3 милиона преди 6 години
Сега е само 3 милиона,а след 6 месеца може да станат 800 милиона с лихвите и така ще стане докато корумпираната съдебна система и данс се събудят....а бедния народ за една,две вноски пращат веднага на частен съдебен изпълнител и хоп на улицата....а дебело охранената павлова да ми се разкарва с чанти за 17 хиляди лева при положение че бедното и болното стадо едвам оцелява от днеска за утре
63
0
 
12
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
До oпетковТи с промит мозък ли си? Малките фирми за които говориш са на ГРОБ! Те ги избират за да крадат за тях. Може ли да си толкова сляп?
62
0
 
12
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
Типично Бойкова работа. Хвали се, хвали се предварително и после като се оплескат нещата. Друг му е виновен. Ама сега ако уволни Лилето става лошо. Тя беше добър и ценен кадър за ГРОБ!
61
2
 
20
 
! Отговори
крайно време е преди 6 години
Крайно време е ДАНС ,ПРОКУРАТУРАТА са се заемат с случая на огромните кражби от прословутото безплатно саниране на крадливите и корумпираните КАЛИНКИИИИИИИИИ от герб ЕООД КОМЕРС и прословутата златна ограда на псевдопатриотчето Симеонов.....БЪЛГАРИОООООООО до кога ще ги търпим едни тези бандюги ,до кога.....
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Играчите на покер с държавата и банките са винаги от страната на губещите! Пийте студена вода и си сложете обица на ухото!
59
2
 
39
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Панелните блокове са едни бордей !Могат да бъдат санирани, но не като ги облепят със стари вестници !В бившото ГДР точно панелките бяха санирани, но ги изтърбушиха до бетон и смениха абсолютно всичко.ТОВА, КОЕТО СЕ ПРАВИ У НАС Е ПОДИГРАВКА И ПЛАДНЕЖКИ ГРАБЕЖ !
58
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какви яростни защитници имаше безплатното саниране в периода на набирането на балами!!! Невярващите като мен бяха обвинявани в черногледство и саботаж на благородната идея... Време е на всички да стане ясно, че пирамидите ограбиха народа, но държавата е най-голямата пирамида и с нея сделката е винаги губеща! Особено при ББ1-2-3!
57
2
 
33
 
! Отговори
свинетка дебилова преди 6 години
А сега видяхте ли от къде имам чанти за 17хилки, а ако си мислите че са само 2 дупце ви лаже! Ами костюмчетата, ами дето съм шарила на баце, да не мислите че са само едните ***! И ще плащате докато ви се завие свят или докато свят светува!
56
1
 
12
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Няма да е Еднокнижецът !!!!
55
2
 
34
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Голяма драма. В тези палелки хората нямат едни 3000 лева на апартамент да си сменят дограмата и да си оправят покрива. Такава потресаваща бедност! Подаряват цървyли на бедните, които те си плащат с лихвите, усмихват се щастливи и доволни! Това е безплатното саниране.
54
43
 
7
 
! Отговори
oпетков преди 6 години
До Банке Още от началото си беше ясно, че е с пари от бюджета. Червените *** сега се чудят какви глупости да измислят против санирането, за да изтрият положителния ефект за ГЕРБ. Ясно е, че ще има кражби, защото българинът без това не може. Кой ще открадне обаче? Малките фирми, които извършват санирането. Друг няма достъп до парите. Така че да се сърдим на себе си. А е съвсем естествено държавното саниране да е по-скъпо от личното. То се натоварва с хиляди "излишни" дейности.
53
1
 
28
 
! Отговори
всички преди 6 години
Всички канали за трафик на имигранти се държат от обръчите на патриотите,от турската граница до сърбия,и оргиии си правят в мотела Козия рог,трафиканти,гранични полицаи са заедно в играта,взимат парите на имигрантите и им обещават сигурна смърт.....
52
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко и да неприято да прочетете но в Москва го решиха проблема. Бутане на панелките до основи.Ходих на бригада в ДК Земляне и работата ми беше да цапам арматурното желязо с изгоряло масло да не корозират ????? след заварката .
51
1
 
31
 
! Отговори
да ти отговоря преди 6 години
до 54 Защото няма патриоти милеещи за България.Тези ,които се биеха в гърдите ,че са патриоти вече са укротени и мълчат ,като риби.