Единственият вариант за АЕЦ "Белене"– приватизация

С държавни пари не могат да се строят два реактора
Обновена: 5 юни 2017 14:22 | 5 юни 2017 14:07, Камелия Цветанова
68
Единственият вариант за АЕЦ "Белене"– приватизация
Снимка: Булфото, архив

Съдбата на втората атомна електроцентрала все още не е ясна. Според премиера Бойко Борисов едндинственият вариант минава през публично-частно партньорство с приватизация на проекта и с някакво държавно участие.

Още по темата

"Имаме стока за над 3 милиарда. Ясно е, че с пари в бюджета няма да се строят два реактора", отсече той.

Енергийният министър Теменужна Петкова каза по-рано в понеделник, че в момента се отделят активите и пасивите на АЕЦ "Белене" в отделна компания, за да започне процедура за приватизация. 

"В края на август или в началото на септември, страната ни ще разполага с два атомни реактора, които да мисли какво да прави. Ако има инвеститорски интерес, той ще бъде жизнеспособен и ще се реализира", увери Петкова.

Борисов пък коментира, че не не случайно с проекта са ангажирани учени от БАН, за да няма никакви спекулации кой, как и защо го е решил.

"Това, което ни предложат, ще го дадем на обществеността", заяви премиерът.

Премиерът обаче за пореден път обвини социалистите за решението им за строителството на втора атомна централа.

"Заради недалновидната политика на много хора преди нас се озовахме с два реактора в "Белене" за 3 млрд. лв.", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-разумното е да пием една студена вода като с комбината кремиковци.
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето това беше целта. Да се бави проекта " Белене" , да се спре като уж нерентабилен, ненужен на БГ и да се даде на някой без пари а той да ръсне кинти където трябва.....
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 милиарда за стиропор нали има!? Защо е нужно да има за АЕЦа ? Нали, като я направят никой няма да купува на свобония пазар скъп ток от едни други производители.
11
5
 
7
 
! Отговори
талант преди 6 години
Прав е за това, че соца се увлякоха с този проект с раздута от руски и родни бизнесмени сметка. Обаче той има единствените заслуги да прекратим проекта едностранно а с това хем да си платим оборудването , хем да го пазим от ръждата докато му търсим приложение =) Е това също е талант
10
2
 
17
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
И СА НЕКАДЪРНИ
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за приватизацията Боко го предъвква вече една година.За 10 години управление не само че не построи нищо, но и съсипа подготвеното - АЕЦ Белене, Южен поток, Бургас- Александруполис и пр..Само едни магистрали, които се вълнуват като Черно море и от които откраднаха милиарди.И даде двете Марици на американците да ни вземат тройно по-висока цетна за тока. И на тях им насипа допълнително1.3 милиарда незнайно за какво.
8
5
 
23
 
! Отговори
антималоумен преди 6 години
И ако имаме частна АЕЦ която ще е държи голям процент от прозведената енергия, т.е ще има монополно положение на пазара колко ще струва нейната електроенергия? Собственикът на тази елекроцентрала във всеки момент може да постави държавата на колене със заплахи че ще спре централата и предизвика срив на електроподаването. Тоя частен собственик ще прави с нас каквото му скимне и с националната ни сигурност също може да си играе. Няма частни АЕЦ по света които да не се контролират от Държавата
7
28
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Червените гладници пак се обадиха. Няма власт, няма комисионна. Айде у лево! Продавай Бойко комунистическите паметници на глупостта!
6
4
 
30
 
! Отговори
Чужденеца преди 6 години
Сега ще го продадем на нашите за без пари,срещу огромни комисионни.голямо крадене г-на Борисов!
5
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама разбирасе , продайте И това на някой и после ще му плащаме на осморни цени , нещо Българско остана ли .....после Русия ти е виновна и била агресор , а когато ти го пстроиха Аеца и ти го оставиха ти беше добре , сега твойте западни приятели ще го приберът , понеже това бил правилният избор... само не забравяйте че историята се повтаря , пак ще ви изкопаят дупките и ще ви хвърлат вътре..
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 25 години след 44 година през 70те България сама построи първата си ядрена електроцентрала, една от най-големите в Европа.Вече 30 години евроатлантизъм след 89та и 10 години в ЕС България не е построила нищо освен стотина км. магистрали по заповед и с пари от Брюксел (защо не отпускат средства за развитие на родно производство и технологии ами за магистрали???), а населението от 9 милиона стана 5 милиона, като само 3,5 милиона са българи при това повечето над 60 години.
3
1
 
6
 
! Отговори
Mnogochlen преди 6 години
Publichno obsajsane na bg narod i referendum. Ima bezkraino mnogo patista.
2
7
 
35
 
! Отговори
Факт преди 6 години
АЕЦ Белене може и трябва да бъде построена от държавата. Пари се взимат назаем и после ще се връщат от печалбата на АЕЦ Белене - това е нормалната бизнес логика - инвестираш и печелиш. Мафиотската бизнес логика е друга - хайде сега да подарим на мафията за 1 лев, нещо, което струва милиарди и носи милиони или милиарди печалба всяка година. Така стана например с банките ...
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тикво, тиквооо... специално място има за тебе в ада.