Вицето зад премиера: Почитател съм на отбранителен съюз!

"Думата "сигурност" живее във всеки европейски дом"
5 юни 2017 16:23,
14
Вицето зад премиера: Почитател съм на отбранителен съюз!
Снимка: БТА

Аз съм един от най-горещите почитатели на европейски отбранителен съюз, каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусията "Европа отново на път".

"В момента се формира фонд, който трябва да се използва за изследвания и нови технологии и най-накрая може би да доживеем това, което отдавна чакаме - всички производства в системата на отбраната да имат един координиран план в рамките на ЕС, а не всяка държава да прави нещо сама за себе си, с дублиращи функции. Но най-важното е цялата тази технология да създава усещане за сигурност на гражданите", посочи Йотова.

По темата за бежанската криза, тя отбеляза, че всички промени, които в момента се подготвят в Дъблинското споразумение са само козметични и за страни като България са още по-лоши, отколкото сега действащите текстове.

Още по темата

"ЕС има спешна нужда от категоричен отговор –  дали е съюз от държави, който ще работи в полза на своите граждани и гарант за мир и стабилност в света, или изчерпваща се инерция, заплашена от поредна криза, която може да се окаже последна", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от пресслужбата на президентството.

"Затварянето на дискусията за бъдещето на Европа само в пет възможни рамки, предложени в "Бялата книга", няма да доведе до справяне с кризата, ако не си отговорим на един съществен въпрос – искаме ли заедно и солидарно да решаваме проблемите, или ще вървим в обратна посока – инвестиции в собствени ресурси и отчуждение от общите ценности", посочи вицепрезидентът.

Ключовата дума "сигурност" днес живее във всеки европейски дом, подчерта вицепрезидентът. Илияна Йотова очерта социалния аспект на темата, като посочи, че почти десет години след пика на икономическата и финансова криза няма точна и прецизна експертиза за резултатите върху всички държави членки, "Затова когато днес се говори за необходимост от скорости, те не са инструмент за развитие, а само констатация - следствие от недалновидни решения. Един от най-лошите резултати е задълбочаващото се неравенство, липсата на справедливост", каза вицепрезидентът.

"Как отговаряме например на една специфична, но все по-тревожно голяма група хора, назовани с едно не дотам понятно име – "прекариат", т.е. милионите работници в ЕС, които са застрашени следващия месец, а дори и следващата седмица да загубят работата си?! Статистиката ги отчита в графа "работещи", но не отчита качеството на работните места, нейната дълготрайност", посочи Илияна Йотова.
 
Според нея не може да има никаква сигурност в бъдещето на Европа и на обществата в държавите членки, докато хората масово се боят, че утре вече няма да са на работа и не могат да нахранят децата си.
 
Илияна Йотова обърна внимание и на връзката между външна и вътрешна сигурност. Видимите резултати в сферата на сигурността продължават да бъдат малко и не могат да разсеят страховете на хората, заяви вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова мигрантите и бежанците и липсата на работещи решения предизвикват тези страхове. Вицепрезидентът припомни, че през 2016 г. ЕК изготви План за действие за европейската отбрана, в който да участва и силна, конкурентна и иновативна отбранителна индустрия. 

Вицепрезидентът коментира и темата за борбата с тероризма.

"Отдавна не е достатъчно да кажем Je suis... Подкопаването на вътрешната ни стабилност ще продължи да бъде цел на терористите. Това е може би най-мащабната политика, която трябва да се провежда – от битката с мизерията, социалното изключване и маргинализацията, липсата на образование и перспектива до координираната и ефективна работа на службите за сигурност. Категорично трябва да си даваме сметка, че върви борба на два свята за душите, особено на младите хора – на крайната радикализация и фанатизъм с перспективата и развитието", заяви Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
д преди 6 години
Зад такъв съюз са били Наполеон И Хитлер.Нима ще реабилитирате и двамата като отречете комунистическите терористични действия срещу Европа в полза на СССР.
6
0
 
1
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
приказки и само приказки, бай Дончо им ксза плащайте в НАТО и тръгнаха евроармии да тъкмят. И да стане ще е на хартия, тромаво и неефективно творение.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думата "сигурност" е във всеки дом, но в живота сигурността я няма никаква.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко странно конструирано заглавие
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мразя Пос..но 20, но тази е класи над..!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и не разбрах защо са включили "зад премиера" в заглавието?!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм почитател на свинското